repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for March, 2006

Titanic

Mar 29th, 2006 by krisz | Comments Off

Ez nem az az elsüllyedős fajta, ez egy egészen más dolog. Ez a Titanic filmfesztivál, amely holnap veszi kezdetét . 2000 óta járunk rá, bár tavaly vagy nem volt, vagy akkor volt először áprilisban (október helyett) és ezért csúsztunk le róla. A fesztivál kínálatából olyan filmek váltak híressé, mint az Amelie csodálatos élete vagy a Tigris és Sárkány.
A Titanicnak van egy sajátságos hangulata. Persze ez évről-évre változik, hiszen egyre nagyobb figyelmet kap és ennek megfelelően igyekeznek egyre több filmet bemutatni a nagyvilágból, és igyekeznek egyre jobb minőséget is biztosítani. Az eddigi Titanicon erősen szokatlan volt, ha egy film már feliratos volt, hiszen annyira nem elterjedt, úgymond művész filmekről van szó, amiknek a feliratozását nem éri meg megoldani, inkább szinkrontolmáccsal adják le, vagy éppen eredeti nyelven. (ha angolról van szó)
Emlékezetes az elmúlt évekből, hogy mozikezdés előtt fél órával letét ellenében mindenki felvehette a kis fülesét és azon hallgatta a szinkrontolmács szavait. Fél füllel pedig a filmet hallgatta, eredetiben. Szóval valahogy ez is hozzátartozik a Titanichoz, remélem az idén ez nem változik. Mint ahogy az is hozzátartozik a hangulathoz, hogy a fesztivál előtt sorbanállás van a jegypénztáraknál, és mindenki a gondosan összeírt listáját szorongatja és az alapján rendeli meg a jegyeket. Mert hogy a legtöbb “titanicos” legalább 3-4 filmre elmegy.
Mi is mindig összeszervezzük a filmjeinket. Külön-külön kiválasztjuk a számunkra érdekeseket, aztán összevetjük a két listát, a metszetet alapból megnézzük, és utána a másik listájáról választunk 2-3 filmet. Így alakítjuk ki a titanicos menetrendünket, és nézünk meg az idén 6 filmet. Már alig várjuk!

Kiárusítás

Mar 20th, 2006 by krisz | 1

Eljött az ideje annak is, hogy elkezdjük kiárusítani az olyan dolgainkat, amikre kint nem lesz szükségünk, vagy nem éri meg magunkkal vinni, és amire a lakásban sincs már szükség, bárki is költözzön az otthonunkba. (mert saját lakásunk van, aminek bérbeadásáról a későbbiekben még gondoskodnunk kell)
Teki, mint jó programozó fiú, írt is egy dinamikus on-line garage-sales progit, amibe a hétvégén közel 80 tárgyat, leírását és képét töltöttük fel. Azt hiszem elég sokmindent sikerült összeszedni, pedig bútorokat és alap műszaki cikkeket nem is írtunk fel. :)
A listát először a családnak adtuk meg, ők elsőbbséget élveznek a mini-garage-salesünkben. Utána jönnek a barátok, majd a haverok. Kiváncsi vagyok mennyi dolog megy el, igen jó áron árulunk!

A hónap elején a könyveinket selejteztük le. Vannak könyvek amiket vinni szeretnénk magunkkal, mert magyar írótól származik, vagy számunkra kedves illetve kedvenc könyv. Vannak olyanok is, amiket szívesen olvastunk, de kivinni nem éri meg. Ezeket a könyvkupacokat felajánlottuk barátoknak, mindenki kedvére válogathatott. Ami megmaradt azt pedig a lakóházi szomszédoknak ajánlottuk fel, mind el is fogyott. Gondolom egy kis free könyvet senki se bánt, főleg hogy jó állapotú volt legtöbbje.

Moha a görény

Mar 10th, 2006 by krisz | 1

’96-ban láttam először testközelből görényt (zoo nem számít). Belebolondulás volt első látásra, mert olyan okos, önálló, kecses állatok és egyéniségek. Akkor nem lehetett sajátom, csak 6 évvel később, azaz 4 évvel ezelőtt. Bár az első lépések nehezek voltak, amennyire egy kölyökgörény felnevelése az, számtalan kellemes és mókás percet okozott már a görénytartás. Mohácska, aki felnővén csak Mohára rövidült, 3 éve csatlakozott családunkhoz. Külön kis színfoltot hozott markáns egyéniségével és bújósságával. Sajnos mára már egyedül maradt, mint görény, ezért figyelmünk csak felé irányul.
Ausztrália gondolatával 2001 óta kacérkodunk. Akkor még nem volt görényünk. De később úgy gondoltuk egy ilyen álomodozás és projekt miatt a görénytartást vétek lenne kihagyni az életünkből. Sajnos már akkor borítékolva volt, hogy a vadászgörények nem importálhatóak Ausztráliába, ezért ha mi valaha is vízumot kapunk, akkor a görény marad itthon.

moha

A vízumot lassan egy hónapja megkaptuk. 5 év alatt az ausztrál kormány állaspontja semmit se változott, görényt nem lehet vinni az országba. (mellesleg az országban van görény, mint háziállat, a legtöbb államban tartható) Jó pár kinti minisztériumnak és hivatalnak írtunk levelet, 90%uk választ is küldött számunkra. Sajnos a görény nem importálható, mert nem szerepel az importlistán. (95-ben vették le, különböző okok miatt) Egy hivatal felhívta figyelmünket arra is, hogy lehet beadni esettanulmányt, melyet az xy miniszter átolvasva felveheti az importlistára ismét a görényt. Ilyen esettanulmányt 2003 óta minden évben adott be egy ausztrál görénytenyésztő, egy görényes egyesület égisze alatt, és minden évben a miniszter elutasította azt. (indoklás nincs, csak döntés).
Világossá vált számunkra Moha nem jöhet, megfelelő gazdit kell keresni számára. A kiválasztás folyamatban, és reméljük, hogy a lehető legjobb helyet találjuk meg számára. Aki tartott már állatot csak az tudja, mennyire nehéz megválni egy szívünkhöz nőtt állattól. Csak az vígasztal minket, hogy a görények nem igazán gazdához kötődnek, hanem a környezetükhöz, amiben mi is bennevagyunk. Neki könnyebb lesz elfogadnia, hogy máshol másokkal él, mint nekünk azt, hogy nélküle.