repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for June, 2005

IELTS vizsga

Jun 25th, 2005 by krisz | 2

Ma volt a napja a vizsgának. 9-kor kezdtünk az írásbelivel, ültetési rend volt és a két modul egyszerre írta a vizsgát. A General modulosok egy kupacban voltak. Először a listening volt, kb 40 perces és eléggé nehéz szöveg volt. Nehezebb, mint amit a kurzuson gyakoroltunk. Volt benne olyan szivatás, hogy karikázz be a 7-ből 3-at, hogy milyen fejlesztést szeretnének az iskolában, és persze a szövegben mind a 7-et elsorolták, csak hogy ne örüljön a vizsgázó, hogy kihallotta a jó szót.

A listening után jött a reading, ez is picit nehezebb volt, mint megszoktuk. Nem újsághírdetéssel indult, hanem kapásból egy cikkel és a későbbiekben is igen sok szöveg volt. Hosszú volt, nah. Ráadásul volt 3 true-false kérdéssor is, ami ugyebár azért szívás, mert néha nehéz eldönteni, hogy mi a helyes állítás igazából. Az írásbeli egyébként folyamatosan van, nem lehet kimenni közben, hacsak nem muszáj, de akkor a saját idejével játszik a vizsgázó. A biztonsági intézkedések is magasak voltak, a táskák külön szobában kaptak helyet. Az asztalon csak személyi, toll, ceruza, radír és víz meg étel lehetett.

A reading után következett a writing, ez végre könnyebb volt. Első task-ban egy levelet kellet írni a helyi óvodának arról, hogy oda szeretnénk járatni a gyermekünket, kik vagyunk, miért azt az óvodát választottuk és milyen egyéb kérdéseink vannak még. Második taskban pedig arról kellett esszét írni, hogy a különböző foglalkozású emberek vajon több-kevesebb szabadságot érdemelnek-e vagy sem, vagy minden foglalkozású embernek ugyanannyi szabadság jár. A személyes élményt is bele kellett szőni.

Az írásbeli tehát ez volt. Itt az első két részt ceruzával kellett írni, csak a levelet és az esszét kellett tollal. Ennek hátránya, hogy a fogalmazás adott esetben tele lett áthúzással, javítással.

A szóbelik délután voltak, 2 órával később az írásbelihez képest. Ez gyorsan lement, teljesen ugyanúgy zajlott minden, ahogy a kurzuson gyakoroltuk. Érdemes a szóbeli első felében a személyes dolgokról hosszan beszélni, mert akkor kevesebb idő jut az utolsó szekcióra, abban ugyanis lehetnek már bonyolult kérdések. Nekem az egy perces monológban egy sikeres emberről kellett beszélni, Tekinek pedig egy nehéz dologról, amit leküzdött. Az utána jövő kérdések is ehhez kapcsolódtak, többé-kevésbé.

A szóbelire várva, két ember vizsgázott egyszerre, két teremben, beszélgettem az egyik vizsgáztatóval. Szerinte is nehéz volt most a listening és szivatós. Azért reméljük, hogy az eredményeink elérik a kívánt mércét. Most várunk, két hetet és meglátjuk.

Vezetés vizsga

Jun 24th, 2005 by krisz | 4

Vezetek, vagyis inkább vezetgetek. Február végén kezdtem, akkor a rutinpályán kilókat izzadtam le, ha 20-ra fel kellett gyorsítani és még sebességet is váltani. De pár hét után már kicsit magabiztosabban, sikerült letenni a rutin vizsgát. Ezután jött a forgalmi. Újabb gyomorgörcs és izzadás, hiszen az autó mind a 4 sebességét használni kellett. Plusz kormányt kezelni, plusz indexet, plusz tükröket lesni, plusz a táblákat figyelni és a forgalomról nem is szólok már. (bevallom nekem első beülésre a 3 pedál és a sebességváltó meg a kormány is sok volt egyszerre) Tudom, a rutinos vezetők most csak mosolyognak. Jogosan. Már én is mosolygok, hogy milyen nehéznek tűnt a rutin vizsga, és most hű de szívesen megcsinálnám még egy párszor, csak ne kelljen forgalmi vizsgát tennem.

Ugyanis ma volt a forgalmi vizsgám. Előrebocsájtom: nem az utolsó. A forgalomban való vezetés is egész jól megyeget, szépen vezetgetek, egydül a váratlan helyzetek kavarnak meg, és a bunkó autósok. Nos igen, sokan igen hamar elfelejtették milyen kezdő vezetőnek lenni és ezzel együtt a kresz szabályait is. (udvariasságuk és türelmük talán sose volt) Most nem arra a helyzetre gondolok, amikor mondjuk az Árpád híd belső sávjában 40-el “száguld” a tanuló vezető, mert ennek ledudálása talán jogos. Hanem arra, amikor nem adják meg az elsőbbséget, vagy mikor a stop táblánál megállva 70-el húz el mellettem a kedves autós mutogatva. Nem ritka sajnos az ilyen és ehhez hasonló eset.

Szóval ma volt a forgalmi vizsgám. Nem kevés gyomorgörccsel indultam neki. Aztán megláttam a vizsgáztatót, aki ugyanaz volt mint rutin vizsgán. A gyomorgörcsöm csak fokozódott, de gondoltam nincs visszaút, vezetnem kell, a lehető legjobban. Vezettem, figyeltem, izzadtam, nyugtattam magam, és egész jól ment, az első 20 percig. Aztán bekanyarodtam jobbra, láttam, hogy gyalogos álldogál a járda szélén és lelépni kíván. Aztán lelép, aztán vissza, aztán megint le, és így tovább… Aztán odaértem én is. Megálltam, hogy jöjjön, hisz ez a szabály. Nem jött. Elindultam, ő is elindult. Engem pedig megvágtak.

Ezúton is szeretném a gyalogosoknak üzenni, hogy legyenek szívesek ne szambázzanak a járda szélén. Ha át akarnak menni menjenek át, de ne táncikáljanak ott. Tudom, sok autós még a zebrán zöldön átmenő gyalogost is elsodorja, ezért hezitálunk gyalogosként az átkelésen. DE a tanuló vezető minden esetben elsőbbséget fog adni nekünk! Amint példám is mutatja, azonban a hezitálásunk miatt egy tanulót megvághatnak a vizsgán. És azért ugyebár tudjuk, elég egy pici indokot adni a bukáshoz, mert errefelé “szokás” az első vizsgázót visszautalni.

Holnap IELTS teszt, szerencsére azon nem lehet bukni. :)

Kivándorló szakosztály

Jun 13th, 2005 by krisz | Comments Off

Múlt héten végetért az IELTS előkészítő. Időközben összeismerkedtünk egymással is, fele úton tartottunk egy kellemes sörözős partyt, ahol mindenki megoszthatta eddigi tapasztalatai a kanadai vagy éppen ausztrál kivándorlás apróságairól.
A kurzus utolsó hetében már csak teszteket oldottunk meg. Ez jó alkalom volt arra, hogy felmérjük milyen szinten állunk és arra is jó volt, hogy kiderüljön mik az erősségeink és mik a gyengéink. Ha a vizsga is hasonló nehézségű lesz akkor annak örülni fogunk. :)

IELTS kurzus

Jun 2nd, 2005 by krisz | Comments Off

Másfél hete járunk IELTS előkészítőre a British Councilba. Előljáróban megmondom már most, hogy szerintem nagyon hasznos. :)

A tanfolyam 24 órából áll, 3 héten át, 4 egymást követő nap 2×45 percben. Esti kurzus, 19:15-től ,tehát a dolgozó emberek többsége is részt tud rajta venni. Ez General előkészítő, tehát csak erre a vizsgára készítenek fel. (mert ugyebár van IELTS Academic és General, ez utóbbi kell a kivándorláshoz, az Academic pár szakmához kell és egyetemhez) A kurzust felváltva két anyanyelvi tanár tartja, egyikük a writinggal és listeninggel foglalkozik, másikuk a readinggel és speakinggel. (ebből a 4 részből áll a vizsga)

A tanfolyamon 9-en vagyunk, nagyjából egyforma tudással, bár kiemelkedő és kevésbé kiemelkedő tudású emberek is vannak, de úgy érzem, hogy mindenki szót tud érteni a másikkal és a tanárral is angolul, és mindannyian készek vagyunk megoldani a feladatokat közel jól. Ez azért is fontos, mert a speakingek általában egymással történnek, tehát értenünk kell egymást és nem akadályozni a másikat. Persze tanári segítséget és “kontrollt” minden esetben kapunk.
A csoport egyébként két részre osztható. Azokra, akik Ausztráliába készülnek, és azokra, akik Kanadába. Nem meglepő, mindkét ország közkedvelt, és mindkét ország ezt a vizsgát kéri a bevándorlóktól.

Szóval a tanfolyamról kicsit bővebben: Az órák alatt szépen sorbavesszük a vizsga részeit és a módszert, amivel a legkönnyebb és leghatékonyabb megoldani azokat. Ugyanis az IELTS-nél az idő az egyik legnagyobb ellenség, nem pedig az, hogy nem értünk valamit. Tehát a rutin az mindenképpen kell a vizsgához. Aztán a módszerek elsajátítása után gyakoroljuk is azokat, vizsgapéldákat oldunk meg. Házit is mindig kapunk, ami nagyon hasznos, mert muszáj otthon is gyakorolni az adott feladatot. Szorgalmi házit is lehet csinálni, a tanárok készséggel kijavítják azokat. Kérdezni is lehet, bármit, ami a vizsgával kapcsolatos, akár mailben is, ha valami nem világos. Igen készségesek a tanárok, szóval aki nagyon szorgos, az hülyére gyakorolhatja az adott feladatot.
Ami nincs: Itt nem tanítanak nyelvtant, nem magyarázzák el miért azt az igeidőt használd, és nem itt mondják el azt sem, hogy milyen apró árnyalatai vannak az angol nyelvnek és kifejezéseinek. Ez nem “angolul megtanítunk téged” tanfolyam, ez full IELTS előkészítő, csak erre fókuszál.
Ami van: tesztek, minden típusból, szóval nagyjából rájöhetünk arra, hogy is állunk az IELTS létrán.

Végezetül pár szó az IELTS részeiről:
Reading: 60 perces, 4 részből áll, egyre nehezedő szövegekkel, 2000-2500 szóban. A szövegek általában magazinok cikkei, újsághírdetések, brossúrák és tájékoztatók, reklám anyagok és mindennapi hírek. Minden szöveghez tartozik pár kérdés, összesen 40 kérdésre kell felelni. Ezek a kérdések lehetnek igaz-hamis típusúak, karikázd be a helyes választ, írd be a megfelelő szót, kösd össze az összetartozóakat. Szóval mindenféle teszt jellegű dolog előfordul a readingben a 40 kérdés során.

Writing: 60 perces szintén, de két részre bontható. Az első 20 percben egy levelet kell írni, 150 szóban, aminek témáját és fő vonalát megadják előre. Itt erősen ügyelni kell arra, hogy a hivatalos és baráti levelek angol sémáját betartsuk és arra, hogy a 150 szó mindenképpen meglegyen, mert az bizony erős pontlevonás, ha nincs. Jó hír viszont, hogy szónak számít az “a, an, the” is.
A fennmaradó 40 percben egy 250 szavas esszét kell írni, itt is előre adott témáról. Itt amire ügyelni kell, hogy az esszének legyen bevezetője, mondanivalója, tárgyalása, és befejezése is. Kerek egész legyen az esszé és szépen bekezdésekre legyen bontva. Könnyen olvasható legyen, ezért az írásunkra ügyeljünk, ha tudunk. Ugyanis ha nem tudja elolvasni a vizsgáztató, akkor gondban leszünk. A 250 szó itt is kötelező, kevesebb nagyon nem ajánlott.

Listening: Ez is 4 részből áll, egyre nehezedő szövegekkel. Ami plusz nehezítés, hogy minden szöveget csakis egyszer hallgatunk meg, repeta nincs. Itt is 40 kérdés van, különböző teszttípusúak. Ami szívás, hogy ha nevet kell leírni és betűzik, akkor betű szerint jól kell leírni, mert egy kis elírás és hibás választ generáltunk. No meg persze a szokásos apró szívatások itt is vannak: pl: elhangzik valami, de pár mondattal később mindent tagadnak, te meg örülsz, hogy megvan a válasz.

Speaking: Ez igen gyors része az IELTS-nek, mindössze 11-14 perc. Csak a vizsgáztató és vizsgázó van bent, ők beszélgetnek. Első pár percben bemutatkozás és személyes kérdések, második pár percben egy témakört kell húzni, 1 percben jegyzetelni, hogy mit akarunk mondani, majd 1-2 percben folyamatosan beszélni róla. Utána meg pár percben párbeszéd a témakörről. A vizsgát rögzítik, ha később probléma adódna vissza tudják hallgatni, hogy ki mit mondott.

A többi feladatot központilag értékelik ki Londonban, tehát nem tudni, hogy ki javítja majd a miénket. Vizsgaeredmény 12-14 napon belül van, legalábbis nekünk ezt mondták.

Végezetül pedig egy hasznos link, ezt már írtuk korábban, de hátha valaki elsiklott felette: http://www.aippg.com/ielts
A fórumokban vannak további anyagokhoz linkek.