repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for 'London – 2006' Category

Búcsú Londontól

Jul 7th, 2006 by krisz | Comments Off

Reggel korán elindultunk a Gatwick reptér felé, és jól is tettük, mert mindenhol tömeg volt. Ma van ugyanis a 7/7 áldozatainak a megemlékezése. (King’s Cross-on történt buszrobbantás) Ezért az egész város tele volt rendőrökkel, mindenki mindenkit szemmel tartott és teljesen belassult a tömegközlekedés is. Később, amikor már fél órája álltunk mi is sorba metrójegyért, kitalálták, hogy tehermentesíteni kellene az állomást, mert mégse jó az, ha sokan feltorlódnak egy helyen, ezért mindenkit beengedtek jegy nélkül, hogy majd a végállomáson fizessen. Igen, ez jó ötletnek tűnt, mindaddig, amíg meg nem érkeztünk a végállomásra és ott is hatalmas tömeg volt. Persze a metró belső oldalán nem volt senki a pénztárban, mivel mindenki a kinti tömeget szolgálta ki…No mindegy, egy kis trükkel és a peronőr rábeszélésével csak megoldottuk a dolgot és sikeresen elértük a vonatot a reptér felé.

A reptéren se ment minden simán, ugyanis kiderült, hogy a járatunkra túlfoglalás van. Nekünk csak annyi volt a szerencsénk, hogy mivel időben érkeztünk ezért még volt helyjegyünk, a később jövőknek már nem jutott és a reptéren tudták meg, hogy vigaszdíj ellenében (100Ł) csak másnap repülhetnek Budapestre. Volt is ebből kisebb kavarodás, mert egy lánybúcsúztató csapat tagjaiból páran lemaradtak a szerencsés „még aznap elutazó” táborból. Ment a variálás, a késés és várakozás, míg végül csak sikerült rábeszélniük pár utast, hogy menjenek ők a holnapi géppel inkább.

Buckingham palota és környéke

Jul 6th, 2006 by krisz | Comments Off

A mai napi cél az őrségváltás megtekintése volt a Buckingham palotánál. (11:30-tól) Jól időzítettünk pont elkaptuk az egész ceremóniát az elejétől a végéig. (út közben megvettük a Gatwick reptérre a vonatjegyeket) Persze több száz turistával összepréselődve vártuk az eseményt, de ennyi kis kellemetlenség belefér a látvány érdekében. Először csak a palota területén masíroznak a katonák, majd nagy csinnadratta közepett kijönnek a kapun kívülre is és elvonulnak.

Az őrségváltás után sétáltunk egy nagyot, míg elértük a Hyde parkot. A park alsó felén végigsétáltunk és fotóztunk sokat, mert olyan szép volt. Tele volt gondozott apró kertekkel, virágágyásokkal, nagy füves területekkel, árnyékot adó fákkal és pár emberrel, akik vagy csak pihentek egy kicsit, vagy éppen ebédelni ugrottak el a parkba. Több helyen is lehet bérelni nyugágyakat órára-fél napra, megvan ezeknek is a hangulatuk.

Megnéztük a Diana hercegnő tiszteletére állított „műfolyót”/vízesést, és a park sarkánál lévő Albert emlékművet is, majd továbbsétáltunk a Természettudományi múzeum felé. Út közben ráakadtunk egy természetfotó kiállításra is, úgyhogy oda is beugrottunk egy kicsit.

A múzeumban ért minket az első igazi meglepetés, az hogy ingyenes! Utána a múzeum mérete nyűgözött le minket, 5 szinten, végeláthatatlan hosszúságban. Kiállításait tekintve pedig olyan volt, mintha ötvözték volna Pesten a Jövő Házát, a Csodák Palotáját és a Közlekedési Múzeumot. Fantasztikus volt! Tele mindenféle kütyüvel, járművel, tudományos dologgal, interaktív játékkal. Gyerekkel szinte kötelező program ide ellátogatni, de mi felnőttek is zárásig maradtunk, annyira élveztük a helyet.

További képek itt!

A lusták napja

Jul 5th, 2006 by krisz | Comments Off

Egész nap esett az eső, ezért mi lusti napot tartottunk. Elvégre csak nyaralni vagyunk! A közeli boltokon és parkokon kívül nem is mentünk sehova, pihenéssel töltöttük a teljes napot.

A Towernál

Jul 4th, 2006 by krisz | Comments Off

Ma a Tower-hoz látogattunk el. Az odajutás nagyon egyszerű volt, mert a metró pont ott teszi le az embereket. A belépő itt is kicsit borsos (mint minden Londonban) 15Ł, de megéri bemenni. Hatalmas területen terül el a Tower és tele van látnivalókkal. Fél napot el lehet tölteni itt, sőt a gyerekeket még külön szórakoztatják korhű kosztümbe öltözött emberkék, vicces jeleneteket előadva a Tower tornyai között. A felnőtteket a Beefeaterek (a Tower testőrei) foglalják le különböző történetek és legendák mesélésével. A Towerben található az angol királyi családok koronázási ékszerei is. Mi először a régebbi koronákra bukkantunk rá, és kicsit csalódottak is voltunk, hogy csak ennyi lenne a nagy látványosság. Ugyanis itt leginkább koronavázak és foglalatok voltak kiállítva, egyikbe se volt már benne a kő, mert azokat vagy ellopták a századok során, vagy elárverezték. Aztán egy kis bolyongás után ráakadtunk az igazi korona ékszerekre is. Igazából el sem lehet téveszteni azokat, mert hatalmas páncélajtó rejti az egész kiállítótermet és itt található a legtöbb katona is a Toweren belül. Egy kis sorbaállás után, mialatt végignéztük II. Erzsébet királynő koronázási ceremóniáját kivetítőn (azt hiszem nem kis súlya lehet a koronaékszereknek) végre megpillantottuk mi is az ékszereket élőben. Egy üvegvitrinben vannak kiállítva, amely előtt mozgójárda van, hogy még véletlenül se torlódjon fel tömeg az ékszerek körül. Pompás koronák, jogarok és kardok sokaságát láttuk, majd különböző ezüst és arany étkészleteket is megcsodáltunk.

Az ékszerek után szerencsénk volt látni egy őrségváltást is a Towerban. Vicces jelent volt, mintha csak színházban lettünk volna, minden tökéletesen forgatókönyv szerint zajlott le. Mondjuk nem irigyeltük a katonákat, 30 fokban, teljes harcidíszben, medvekucsmában álltak mozdulatlanul a téren. Az őrségváltás után végre megpillantottuk a Tower híres hollóit is. Hatalmas madarak, összesen 6-an vannak, és saját testőrségük és személyzetük van. Nagyon vigyáznak rájuk, mert a legenda úgy tartja, ha a Towert elhagyják a hollók, akkor a monarchia összeomlik. A madárinfluenza idején el is zárták őket a látogatók elől.

A Towerben tett látogatásunkat egy hatalmas zápor-zivatar zárta, így visszatértünk a hotelba. Este újra visszalátogattunk a Towerhez, ugyanis James Brown koncert volt. Hallgattuk egy kicsit (kerítésen kívülről), majd átsétáltunk a kivilágított Tower Bridge-en és készítettünk pár éjszakai felvételt a városról.

További képek itt! 

Westminster és környéke

Jul 3rd, 2006 by krisz | Comments Off

A délelőttünk azzal telt, hogy próbáltuk megoldani a repülőjegyeket a hazaútra. A weblap csak nem akart működni, ezért telefonon próbálkoztunk. Ott persze össze-vissza „dobáltak” minket, hogy ki is az illetékes a dologban, míg végre megkaptuk a helyes számot. Itt csupán 25 perc várakoztatás után fel is vették a telefont, és végre sikerült az átfoglalás. Nagy szerencsénk volt egyébként, mert arra a járatra, amit kinéztünk, már csak 3 hely volt, ebből mi kettőt gyorsan be is foglaltunk. (mindezt szerencsére térítésmentesen hajtotta végre a légitársaság)

Délután lemetróztunk a Westminster apátsághoz, ahol először a Big Ben tornyát és a tradicionális öltözékű angol katonákat csodáltuk meg. Innen továbbsétálva jutottunk el a Parlamenthez, ahova nem lehetett bemenni szétnézni, mert éppen átépítés alatt volt a beléptető rendszerük, ezért naponta csak egy turnus látogathatja az épületet. A Parlament előtt továbbhaladva elértünk egy kis parkocskát, ami tele volt emberekkel. Mindenki a parkban ülve fogyasztotta el az ebédjét, vagy éppen pihent egyet ebéd helyett. Nagyon megtetszett nekünk ez az életmód, ez a fajta lazaság, úgyhogy ezt mi is többször kipróbáltuk londoni tartózkodásunk alatt. A Temzében egyébként furcsa járműre lettünk figyelmesek, amellyel később még többször összefutottunk: egy kétéltű jármű volt, ami mind vízen, mind szárazföldön körbejárta Londont, turistákkal a fedélzetén.

Kis bámészkodás után a parkból átsétáltunk a Westminster apátsághoz, ahol jó páran álltak sorba, hogy bejussanak a belsejébe. Mi nem csatlakoztunk hozzájuk, inkább megnéztük a mellette álló St. Margaret kápolnát, ami szintén nagyon szép és kellemes hűvös is volt, ezen a szokatlanul forró londoni napon.

A kis hűsölés után átsétáltunk a Westminster hídon a Temze másik oldalára, majd ott a parton elhaladtunk a Dali múzeum előtt. Egy érdekes „Dali elefánt” csalogatta a látogatókat a múzeumba, és mivel ez megtetszett nekünk, ezért mi is betértünk megtekinteni azt. Nem csalódtunk, fantasztikus dolgokat láttunk. (belépő 12Ł) Tele volt a múzeum Dali jobbnál-jobb szobraival, grafikáival és könyvillusztrációival! Elbolyongtunk pár órát itt, majd folytattuk a városnézést London fő attrakciója felé, amit mi is ki akartunk próbálni, a London Eye felé. Ez egy hatalmas óriáskerék, amelynek kapszuláiból gyönyörű kilátás nyílik Londonra. Nappal és este is üzemel a kerék, szóval aki dupla élvezetet szeretne, az mehet kétszer is. Egyedül az ára az ami kicsit borsos, de egyszer élünk, ezt ki kell próbálni! (13Ł, 30 perc a móka) Nekünk ismét nagy szerencsénk volt, mert a 25 fős kapszulában csak 4-en voltunk, így aztán bőven volt hely arra, hogy megnézzük Londont madártávlatból. Fantasztikus élmény volt!

Az óriáskerekezés után beugrottunk egy játékterembe csak úgy kíváncsiságból szétnézni, hogy mik vannak. Találtunk pár érdekes játékot és jó pár fiatalt bent, de mi nem játszottunk, inkább tartogattunk a pénzünket a további napok élményeire.

London metrója is igen jól szervezett (napi jegy, csúcsidőn kívül 4,90Ł), csak látszik, hogy nincsenek felkészülve erre a kánikulára, ami itt tombol. Sehol nem volt légkondi, és egy 30 perces metrózásban rendesen le lehet izzadni. A London Eye kapszulái viszont kondicionáltak, hiszen télen-nyáron mennek, de most a kánikula miatt mindenhol plusz mobilklímákat állítottak be.

A közbiztonságra és a terrorelhárításra is nagyon ügyelnek a londoniak. A metrón és a vasútállomásokon 5 percenként bemondják, hogy ne hagyd őrizetlenül a csomagodat, mert eltávolítják azt, és a London Eye-on is minden menet után leellenőrzik a kabinokat detektorokkal.

További képek itt!

Érkezés Londonba

Jul 2nd, 2006 by krisz | Comments Off

Estefelé érkeztünk meg a Heathrow repülőtérre, ahonnan gyors vonattal utaztunk tovább a Peddington állomásra. Ugyanis itt foglaltunk magunknak szállást a következő napokra. A környék nagyon kis bájos, van egy pici parkja, amely körül angolszász típusú londoni házacskák vannak, és mind hotelként működnek. A fő úton pedig éttermek és bárok vannak, mint egy üdülőövezetben. A szobánk nem túl nagy, de pár napra bőven megteszi, főleg mert aranyos kis sarokszobát kaptunk. Egyik ablakából a Paddington kertet látjuk, másikból pedig a főutcát. A fürdőszoba viszont vicces: olyan, mint egy vonaton, műanyag fröccsöntött az egész kabin, és éppen akkora, hogy egy ember be tud lépni, de megfordulni már csak nagyon nehezen.

Este megpróbáltuk a törölt járatot átfoglalni, nem ment, a weblap ugyanis nem működött. Majd még próbálkozunk vele, úgyis a hotellal szemben van egy net-kávézó.