repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for 'Gyerek' Category

Gólyahír

Jul 11th, 2011 by krisz | 6

Minden kedves olvasónkkal örömmel tudatjuk, hogy Vincent fiúnk június 30­-án este megszületett! (52cm & 3.36kg)

A szülést egészségügyi okokból meg kellett indítani a 40. héten és 21 óra eredménytelen vajúdás után végül császármetszéssel segítették világra a kis kópét. Ennek okán közel egy héten át élvezhettük a kórház nyújtotta kényelmet, ahol Teki is velünk maradhatott a teljes benntartózkodás ideje alatt.

Így nézett ki a kórházi szobánk, amihez külön fürdőszoba is tartozott. Az első este kivételével Vincent is itt aludt velünk.

Így nézett ki a szülőszoba, amihez szintén tartozott egy külön fürdőszoba, illetve egy másik, vajúdókáddal ellátott fürdő is, amin a három vajúdó osztozott közösen.

A kórházzal és személyzetével mi teljes mértékben meg voltunk elégedve. Az elején kicsit talán sokszor jöttek be csekkolni, hogy minden rendben van-e, de aztán ahogy teltek a napok úgy hagytak minket békén. Minden segítséget megkaptunk amire szükségünk volt, mindenki kedves volt hozzánk. Nekünk sokat jelentett, hogy együtt hárman kezdhettük meg a családi életet, egy olyan környezetben, ahol nyugalom van, de ugyanakkor gombnyomásnyira van a nővér ha kell. Az ellátás is profi volt, napi három főétkezés menüválasztásos rendszerben, plusz tízórai és uzsonna is járt ha kértünk. Lehetőség volt szoptatási tanácsadáson is résztvenni, illetve volt fizioterápiás oktatás is.

Babaszoba

May 10th, 2011 by krisz | 6

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az volt, hogy milyen színü lesz a babaszoba így, hogy nem tudjuk hogy fiú vagy lány gyermekünk fog születni. Mindenki megnyugtatására álljon itt egy bejegyzés akkor a szobáról.

Előre szögezzük le, hogy az egész házunk sárgás színű volt amikor megvettük. Frissen volt festve és a szín is kellemes, illeszkedik az ízlésünkhöz is. Az apróbb felújítások során néhány szoba ill. helység színét megváltoztattuk, de alapvetően maradt a sárga. Amikor kiderült, hogy babát várunk már akkor tudtuk, hogy az addig vendégszobaként funkcionáló szoba lesz majd a kicsi kuckója és hogy a falat nem fogjuk átfesteni. A sárga végülis eléggé nemtelen szín, és úgy voltunk vele, ha majd lesz saját akarata és ízlése a gyereknek, akkor majd festünk. Végülis én se rózsaszín szobában nőttem fel…bár ebbe a bátyámnak is lett volna némi beleszólása.

Ilyen lett a szoba:

babaszoba1

Előkészületek:

Első körben kipakoltuk a szobát, bár összesen egy nehezebb szófa és egy polcos szekrény volt benne. Mindkettőt eladtuk és vettünk helyette ebayen egy könnyebben nyitható és kényelmesebb szófaágyat, azokra a bizonyos nehéz éjszakákra. Második lépésként a dolgozószobába is licitáltunk egy szófaágyat, ha mégis vendég járna felénk akkor kényelmesen tudjon megszállni nálunk. Harmadik lépés volt a beépített szekrény átalakítása. Itt Ausztráliában baromira szeretik csak vállfás/akasztós megoldással ellátni a szekrényeket.  Mi pedig úgy gondoltuk, biztos nem lesz szükség közel 2 méternyi akasztós ruhának való helyre a babának, sokkal inkább ki tudnánk használni pár polcot. Így ismét a korábban már bevált megoldást alkalmaztuk és szépen bepolcoztuk a szekrényt.

Bútorok:

A szófát már említettem, hogy ebayről vettük, a párnahuzatokat viszont magam varrtam rá, hogy ne legyen annyira egyszínű az egész. A függöny is saját varrás, így egyszerű volt ehhez igazítani a szoba többi dekorelemét is. A kis komód olcsó, egyszerű IKEA darab, aminek a fiókjait szintén a függöny anyagával borítottam be, hogy kicsit feldobjam és ne lehessen látni azok tartalmát.

babaszoba4

A gyerekágyat és a pelenkázót a gumtreeről vadásztuk, mert teljesen felesleges pénzkidobásnak ítéltük meg újat venni ezekből, hiszen olyan gyorsan kinövi a gyerek. Sikerült ráakadni egy igazán masszív és jó állapotú darabra, aminek a színe is illeszkedik a szobához. A pelenkázóra csak új matrac kellett, meg pár kosárka a polcaira, amibe szintén magam varrtam az anyagbetéteket.

babaszoba2

Dekor:

Sose rajongtunk az aranyos, mosolygós állatfigurákért és a megszokott gyerekszoba díszítésekért, ezért ezekben nem is gondolkoztunk. Viszont a falmatrica még mindig nagy kedvenc nálunk, így ebből a szobából se maradhatott ki. Sikerült egy szép nagy darabot találni, ráadásul ez is tökéletesen illik az elképzelésünkbe. Ha a gyerek pedig pár év múlva sírna az autókért vagy hercegnőkért, akkor egyszerűen csak lehúzzuk a matricát a falról és megkapja amit akar. (vagy nem)

Valami színes, de nem hivalkodó képpel is szerettük volna feldobni a szobát, így kézenfekvő megoldásként jött, hogy a saját képeinkből válogatunk párat. Szerettünk volna vásznat előhívatni, de úgy voltunk vele, hogy a képek témája változhat az idő előrehaladtával és a vászon még árban nincs ott, hogy azt mondjuk egy év múlva, hogy már nem is tetszik, levesszük inkább. Így sima poszterként hivattuk elő a képeket és egyszerű clip-on keretekkel erősítettük fel a falra. Bármikor cserélhetőek a képek, ha nem tetszene, meguntuk volna, vagy fotóztunk valami jobbat.

A varrási mániának az ágynemű is áldozatul esett és vele együtt a zenélő körforgó is. Egyikből se találtam olyat ami nem rózsaszín, nem kék, nem sárga, nem cuki állatmintás. Így megalkottam a sajátunkat, olcsóbb is lett, mint venni és még élveztem is az alkotást.

babaszoba3babaszoba5

Egyéb:

Természetesen a babának szüksége lesz jópár ruhára és egyéb textilekre és apróságokra is. Barátainktól rengeteg mindent kaptunk kölcsön, például annyi ruhácskát és egyéb textilt, hogy nekünk szinte nem is kellett beszerezni semmit se. Ezúton is köszönjük nekik, nagy segítség minden!

A babakocsit, annak tartozékait, a mózeskosarat, meg egy halom más apróságot, amit nem érdemes részletesen felsorolni, szintén az ebayről vagy gumtreeről vettük. Sokmindent fele vagy éppen harmad áron meg tudtunk így szerezni. Minket nem zavar az ha már kicsit használt dolgokat használunk, ez nemcsak a pénztárcánkról szól, hanem arról is, hogy annyira gyorsan fog nőni a gyerek, hogy az új holmi nem lenne kihasználva úgyse. Az angolban van erre egy nekem tetsző kifejezés is amúgy: pre-loved. Szerintem ez mindent leír.

Végiggondolva a berendezkedést és átolvasva a posztot rá kellett jönnöm, hogy igazából csak két nagyobb dolgot vettünk boltból. Az autósülést, mert abból még nem nagyon van piacon használt, mivel csak ebben az évben kezdték el árusítani itt Ausztráliában. Meg a baba monitort/légzésfigyelőt, mert ebből nem bízunk meg a használt holmiban.

Szóval ilyen lett a mi babaszobánk, reméljük kis lakója is jól fogja magát benne érezni. Már nem sok van hátra a addig!

Terhesgondozás Melbourne-ben

Feb 21st, 2011 by krisz | 7

Több barát és ismerős kért hogy írjak arról milyen különbségek vannak a magyar és az ausztrál terhesgondozási és szülési rendszer között. Bevallom, a magyarról semmit sem tudok így összehasonlítani se tudom a két rendszert. Ráadásul olyan, hogy ausztrál rendszer nem létezik. Ugyanis mint sok más is, a terhesgondozási protokoll is államonként eltérhet, sőt mások a lehetőségek egy olyan nagyvárosban mint Melbourneben (~4millió lakos) és egy kisebb városban, mint mondjuk Milduraban (~30e lakos).

Azt szívesen leírom, hogy nekem milyen tapasztalataim voltak eddig és milyen információra tettem szert itteni barátaink, ismerőseink, a doktorok és az internet által.

Szóval az egész terhesgondozási dolog ott indul, hogy az ember lánya megbizonyosodik egy háziteszt lepisilése után, hogy terhes. Ennek pozitív tudatában ellátogat a háziorvosához (GP), aki egy vérteszttel igazolja a terhességet. Ezzel a teszttel együtt megnézik már a szokásos rutindolgokat is, mint: vércsoport, Rh faktor, rubeola és bárnyhimlő védettség, TSH,  vasszint  és ha hozzájárulunk akkor csinálnak egy rutin HepC és HIV szűrést is. (személyiségi jogokra hivatkozva meg lehet tagadni, de legkésőbb a szülés során a kórházi személyzetet kötelesség tudatni bármelyik vírus meglétéről)  Ha az elmúlt 2 évben nem volt rákszűrése az alanynak, akkor sokszor ilyenkor felajánlják a kenet levételét is. Itt ugyanis a háziorvos, vagy a rendelőintézetben, ha van, az erre (is) szakosodott női egészségügyi orvosi végzi el a rutin rákszűrést nem pedig a nőgyógyász. Természetesen ez is önkéntes dolog, később a szülészszakorvos is felajánlja a lehetőséget a szűrésre, ha a háziorvosnál nem kértük, de még nála is önkéntes a dolog.

Ha minden lelet megvan akkor a háziorvos választás elé állítja az ember lányát, hogy hol és kinél kíván szülni, ugyanis oda írja akkor a beutalót. Itt Melbourneben több lehetőségből lehet választani: közkórházban (public hospital), magánkórházban (private hospital) és szülőotthonban (birthing centre) van lehetőség szülni. Amennyire én tudom, ebben a városban nem támogatott az otthonszülés, de Ausztrália más városaiban és államaiban viszont lehet hogy van erre lehetőség. (WA és SA szerepelnek az államok között)

Ha a közkórház mellett döntünk, akkor a beutalónk nem egy orvoshoz fog szólni, hanem a kórház szülészeti osztályára, ahol a terhesgondozást több orvos, rezidens orvos, szülésznő (midwife) és gyakorló szülésznő látja el. Tehát ez azt jelenti, hogy minden egyes alakalommal amikor megjelenünk a terhesgondozáson, akkor lehet hogy mindig más emberhez fogunk kerülni, aki csak a paksamétánkból tudja a korábbi kórtörténetünket. Néhány kórházban már elindult az a kezdeményezés, hogy lehetőség legyen arra, hogy a terhesgondozás során mindig ugyanahhoz a szülésznőhöz menni, akiben megbízunk és aki jobb esetben a szülés során is jelen fog lenni. Ez sajnos még gyerekcipőben jár, nagyon kevés helyen elérhető szolgáltatás.
Közkórházból két szint létezik itt: a kiemelt vagy magasszintű szolgálatást nyújtó kórház (tertiary hospital) és az alapellátást nyújtó kórház (primary hospital). A legtöbb közkórház 2-4 ágyas szülészettel rendelkezik, amit lehetőség van megtekinteni az ún. bemutató látogatáson (maternity tour). Természetesen a közkórházak felszereltsége és állapota eltérő egymástól, van ahol van lehetőség kádban vajúdni, van ahol nincs…stb. Az ilyen kérdések megválaszolására ad lehetőséget a bemutató látogatás, amit bármikor megejthetünk, akár már akkor is amikor még csak gondolat a gyerekvállalás. A közkórházban a szülést mindig az ügyeletben lévő orvos ill. szülésznő vezeti le, kivéve ha választott magánorvossal kívánunk szülni. (erről később írok) A közkórház ellátása ingyenes, azaz a TB (medicare) fedezi és a partner többnyire jelen lehet a szülés során.

Ha a magánkórház mellett döntünk, akkor minden esetben magánszülészorvost (obstetrician) is kell fogadnunk. Ugyanis a magánkórházak egy 15-20 főből álló szülészorvos csapattal vannak leszerződve, és szülés esetén azt hívják be, akit választottunk, a helyszínen nincsen ügyeletes orvos, csak a szülésznőkből álló csapat. A legtöbb magánkórház egy ágyas, fürdőszobával ellátott, szobákkal van felszerelve, amit szintén meg lehet tekinteni a bemutató látogatás során, ahol a szobák állapotán kívül információt kapunk arról is, hogy milyen egyéb szolgáltatásai vannak a kórháznak. A legtöbb magánkórházról viszont tudni kell, hogy csak alapellátást tudnak nyújtani, azaz a 33. hét előtt nem tudnak szülést levezetni, ugyanis nem rendelkeznek megfelelő koraszülött ellátással. Az ilyen esetekben átküldik (mentővel) a pácienseket a legközelebbi kiemelt szintű közkórházba.
A magánkórházak fizetős kórházak, előre megszabott árakkal dolgoznak, amiről számlát állítanak ki a páciensnek többnyire a 28. terhességi héten. Ahogy én hallottam egy 4 napos tartózkodás 4500$-tól indult, amiben benne van a teljes ellátás a szülés során és után, a szoba, nővérek díja, de nem fedezi az altatóorvos, szülészorvos és gyerekorvos díját. A magánkórházak díját a magánegészségügyi biztosításunk fedezheti, attól függően, hogy mióta vagyunk tagok és milyen szintű a biztosításunk.  A legtöbb magánkórház szívesen látja a szülés során és után a partnert is, és lehetőség van arra, hogy ott is aludjon. (általában csak az étkezésért kell külön fizetnie)

Ha viszont szülőotthonban kívánunk szülni, akkor a terhesgondozást egy 5-8 főből álló szülésznői csapat látjat el. A szülőotthonok biztosítják leginkább az otthonszüléshez közeli, természetes és háborítatlan élményt. A legtöbb szülőotthon valamelyik közkórház egyik szárnyaként üzemel, limitált 5-8 férőhellyel, és csak komplikációmentes terhességeket vállalnak. A terhesgondozás és a szülés során szülésznők (midwife) segítik a kismamát, illetve ha komplikáció merülne fel, akkor konzultálnak egy szakorvossal.

Ha magánorvossal (obstetrican) kívánunk szülni, akkor hozzá a lehető leghamarabb be kell jelentkeznünk, ugyanis előfordulhat hogy már nem tud minket fogadni, mert betelt a naptára. (adott hónapban adott számú terhesgondozást vállalnak) Elvileg szükségünk van majd a háziorvostól kapott beutalóra, amit az első látogatáskor kell csak bemutatnunk, tehát a bejelentkezést akár már a háziteszt elvégzése után is megtehetjük telefonon. A legtöbb magánorvos két magánkórházzal és egy közkórházzal áll szerződésben, ott vezet le szüléseket. Rajtunk áll, hogy melyik kórházba kívánunk menni majd a szülés során, de a kórházba való bejelentkezést a 12. hétig meg kell tenni, mert a magánkórházak esetén lehet hogy később már nem lesz férőhely. Ha közkórházban akarunk szülni a választott orvossal akkor a legtöbb kórházban van lehetőség arra, hogy privát szobát kapjunk. Ezekből nincsen sok, általában 1-2 szoba áll csak a rendelkezésre.
A magánorvosok díját nem fedezi a TB, de támogatja. Nem sokkal, az idén 256$-al. A legtöbb magánegészségügyi biztosítás viszont semmilyen szinten sem támogatja a magánorvost, tehát annak díját a páciensnek kell fedeznie. Itt Melbourneben az árak 2500-8000$ között vannak (ez 1-2 havi fizetésnek felel meg), amit elkérhet egy magánorvos a teljes terhesgondozásra. (a szülés levezetésének díja nincs benne, azt a TB és a magánbiztosító közösen állja) Természetesen számlát állít ki a díjról az orvos, amit két tételben szokás kifizetni, a 20. hét után és a 30. hét után. Az árak igen eltérőek, éppen ezért itt nem szégyen felhívni több magánorvosnak a rendelőjét és megérdeklődni a terhesgondozási árat (pregnancy management fee), készséggel fognak válaszolni.

Szóval a terhesgondozási fonalat ott hagytam abba, hogy a háziorvos igazolja a terhességet. Ezután a 10. hét körül kell megjelenni először a választott helyen/orvosnál, ahol a 28. hétig havonta kell megjelenni, majd utána kéthetente, a 35. héttől pedig már hetente ill. gyakrabban. Két rutin ultrahang van a terhesgondozás során: a 12. és a 20. hét körül. Komplikáció esetén természetesen többet is előírhat az orvos. Az ultrahangot attól függően, hogy hol végzik (közkórházban vagy magánrendelőben) részben vagy teljesen fedezi a TB és a beutalót az orvostól/szülésztől kapja meg a páciens. (egy UH ára kb. 180-250$ magánrendelőben, amiből a TB 85$-t térít vissza) Természetesen 3-4D-s ultrahangra is lehetőség van már jópár helyen, ezekhez többnyire beutaló se szükséges, de a TB szintén támogatja valamennyivel. (250-300$ körül vannak) A két UH-n kívül két rutin vér- és vizeletvétel is van (részben vagy teljesen TB támogatott), a vasszint és a fehérjék ellenőrzésére, illetve a terhességi cukorbetegség kiszűrésére. Komplikáció esetén ebből is több lehet. Ezen kívül lehetőség van kérni Down szűrést, aminek a költségét a TB szintén támogatja, illetve egyéb szűréseket is, ha szükség merülne fel.

A terhesgondozás végül a szüléssel zárul. Ha nem merül fel komplikáció, akkor függetlenül attól, hogy hol szül az ember lánya jobb esetben csak a szülésznővel/szülésznőkkel fog találkozni és az orvost csak a szükséges esetekben hívják be. Persze a szülés után valamikor az orvos azért ránéz az ember lányára, hogy minden rendben ment-e, ha nem volt jelen a szülésnél. Közkórházakban hüvelyi szülés után 48 óra, császár után 72 óra a szokásos benntartózkodás, de előfordulhat hogy szükség esetén (nincs elég ágy) már 12 órával a szülés után elbocsájtják a pácienst, ha minden rendben volt. Magánkórházakban 72 és 96 óra a szokásos benntartózkodás, de lehet kérni a korábbi elbocsájtást is, ha a páciens szeretné és jól van.

Névválasztás: Itt Ausztráliában szinte bármilyen névre anyakönyvezhető a gyermek, amennyiben az nem sért törvényt, nem obszcén és nem túl hosszú. A szüléstől számítva 60 nap áll rendelkezésére a szülőknek, hogy anyakönyvezzék a gyermeket, azaz egyben kiválasszák a nevét is. Ha kevés lenne a 60 nap a döntésre, akkor még lehet kérni egy hosszabbítást, ami további 60 nap. A legtöbb kórház azonban szereti ha már ott kitölti a szülő a kérelmi papírokat, de ez nem kötelező.

Szülésfelkésztő tanfolyamokat általában a kórházak és/vagy az orvosok szerveznek. Erre természetesen a partner is meg van hívva és a díja ha a magánbiztosítás nem fedezi, akkor 35-50$ és 10 óra elfoglaltságot jelent. Általában a 28-30. terhességi héttől indítják a csoportokat, 5-8 pár jelenlétével.

Egy másfajta kaland

Feb 13th, 2011 by krisz | 10

Újabb kalandok elé nézünk, ezt is terveztük, de ezúttal nem utazásról lesz szó. Család leszünk a házaspárból és ennek nagyon örülünk:

UH20

A baba a képen 20 hetes és várhatóan június végén születik meg. Egészséges és jól van, szépen növöget. A nemét szerettük volna tudni mi is, azonban ő máshogy döntött, nem mutatta meg magát. Nem baj, születésekor legkésőbb úgyis elárulják majd.

A várandósságot amúgy jól viselem. Azt hiszem szerencsés alkat vagyok, mert mindenféle rosszullét és terhes nyavaja elkerült. Az első 16 hét viszonylag eseménytelenül telt, azóta pedig már apró, de látható pocak kezdett el nőni rajtam, és pár hete már a baba mozgását is érzem.

Nagyon várjuk már a júniust, tervezgetjük és építgetjük a babaszobát.