repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for 'Mornington Peninsula – 2007. Márc.' Category

Mornington Peninsula – 3. nap

Mar 23rd, 2007 by krisz | Comments Off

Reggel ismét útnak indultunk, ezúttal az északi partján a félszigetnek. A part mentén haladtunk és vadásztuk a jó kis reggeliző helyeket, amik a tengerparton fekszenek. Sajnos nem találtunk ilyet, legalábbis közvetlenül a parton nem. Viszont annál több kempinget láttunk a parton és nagy meglepetésünkre mind tele volt!

Végül elértük Rye városkát, ahol tudtuk, hogy homokszobor kiállítás van. Mivel korán érkeztünk, és még a helyszín nem volt nyitva, ezért beültünk reggelizni az egyik kávézóba. Visszatérve a helyszínre azért meglepődtünk kicsit, ugyanis a nem kicsi parkoló ripsz-ropsz tele lett kocsikkal.

A homokszobor kiállítás csodálatos volt. Aki erre jár feltétlenül nézze meg, április 25-ig vannak nyitva. (minden évben megrendezik, jövőre viszont átköltöznek Frankston partjára) Csak ámultunk és bámultunk jobbra-balra, hogy milyen műalkotásokat tudtak kihozni az alkotók csupán homokból. Hatalmas dolgok voltak és olyan aprólékosak, hogy szinte nem is tudtuk hova kapjuk a fejünket, és még a második körben is találtunk újdonságokat. Jövőre este is látogatható lesz a kiállítás, mi biztos ott leszünk! Amúgy bárki kipróbálhatja homokszobrászati képességeit a kiállításon, még instrukciókat is adnak hozzá.

Rye után Point Nepean felé haladtunk tovább, ami a félsziget vége/csücske. Ez egy nemzeti park, amelynek területén több erőd (és bunker) is található a világháborúk idejéből. A félszigeten működik még ma is egy katonai bázis karanténállomással együtt. (persze nem látogatható) A park bejáratánál is lehet parkolni, de belépő ellenében a bentebbi parkoló is használható. Mi onnan indultunk neki a túránknak, és rögtön a part felé mentünk. Hosszú homokos part, egyik fele lezárva a látogatók elől, mert ez a katonai rész, másik felén viszont lehet bóklászni. Isteni volt ott mászkálni, fotóztunk is sokat. A part után az egyik túravonalon mentünk tovább, ugyanis ezt a kirándulást a túráskönyvünkben is megtaláltuk és követtük az instrukciókat. Itt nem volt senki se rajtunk kívül, élveztük is nagyon a csendet és az óceán morajlását mindkét oldalról. Elérve a félsziget végét átláthattunk az öböl másik oldalára és a Great Ocean Road egy részletére is. Aki egyébként nem szeretne ennyit túrázni annak ott van a traktoros-transzporter, amely minden lényeges látnivalónál megáll és le-fel lehet szállni róla vagy a park bejáratánál lehet biciklit is bérelni és azzal menni. (egy darabig csak, mert a csücsök le van zárva a biciklik előtt is, oda csak traktorral vagy gyalog lehet bejuni)

Hatalmas élmény volt elérni az öböl végét/bejáratát. Ehhez persze ismerni kell kicsit Melbourne elhelyezkedését. Szóval egy kis földrajz: (a pirossal jelölt rész Melbourne belvárosa, a sárgával jelölt kör pedig Point Nepean, illetve a helyek ahol jártunk utunk során)

 

A csücsökről mi is traktorral jöttünk vissza, mert hát ezt a mókát se lehet kihagyni azért. :)

Amúgy Mornington Peninsula híres a borászatáról is, de mi erről nem győződtünk meg személyesen, úgyhogy elhisszük a sok prospektusnak, hogy jó boraik vannak. Egymást érik a borászatok, szóval csak jók lehetnek…

További képek a galériában.

 

Mornington Peninsula – 2. nap

Mar 22nd, 2007 by krisz | Comments Off

A reggelinket Hastings-ben fogyasztottuk el, egészen konkrétan a Pelican Pantry nevü helyen, ami amellett, hogy jó kis étterem, mert közvetlenül a parton fekszik a kikötőben, nagyszerű és bőséges ételt is szolgáltak fel. Persze utána nehezünkre is esett elindulni, de várt ránk a sok kaland!

Első megállónk Balnarring Beach volt. Amit először nem is találtunk meg, de legalább újabb házakat tekinthettünk meg. Aztán csak megleltük a parkoló mögött elbújva a sövény túloldalán. Finomhomokos tengerpartra leltünk, sok apró csigácskával a sziklák között. Sétáltunk egy nagyot, hogy a reggelit kicsit lemozogjuk és indultunk tovább az első attrakció felé, az Ashcombe Maze felé.

Az Ashcombe Maze Ausztrália legrégebbi és legnagyobb sövénylabirintusa. Már a prospektusuk alapján is nagyon megtetszett nekünk, de élőben az élmény felülmúlhatatlan volt. Jártunk már sövénylabirintusban, de ennek mind a mérete, mind a gondozottsága lenyűgöző volt. Nemcsak felnőttek szórakoztak jól, hanem a legkisebbek is. Őket ugyanis a kert 25 hektárján manócskák várták elbújva, hogy aztán összeírhassák mindnek a nevét. A kert 2 nagy sövénylabirintust tartalmaz, továbbá 1 rózsalabirintust és 1levendulalabirintust is. Emellett még egy szép tavacskával és számos apró kis kerttel is rendelkezik, szóval alkalmas jó pár óra eltöltésére.

A labirintusozás után egy eper farm felé vettük az irányt. Sajnos már érkezésünkkor szelesre fordult az idő, ami később egy kisebb vihart is magával hozott, ezért a szedd magad akciót kihagytuk a farmon. Ellenben sétáltunk egy kevesett az eperültetvényen és magunkba szívtuk a friss eper finom illatát. Utána fáradtan és éhesen tértünk be a farm büféjében, ahol epres finomságok között lehet válogatni. Gyorsan rendeltünk is, és igyekeztünk leülni valahova. Sajnos igen pici helyről van szó és a viharnak köszönhetően összetömörült sok ember a farmon, ezért volt egy kis szorongás, de megoldottuk a dolgot ügyesen. (aki arra jár, az epres finomságokat semmiképpen se hagyja ki!)

A farm után egy világítótorony felé vettük az irányt, konkrétan Cape Schanck felé. Az erős szél sajnos velünk jött, így a toronyba nem lehetett felmenni, de a torony múzeumja igen érdekes volt történelmi szempontból. Szervezett vezetésre is be lehet nevezni, mi ezt a rossz idő miatt nem vártuk meg, no meg amúgy is jobban szeretünk kettesben bóklászni, mint szervezetten. :) A torony után még ellátogattunk Flinders városkába, ahol nekiestünk második fish&chipszünknek.

 További képek a galériában.

Mornington Peninsula – 1. nap

Mar 21st, 2007 by krisz | Comments Off

Szombaton ébredés után eldöntöttük, hogy nyakunkba vesszük a világot és elutazunk valahova a 3 napos hétvégét megünnepelni. A választás Mornington Peninsula-ra esett, amiről tudni kell, hogy Port Philip Bay (ekörül fekszik Melbourne) csücske, bejárata. A központtól nincs messze, mindössze 1,5 óra autóútra van.

Mivel csak ebéd után indultunk el, és nem volt sehova se foglalásunk, gondoltuk, hogy első állomásunk a legnagyobb információs központ legyen, ami Dromana-ban található. Jó tapasztalataink vannak és voltak eddig is az információs központok segítőkészségét illetően, most sem csalódtunk. Betértünk, kértük segítsenek szállást találni két napra kettőnknek. Persze nagyon válogatni nem lehetett, mivel a nyár utolsó hosszú hétvégéje volt, eléggé telítve voltak a helyek. Ettől függetlenül leltek nekünk egy motelt Tyabb-ban, ami ugyan nem egy tengerparti városka, de kit érdekel ha egész nap úgyis úton leszünk. Viszont volt pezsgőfürdője és medencéje a motelnek, aminek örültünk azért mindennap végén. Az infóközpontból még hoztunk egy marék prospektust és térképet is, hogy tudjuk mi vár ránk a következő napokban. (igazaból semmivel se készültünk erre az útra, az infóközpontok olyan jól felszereltek, hogy fölösleges is otthoni kutatást végezni)

Mornington

A szállás elfoglalása után ellátogattunk Mornington városkába, mivel Tyabb a régiségboltjain és repterén kívül semmi mással se büszkélkedhet. Mornington már tengerparti városka és igen szép kikötővel is rendelkezik. Aranyos kis központja van, nagy parkkal. Meg is ejtettük az első fish&chipsünket, amit először a legyeknek köszönhetően meg se akartunk enni, de aztán a tengerparton mégiscsak nekiestünk. (a sirályok legnagyobb örömére) Utána végigsétáltunk a mólón, ahol több tíz ember pecázott kitartóan és aminek a végéről látni lehetett Melbourne belvárosát is a távolban.

Egy öreg hajó újjászületése

Mornington után továbbautóztunk Dromana felé, végig a tengerparton. Nagyon jó kis házakat lehet ám errefelé látni és kb. minden negyedik eladó! Amúgy igen jellemző egész Mornington Peninsula-ra, hogy jó kis házak vannak, de igen sokan próbálnak meg megszabadulni tőle. Nem tudom mi lehet az oka, hiszen annyira nincs messze a várostól és bájos kis hely.

További képek a galériában.