repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for 'Események' Category

Filmfesztivál

Jul 27th, 2010 by krisz | Comments Off

Budapesten minden évben izgatottan vártuk a Titanic filmfesztivált és még izgatottabban válogattunk a filmek között. Nem volt ritka, hogy 5-8 filmet is megnéztünk a fesztivál ideje alatt és hogy egy estére néha két vetítés is jutott. Végülis a “mozi” hozott össze minket és lett a végzetünk. :)

Amikor Melbourne-be költöztünk a programkínálat között szinte azonnal kiszúrtuk a helyi filmfesztivált is. Akkoriban még a gyenge angoltudásunk miatt nem mentünk el rá, később pedig valahogy mindig máshogy jött ki a lépés. Az idén azonban sikerült végre eljutnunk a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválra és ebben a mankóim sem gátoltak meg.

MIFF01

A kínálatban nem tartott sokáig kiszúrni a Teenage Paparazzo című dokumentumfilmet, ami egy 13 éves hollywoodi lesifotós fiúról szól. A filmet Adrian Grenier neve fémjelzi, mint producer és rendező, és akit leginkább az Entourage c. sorozatból ismerhetünk mint Vincent Chase. Nagyszerű és elgondolkodtató film, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Az elmúlt évek legjobb dokuja!

A bemutatóra maga a rendező is eljött és felkonferálta filmjét (popcorn sapkában, ami a fesztivál egyik “kabalaállata” volt):

MIFF02

Másnap lehetőség volt egy beszélgetésre is beülni, amin Adrian Grenier és Charlie Pickering vett részt, és ami után volt kérdezz-felelek is.

MIFF04A filmfesztivál itt is igen népszerű dolog, tömegeket vonz, a jegyek hamar elkelnek és a sorbanállásra is fel lehet készüni.

MIFF03 (a mozi jobb szélen a kék táblás Greater Union felirat)

Még nem ért véget a fesztivál, minket is vár még egy vetítés, de biztos vagyok benne, hogy jövőre is menni fogunk!

Ismét két kiállítás egy napra

Apr 20th, 2009 by krisz | Comments Off

Eredetileg három kiállítást néztünk ki a hétvégére, de idő hiánya miatt csak kettőre jutottunk el, ami kimaradt, azt majd legközelebb, az úgyis május közepéig tekinthető meg.

Amiről lemaradtunk: A vonalak mögött, azaz 2008 legjobb karikatúrái. Kalandozások a tavalyi év legjobb politikai karikatúrái között. Május 17-ig látagatható, érdekesnek tűnik, és viccesnek, persze csak akkor ha valamilyen szinten nyomon követtük az ausztrál politikai életet.

kiallitas

Amiről nem maradtunk le: Sony Fotó világkiállítás 2008 díjazottai, május 5-ig nézhető meg az Obscura Gallériában. Érdekesen alakult ennek a kiállításnak megnézése, mivel szombaton délben nyitott. Gondoltuk akkor ha 1-2 között megyünk az jó lesz, mert a nyitáskori tömeg hamar lemegy. Aztán meglepetés volt, hogy a galléria egy egyszobás lakásból volt kialakítva és amikor érkeztünk akkor rendezgették még a székeket és asztalokat a fórumhoz. Mindenesetre nem mi voltunk az egyetlenek akik ettől eltekintve szépen körbejárták a szobákat. Érdemes volt mindenképpen betérni ide!

Ez pedig nem is kiállítás, inkább vásár volt: Lakberendezés kiállítás a Kiállítási csarnokban. Ez sajnos a hétvégén már végetért. Mi tavaly is voltunk, de jövőre már nem valószínű hogy megyünk. Azoknak érdekes szerintem akik felújítanak, vagy bővítenek ill. építkeznek, esetleg lakberendeznek. Ugyanis a szőnyegkészítő manufaktúrától, a bőrgarnitúrán át a víztartályig minden van a shown, és általában szép kis kedvezményekkel. Ugyanis inkább expo ez, mint kiállítás, mindenki eladni van kint. Mi is csak pár ötletért és katalógusért ugrottunk ki.

Két kiállítás egy napra

Feb 28th, 2009 by krisz | Comments Off

Mivel a család nagyobbik fele hazautazott az egy hónapos látogatást követően (hüpp-hüpp, milyen gyorsan tud eltelni 4 hét…), ismét üres lett a ház és tele lettünk szabadidővel. Így úgy döntöttünk, hogy beugrunk a városba és megnézünk két kiállítást is.

Az egyik az évenként megrendezésre kerülő Autó Show. Ide a legtöbben azért látogatnak ki, hogy körbenézzenek a piacon és beüljenek leendő autójukba, vagy pedig hogy az újdonságokat és a kísérleti autókat megcsodálják. Mi azt tervezzük (úgy egy éven belül talán) , hogy lassan ideje lenne egy második kocsiba is befektetni, mert jól jönne, ezért körbenéztünk mi is, hogy mi az ami méret/ár arányban megfelelő lenne, meg persze kinéztük a "majd ilyenünk is lesz egyszer" kocsit is. :)

A másik kiállítás pedig az egyik kedvenc múzeumunkban fut a ACMI-ban. Aki szereti a filmes dolgokat feltétlenül nézze meg, mert díszletekről van szó. Érdekes története és összefoglalója a díszletépítésnek és típusoknak. Nem utolsó sorban igen jelentős része a kiállításnak az Ausztrália c. film díszleteivel is foglalkozik, illetve a Faraway Downs ház nappaliját is meg lehet nézni élőben.

Billy Elliot a musical

Dec 18th, 2008 by krisz | Comments Off

Az első Billy Elliot élményre még tisztán emlékszem: A Titanic filmfesztivál keretében mutatták be Magyarországon 2000-ben, mint a feszitvál zárófilmje. (sajnos, sikere ellenére se került később bemutatásra a magyar mozikban) Ültünk a Toldi moziban, vártuk a filmet, vártuk a szinkrontolmácsot a kis fülesen, ugyanis a fesztiválra jellemzően a filmekhez nem készültek még el akkor a feliratok. És akkor ott a sötétben tátva maradt a szánk. Először is azért, mert bár akkor már elkezdtük az angoltanulást, mégis a filmben mintha hollandul beszéltek volna, egy szó, annyit nem értettünk belőle. De nemcsak a dél angol akcentus szögezett a székbe, hanem maga a film is, fantasztikus volt, magával ragadó, mindent elsöprő.

A második Billy Elliot élményre Londonban került sor 2006-ban. Városszerte az akkor már egy éve sikresen futó musicalt reklámozták. Akkor és ott megfogadtam, hogy nekünk ezt a darabot valamikor meg kell néznünk. Erre pedig egészen mostanáig kellett várnunk. Ugyanis pár napja voltunk színházban. Nagyon izgatottan vártam az előadást, már hónapokkal korábban megvettem a jegyet is rá. Elképzelni se tudtam, hogy mivel tud többet adni maga az előadás, mint a film, illetve hogy lesznek-e és ha igen, milyen, történetbeli eltérések. De meg kell hogy mondjam a darab szuper volt! Nagyszerűen volt színpadra rendezve, nagyszerűek voltak a színészek is és benne volt az a kis plusz is amit vártam tőle. A dél angol akcentust is megtartották, aminek külön örültem, igaz, így néha akadtak gondjaink a megértéssel picit. (azzal hogy énekeltek még kicsit nehezebbé tették, bár azért 2000 óta jóval többet értettünk belőle :))

Itt egy kis részlet a londoni előadásból:

 

Az ausztrál Billy Elliotra amúgy egészen tavalyig kellett várni, ugyanis szinte egy éve, hogy Sydney-ben megnyitották a darabot. Akkor hónapokon át válogatták országszerte a főszereplőt, Billyt, míg végül megtalálták a megfelelő 4 fiút rá. Időközben azonban kettő túl gyorsan felnőtt, így nekik el kellett hagyni a darabot, de helyettük jött a fiatalabb generáció és mára 6 ausztrál Billynk van. Mi is egy igen ifjú, de tehetséges fiatalt láttunk Billy szerepében.

Itt egy korábbi videó a főszereplő fiúról, azóta már 12 éves:

 

Szóval aki teheti nézze meg a darabot, itt Melbourne-ben még 25 hétig fogják játszani! A darabot még Melbourne-ön és London kívül amúgy New Yorkban is játszák október óta, ahol szintén nagy sikerrel debütált.

Pixar: 20 Years of Animation

Jul 13th, 2007 by teki | Comments Off

A melbourne-i ACMI-ban (Australian Centre for the Moving Image, Federation Square) látható eme kis összefoglaló a Pixar munkásságáról, egészen október 14-éig (a kiállítás weblapja).

A kiállítás fantasztikus. Már a bejáratnál sejteni lehetett, hogy nagy móka leszen:

 

A rengeteg rajz, montázs, storyboard, colourboard, szobor, video, ízelítőt adtak a műhely munkájáról. A kedvencek ott áldogáltak a vitrinekben, szivesen hazahoztam volna párat:

 

 Két különlegessége van az eseménynek. Az egyik a Toy Story Zoetrope. Ez egy ”élő” 3d animáció, bábokból összerakva. (youtube video) Nagy móka! A másik egy vetítés volt nagyon széles vászonra, amely a kiállított képekből készült mozgó montázs jó kis zene aláfestéssel.

Minenkinek csak ajánlani tudom a kiállítást!

Melbourne Observation Deck – Rialto

Jun 15th, 2007 by teki | Comments Off

Nemrégiben jártunk a város tetején, a látvány fantasztikus. A kilátó honlapját erre leled, további képeket peditt ->itt<-.

Néhány információ a toronyról: 253 méter magas, 1254 lépcsőfok gyalog, 55 emelet lifttel, ahova 40 másodperc alatt ér fel.

Melbourne-i virágfesztivál 2007

Apr 10th, 2007 by teki | Comments Off

Én nem vagyok igazán nagy virágrajongó, mégis kíváncsian vártam milyen is lehet egy legnagyobb esemény. Ami várt az minden várakozásomat felülmúlta. Mindig meglep mennyire barátságosan tudnak itt üzletiesek lenni a kereskedők. A viráguk magukban is természetesen gyönyörűek, de itt a kiskereskedőtől a művészeti iskolás alkotásokon keresztül a nagyon komoly kompozíciókig minden képviseltette magát, ami a virág illetve a kert témához kapcsolható. A többit mondják el a képek:

További képek a galériában.

Kínai Újév 2007

Feb 26th, 2007 by teki | 1

2007. feb. 18.-án beléptünk a disznó évébe.
Ezen alkalmoból állítólag szép nagy csinnadrattát szoktak rendezni mindenfelé, ebből mi sem maradhattunk ki. Szedtük is a sátorfánkat, s beiramodtunk a városba. Direkt úgy vettük az irányt, hogy a kínai városrészben belebotoljunk a látványosságba, de nem kis meglepetésünkre, ott nagy volt a csend. Későn vagy korán érkeztünk, nem derült ki, de sebaj. A Crown mellett egész napos rendezvényt hirdettek, hátha ott elcsípünk legalább egy sárkányocskát.

Nem is kellett csalódnunk. Bár első körben az illetékes állattal találkoztunk:

kinaiujev2007-5.jpg

Majd kicsit továbbvonulva megleltünk mindent ami egy ilyen eseményhez kell:

kinaiujev2007-4.jpg kinaiujev2007-3.jpg
kinaiujev2007-2.jpg kinaiujev2007-1.jpg

Volt hatalmas dobolás (nagyon jól dübörögnek azok a hatalmas dobok), harcművészeti bemutató (a vicces rész az volt, mikor gyerkeket hívtak fel a színpadra, s őket tanították :), s természetesen vásár. Minden pirosba volt öltöztetve (aki nemtudja miért, az nem olvasta végig a linkeket :), de nekünk azért nem volt az igazi. Az egyen fehér sátrak nem voltak túl otthonosak, s a kínálat sem igazán nekünk kedvezett (ez utóbbi természetesen bocsánatos, hisz mi csupán vendégek voltunk). Nem volt túl nagy az egész esemény, de látszott a résztevőkön, hogy szivükből jön a dolog.

Mindenkinek a legjobbakat a Disznó évében!

Melbourne

Dec 29th, 2006 by teki | Comments Off

Ma belevetettük magunk a város forgatagába. Igyekeztünk mindenfélét mutogatni, persze túl nagy s sokoldalú a város, hogy komplett legyen ez a kis ízelítő, de reméljük valamit csak elkaptak belőle. A talpunk az megérezte a mókát. Ami nekünk is újdonság volt az a Casino. Hamár arra jártunk csak benéztünk (szép színes csili vili, roppant hangulatos), s ha már ott voltak azok a gépek, hát kipróbáltuk őket. Nem igazán értettük a dolgot, de jó buli volt nyomkodni a gombokat, s nézni merre változik az állás. Pozitív egyenleggel hagytuk ott a helyet, köszönhetően Krisztám (+16$, 2c-es alapon) mágikus ujjainak ;).

Crown City City A város s mi A város s mi

Melbourne Zoo + IMAX

Dec 28th, 2006 by teki | 6
Mivel mára még nem mondtak túl jó időt, így az állatkert felé vettük az irányt. Ott ha elkap az eső bizti van hova bújni. Az állatkert nagyon szimpi hely, kevés kicsinek mondható ketrec volt. Az oroszlánok élettere pl. szép nagyra sikerült. Láttunk néhány etetést is, azokat a közönség szájízének megfelelően, frankón megszervezetten tartották. Tépték szépen az oroszlánok s az afrikai kutyák a húst. Rengeteg gyerek lézengett mindenfelé, ideális nekik a hely. Mondjuk olyan szép nagy, hogy tuti az első pár órában elfáradnak. Sokszor ismétlődött azért a nézdcsak fiam milyen érdekes állat; aha; s a gyerek már szaladt is tovább jelenet. A lepkék, szurikáták s a madaárház voltak az én kedvenceim (nojó, a kis orángután is aranyosan produkálta magát :).
A sok séta utánra ücsörgős bulinak egy 3d-s IMAX filmet néztünk meg. A többeik gyermetegnek tartották
kicsit, nekem naon bejött :). Az egyetlen negatívum az volt, hogy a moziban nem
volt semmilyen nem édesség jellegű étel, s sajna éhesen érkeztünk. De még egy
perec se, sesemmi, csak popcorn, csoki, s cukor.