repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for December, 2005

Papírok Adelaidben

Dec 22nd, 2005 by krisz | 3

Zolitól is megkaptuk a pakkunk (erkölcsi biz, változások és nyelvvizsgák) kódját, mellyel nyomonkövethettük annak útját. Nem sokáig követtük, mert egy egész nap alatt meg is érkezett Adelaidbe. Mandy vette át. :)
Most várakozó pozícióra álltunk. Vajon jön-e majd a vízum?! (1-2 hónap biztos lesz ez is, szóval szorgos várakozás elé nézünk ismét)

Orvosi papírok Sydneyben

Dec 16th, 2005 by krisz | Comments Off

Pár nap késéssel ugyan, de ma 10 órakkor megérkeztek az orvosi papírjaink Sydneybe. Nick vette át őket. :)
A doki volt olyan kedves és elküldte nekünk sms-ben az ups csomag kódját, így nyomonkövethettük azt. Egy kicsit elkószált ugyan, mert előbb elment Kölnbe (mármit a pakk, nem a doki) de aztán csak célbatalált. Most arra várunk, hogy a többi papír is célt érjen szépen.

Orvosi vizsgálatok

Dec 8th, 2005 by krisz | 8

Múlt héten felhívtam Dr. Böröcz Zoltánt, hogy megbeszéljük a vízumhoz szükséges orvosi vizsgálatok menetét és időpontját. Először elküldött minket a 8. kerületi Bőr és Nemibeteg gondozóba (Mária u 41.), hogy végeztessük el a szükséges HIV teszteket. Oda múlt csütörtökön mentünk el, reggel 9-re, és másfél órát vártunk arra, hogy levegyék a vért a teszthez. Ekkor már 24 órás tesztet nem lehetett kérni, mert csak 8-9-ig csinálnak olyat…Végülis ez nem volt gond, mert hétfőre a 3 napos teszteredmények is meglettek, egy kétnyelvű bizonyítvány formájában. (Teki teszteredményét csak két-tanús meghatalmazás ellenében adták ki nekem)

Ma pedig a Doktorhoz látogattunk el személyesen. A doki már a hét elején szólt, hogy vigyünk neki reggeli vizeletmintát, ezzel is gyorsítva a dolgokon. De itt is két óra alatt végeztünk mindennel. Először átfutottuk az űrlapokat, ami függő kérdés volt azt beírtuk (én pl elfelejtettem, hogy a szemműtétem is műtétnek számít, de a doki lazán átjavította a dolgokat). Utána következett egy általános kivizsgálás: látás, mellkaskopogtatás, hátkopogtatás, sztetoszkópos hallgatózás, hasnyomkodás, pulzus- és vérnyomásmérés, légzésvizsgálat, meg ilyesmik. Utána elmentünk mellkasröntgenre, de annak csak az eredményét kellett megvárni, hogy jó lett-e a felvétel és ezzel be is fejeztük az orvosit. Ha holnap nem hív fel a doki, hogy gond van valamelyik eredménnyel (vizelet vagy röntgen) akkor holnap már postázza is a csomagunkat Sydneybe, mivel ezt neki kell személyesen visszaküldeni.

Ezen kívül a héten megkaptuk az erkölcsi bizonyítványokat is, amit a változásokkal és a dokitól kapott igazolásokkal együtt tovább is küldtünk Zolinak, ugyanis ezek is mennek majd Adelaidbe a központba.
Ennek megfelelően pedig a költségvetési listát bővítettem az orvosi és erkölcsi költségeivel.

Szemkorrigálás

Dec 5th, 2005 by krisz | Comments Off

Azt hiszem a szemműtét bevállalása egy jó döntés volt. Sokat vaciláltam rajta, mert azért csak az ember szeméről van szó, de végül megcsináltattam tavaly ősszel. Születésem óta rossz a bal szemem, elég kegyetlenül rossz, 0,1 a nyers visus rajta. (1,0 a normál látás, a nyers visus=korrigálatlan látás) 9 évig viseltem a bal szemen kontaktlencsét, de így is csak 0,7-es visusra tudták korrigálni, és 9 év után a szemem feladta a dolgot, 6 kötőhártyagyulladás és 1 szaruhártyagyulladás után (fél év alatt) úgy döntöttem leteszem a lencsét. A szemüveg eleve ki volt zárva, mert a jobb szemem teljesen jó, így a két szem között nagy az eltérés (6 dioptria) és a vetített képet az agyam nem lett volna képes összetenni. (vagy legalábbis valami ilyesmit magyarázott az optikus)

A műtétre több évet vártam, már egy jó ideje kacérkodtam a gondolattal, de vártam, hogy kiforrjon az eljárás, no meg hogy vállaljanak, biztosra menjenek egy asztigmiás (szaruhártya deformitás) szem esetén is. Tavaly eljött az én időm, az egyik Lézerklinika vállalta a műtétet, mindenféle kockázat nélkül, úgy, hogy +1,5 dip-re 4,5 cyl-ert viseltem. Nem túl sűrű az ilyen magas cyl érték, ráadásul igen egyenetlen (volt) a szaruhártyám felszíne. A műtét gyorsan megvolt, 2 perc, és nem is fájt, az utána jövő 3 nap lábadozás sem volt vészes, inkább csak kellemetlen. (6 dioptriával műtöttek) Aztán szépen elkezdett helyreállni a szemem, néha jobb, néha rosszabb látásom volt a bal szemen, amit igazából én nem érzékeltem, mivel nem egy szemmel nézem a világot. Most egy év után viszont kijelenthető, hogy sikeres volt a műtét és semmi szövődmény nem volt. A nyers visusom 0,7, ami annyi, mint mikor régen lencsét viseltem, a korrigált visusom pedig 0,9. És ehhez csak 0,75 dipotriát kellett rárakni a szememre. Azt hiszem ez szép eredmény, én elégedett vagyok vele és a doki is nagyon örült, mert fennállt a lehetőség, hogy 3 dioptria marad vissza összességében. Így, egy javított bal szemmel már nyugodtabban tekintek a jövő felé, amikor majd 40 éves korom felett romlani kezd a jobb szemem is és korrekciót kell majd viselni. Mert igazából ez volt a zavaró, hogy a jobb szem túl nagy terhelést kapott eddig és tartottam attól, hogy elkezd majd az is romlani, és akkor mi lesz.