repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for April, 2005

Költöztünk!

Apr 27th, 2005 by krisz | 1

Költöztünk!
Egyelőre még nem a Föld másik felére, csak az oldal mászott át másik helyre. Ezentúl itt láthatod írásainkat és képeinket. Hibák még adódhatnak, ha találsz ilyet kérlek írd meg nekünk. A forma és a tartalom változatlan, azonban reméljük, hogy az új szerver külföldről is elérhető mostmár.

IELTS nyelviteszt

Apr 22nd, 2005 by krisz | Comments Off

Tegnap végre rászántuk magunkat és elmentünk a BC-hez szintfelmérõt írni. Éppen szakadt az esõ, ezért nagyon hosszan nem tanakodtunk, hogy a parkolóautomatába mennyit dobáljunk bele. Gondoltuk biztos alapos társaság a BC, ezért két órára fizettünk be. Be kell valljam, nem csalódtunk bennük, tényleg alapos szintfelmérést készítettek és a két óránkat is kitöltöttük egész szépen.

A szintfelmérõ 6 feladatból állt, volt közöttük olyan is, ami idõre ment, bár ezt nem tudom mérték-e, de mi bõven benne voltunk a keretben. Elsõ körben 3 feladatot kaptunk, az elsõ kettõ egyszerûbb mondatok voltak, amibõl hiányzott az ige, vagy a prepozició, és ki kellett választani, hogy mi illik oda. Aztán volt egy egyszerûbb párbeszéd, amibõl hiányoztak szavak és be kellett írni, amit helyesnek gondoltunk oda. Ezt követte egy átírásos feladat, amikor egy adott mondatot át kellett írni úgy, hogy az értelme ne változzon. Apró nehezítésképpen az átírt mondat egy része meg volt adva, vagy a kezdés vagy a vége. Legvégül pedig egy fogalmazás volt, 120-180 szóban, 3 adott témakörbõl lehetett választani. Ez elvileg idõre ment, 30 perc.

Ez után kicsit kifújtuk magunkat, és jött még két kemény feladat, de elõre szóltak, hogy ezek nehezek lesznek. Itt is mondatok voltak, amibõl hiányzott egy szó, és a hiányzó helyes szót 4 közül kellett kiválasztani. De volt olyan mondat is, amit alig értettünk (titokban azért kommunikáltunk egymással, hogy “hé te érted mi ez?” :)) és olyan is volt, mikor a 4 megadott szóból egyet sem ismertünk. Ezután pedig egy hosszú, egy oldalas szöveg jött, ami bár nem volt nehéz, de mindenhol hiányzott belõle a megfelelõ igeidõ, és ezt kellett kiválasztani a megadottak közül.

Ezután kényelmesen hátradõltünk, és vártuk, hogy akkor most jön az értékelés. Helyette azonban egy anyanyelvi tanár jött be, aki mondta, hogy akkor most egyesével elbeszélgetne velünk. Pislogtam ám nagyokat rá, mert ki tudja mikor szólaltam meg utoljára angolul. :) A beszélgetés elején azonnal megkérdezte, hogy milyen szintet céloztunk meg és kb mikor. Aztán elkezdte értékelni a teszteket, meg volt egy pár perces általános csevej is vele. Szimpatikus volt és segítõkész. A végén elmondta, hogy õ milyennek látja a nyelvtudásunkat, és hogy szerinte a június végi vizsga mindkettõnk számára reális! :) Ennél jobb hírt nem is mondhatott volna nekünk.

Ezen felbuzdulva este kitöltöttük a vízunkérelmet is, mind a 28 oldalt, bár szerencsére nem mind volt kitöltendõ…
Szóval lassan beadjuk a vízumpályázatot is, már csak Bertók Zoli visszajelzésére várunk. :)

Apró változás a Nagykövetségen

Apr 14th, 2005 by krisz | 1

Az utóbbi két napban háromszor volt szerencsém a Nagykövetségen megfordulni. Elsõ felindulásból akkor, amikor hétfõ délután megpróbáltam hiteles másolatot kérni az útleveleinkrõl. Ekkor a mosolygós biztonságiõr kérdezte, hogy ausztrál állampolgár vagyok-e. Mosolyogva válaszoltam: Nem, de az leszek egyszer, ez már tuti! Sajnos magyarokat csak 11-ig fogad a követség, még akkor is ha konzuli ügyet szeretnénk intézni. (a hiteles másolat kérés is konzuli ügy, nem vízumosztályos!)

Második körömet kedd délelõtt ejtettem meg, ekkor teljes magabiztossággal belibbentem ismét a követségre (Királyhágó tér, Raiffeisen bank székháza, 4. emelet). Széles mosollyal adtam be a kis ablakon útleveleinket, hogy tessék másolni és hitelesíteni nekem. A hölgy kevésébé mosolygósan megkérdezte, hogy tudom-e, hogy fizetni kell érte, mégpedig oldalanként 2800-at….Hmm…nem tudtam, legutóbb a szakmaelismertetéshez kért másolatot ingyen kiadták. De sebaj, ezen nem fog múlni a vízumunk, csakhogy nem volt nálam 4×2800 pénz…Ugyanis egy-egy fényképes oldal + egy-egy lejárt túristavízum másolata kellett volna. Sebaj! Út közben láttam Otp bankot, szaladás ki, mert fél 11 volt már, pénzfelvét, szaladás vissza, újabb motozás a biztonságiõrnél a követségi bejáratnál és már kapom is a papírjainkat! Hip-hip, hurrá!!
Távozóban a hölgy még utánanamvetette, hogy január elsejétõl kell fizetni ezért a hiteles másolatért.

Idõközben megérkezett Teki erkölcsije is és a Honvédség is kiadta a hiányzó leszerelési papírt is. Szóval a paksaméta már megvan, az ûrlapokat kitöltjük a hétvégén, de elõtte elküldjük Zolinak egy csekkolásra azokat. Aztán tolva kicsit a szintfelmérõket, a hétvégén átnézzük mit tudunk angolul, hét elején megméretjük, és ha nem jön ki katasztrófális eredmény, akkor postára is adjuk a papírokat.

Katonai igazolás

Apr 13th, 2005 by teki | 2

Egy telefonnal indult az egész. Hamar meglett az illetékes neve, beszélnem is sikerült vele, a fellelhetõségét is elárulta (bár ezt meg kellett kérdeznie mástól :)). Csütörtökön nyakamba vettem a várost (mivel közel van hozzánk), túl nagy volt a lendület, így nem is lett meg az épület :). Hívtam õket jó-e a cím (Lehel utat mondtak, én meg Lehel utcában voltam, de nem rémlett, hogy lenne a környéken Lehel út, de ki tudja), azt mondták igen, no nekem sietnem kell dolgozni, majd máskor. Hazaugrik, be melóba, bent megnéz cím, hát az pedig ott van ahol voltam.

Péntek reggel újra próba. Visszamentem ugyan oda, s láss csodát eszembejutott, hogy az a kapualj ott szemben ni, az biza a katonaságé, és én meg hozzájuk tartok. No de az nem a Lehel utcára nyílik, de sebaj, bizti csak nem mondták, hogy oldalt van a bejárat. Kiskatonának mond mi a szitu, elvesz személyi, ad fecni, menjen be, ott eligazítják. Bent információnál büszkén mondom a kulcsszót melyet név formájában telefonon kaptam. Másodjára már kevésbé bátran szontam, harmadjára már inkább kétségbeesetten. Ilyen ember itt nem dolgozik. A kutyafáját! Nénje szondja sajnálja. Én kérdem van-e még a környéken épületük vagy vmi. Hát nincs, csak ez az egy. Újra telcsi, s állítják, hogy az a személy beza pedig ott van. Szumma szummárum, egy éppen ott pakoló férfi segítségével kiderült, hogy bár nekik nincs ott több épületük, de ez nem jelenti azt, hogy a hadseregnek nincs. Jó kis bürökratikus szervezethez híven 50 méterre tõlem volt a másik alegység bejárata, bármily meglepõ, a megadott címen. (Lehel utca 18.) Átjárás nincs, sõt 10 méteres kerítés vagyon, nehogy vki átdobja az almacsutkát, s emitten el kelljen vele számolni. Szal vissza porta, személyi vissza, át Lehel utca, kis séta, ujabb kapu, ujabb kiskatona, de itt már nem kellett semmit leadni, mehettem be. Benn egy zárt rácsos kapu fogadott. No telefon. Upsz, a kontaktom szabin van. Kit ajánlanak helyette ? Hát õk azt nem tudják, kapcsolják az információt. Információn kedves néni csak Név->Telefonszám konverzióra képes, így újabb zsákutca. (a rácson belül eleddig semmi mozgás) No nézzük mit tehetünk. Nicsak tábla telefonszámokkal, itt az emberem neve, mellette az osztály, keres más ember az osztályról, hív, hív, hív. Nem vette fel. Keres újabb név, hív, hív, hopp, mozgás a rácson belül. Kérdik kit keresek, szondom, hívják! Wow, nem távozom sikertelenül. Le is jött a segítség, felkísért, ott meglett az illetékes, elõkerült a kérelem, gyors kitölt. Közben jött a kérdés “mire kell?”, szondom “vízumkérelem”, “USA?”, “AU”, “határeset”, no nem faggattam miért is. Gyorsan leadtam, “hétrfõre meglesz”, “köszönöm”, sicc haza.

Hétfõn nem mentem be, gondoltam nem árt legalább +1 napot adni, kedden beteg lettem, szal szerda reggel újra rácsos kapunál, dejavu. Hopp, némmá, friss fehér papír, rajta a kérelmekben illetékes úr neve, telefonszáma! (ez csak akkor rossz hír, ha már múlt pénteken ott volt :) ) Felhív, jön azonnal, átad papír, én megköszön, és már el is akar jönni, de jajj, alá kell ám írni az elsõ példányt, mert az ott marad megõrzésre. Evvan, elvégre ez vmi adatnyilvántartó micsoda, szal kell ez ide.

Kb ennyi a story, nem volt túlságosan nehéz megszerezni, csupán hoztam a formám :).

IELTS teszt háttere

Apr 5th, 2005 by krisz | Comments Off

Megérdeklõdtük a lehetõségeket az IELTS-sel kapcsolatban. Budapesten a British Council szervez vizsgákat, minden hónap elején és végén. Többször rákérdeztünk, minden hónapban megtartják a vizsgákat és olyan nincs, hogy elmarad a vizsga. (volt ilyen sztori valakinél, ezért is kérdeztünk rá külön erre)
Indítanak a közeljövõben, megfelelõ érdeklõdés mellett, vizsgaelõkészítõket is. Azt is javasolták, hogy a vizsgára minél hamarabb jelentkezzünk be, mert hamar betelnek az idõpontok. Végül a kedves hölgy azt is javasolta, hogy mindenekelõtt érdemes lenne elmennünk egy szintfelmérõre, a jövõ hét folyamán több ilyet is tartanak 10-18 óra között. Ezen a szintfelmérõn megmondják, hogy javasolják-e a kitûzött pont érdekében a viszgaelõkészítõt, vagy inkább még tanuljunk kicsit és próbálkozzunk egy késõbbi idõpontban a vizsgával.

A vízumhoz a papírok is állnak össze szépen. Azonban a szintfelmérõ eredményét már mindenképpen megvárjuk, és csak utána postázzuk Zolinak. Ugyanis nem akarunk még véletlenül sem úgy járni, hogy a hivatal gyorsabb lesz, mint mi és már egész korán kérik a vizsgákat és nekünk még nincs is meg..

Teki honvédségi dolga is elindult, talán. Kiderült, hogy a hivatal tõlünk nem messze, itt a Lehel úton van. Kérték, hogy menjen be és lehetõleg vigyen be magával minél több papírt, ami érintette a polgári szolgálatát, mert akkor az megkönnyítené az ügymenetet. Szerencsére neki a munkaügyi központtól kapott leszerelési papírja megvan, így ez eléggé aduász lesz. A hivatalnok szerint 3-4 nap alatt kiállítanak majd egy papírt, hogy tényleg leszerelt a honvédségtõl, teljesítve katonai kötelességeit az állam felé. Persze amíg nincs kezünkben a papír, addig nem hiszünk semmilyen hivatalnak. :)