repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for May, 2006

Ausztrál talált tárgyak

May 24th, 2006 by krisz | 1

Az a legjobb a pakolásban, hogy igazi kincsekre lehet bukkanni. Így került elő pár dolog, amit még 2001-ben a körútunk során vásároltunk, vagy hoztunk el Ausztráliából.
Találtam egy flakon ausztrál földet. Igazi, hamisítatlan, vörös, szemcsés ausztrál földet. Azóta már két üvegcsével ajándékoztam el belőle barátoknak, de a fele még megvan.
Találtam egy evőkanálnyi avokádó mézet, persze üvegben, amit Kurundában vettük. Nagyon aromás méz, sötét színű, és még mindig nincs becukrosodva.
Találtam egy ceruzát is. Mivel bele voltam szerelmesedve kint a crossin’ táblákba, ezért vettem egy ceruzakészletet, amin ilyen táblák vannak. Találás óta már elajándékoztam, másba öntsön egy kis lelket.

Vannak olyan dolgaim is, amit nem találtam, tudtam hol vannak. Egyik ilyen a legkedvesebb ajándékom is egyben. Teki sunyiban, szintén Kurundában, vett egy nyakláncot kővel, ami megtetszett a helyi bazárban. Később bántam, hogy nem vettem meg. De hazaérkezésünk után megkaptam meglepiként. Radírkavics lett a neve, és persze radírkavics hazatér majd.
Van egy aranyos, jól bélelt papucsom is, oridzsi ausztrál ez is. Birkaszőrből és bőrből van, télen igencsak meleg. Ezt nem magamnak hoztuk, de az élet úgy alakult, hogy gazdája már nem tudta sose viselni.
Szóval jó ez a pakolászás.

Csomagküldés saga

May 23rd, 2006 by krisz | 1

Nem egyszerű ez a csomagküldés dolog, de akkor is megbírkózunk vele. ;) Szóval összedobozoltunk nagyjából, kiderült, hogy igencsak sok ahhoz, hogy Postával menjenek. Ezért szállítmányozó viszi (Austromar). Megbeszéltük a dolgokat velük és aztán jöttek az ügyintézési “butaságok”. (érdemes tudni, hogy minimáldíjasok, azaz 1 köbméter alatti árura is 1 köbméter árát kell kifizetni)
Először is erősen javasolt raklapon küldeni az árut, mert Frankfurtban átpakolják és ott biztonságosabb ha raklapon targoncával pakolják. Ezért raklapot kell szerezni. Az ausztrál kormány a fertőzésektől fél a legjobban, és a sima fa raklap nem megfelelő. Gombakezelet és csíramentesített raklap kell, ami nem túl populáris gyártmány, mert nem találtunk. Ekkor jött a mentőöv, hogy a műanyagraklap is jó lehet. Körtelefon, igen, megfelel. Találtunk céget is, elszaladtunk, és megvettük a raklapot, egy egészet. (2100 Ft)

Aztán hogy a csomagot kieengedjék az országból VP ID számot kell kérnünk a vámhivataltól. Körtelefon ismét, persze a vámhivatalt elérni annyira képtelenség, mint bármely más állami szervtől telefonon információt kérni… Sebaj, van ismerős aki jártas vámkezelési dolgokban. Tőle megtudtuk, hogy össze kell állítani a csomagok tartalmáról egy magyar-angol tétellistát (egyik oldal magyar, másikon az angol) és egy becsült árat nekik, aztán a listával és a csomagokkal be kell menni a 10. számú vámhivatalba és ott megnézik a csomagot, majd lepecsételik a listát. Aztán fogni a csomagot, a pecsétes listát lehet menni a szállítmányozóhoz, aki a raklapra rögzíti az árukat és már mehet is az egész pakk.

Reméljük minden így is lesz. :)

Lelkesék :)

May 22nd, 2006 by krisz | 3

Pár hónappal ezelőtt még arról adtunk hírt, hogy nem tudjuk mi lesz Moha görénykénkkel, mert az ausztrál kormány nem engedi, hogy magunkkal vigyük. Hosszas morfondírozás és keresgélés előzte meg a megfelelő gazdi kiválasztását, mígnem rá nem akadtunk kedves ex-kolleginára és párjára. A bibi csak akkor jött, amikor megpróbálták az ő görényüket (Sleepyt) összeszoktatni Mohával. Szerencsére hősiesen vették ezt az akadályt is, és közel két hét alatt összecimbiztek a görexek. Azóta puszipajtások.
Azt gondoljuk, hogy jobb nem is történhetett volna Mohával, mint hogy társra talált Sleepyben, és szerető, gondoskodó otthonra barátainknál. Ha már mi nem vihetjük magunkkal, akkor legalább egy jobb életet nyújtsunk neki.

Barátaink jóvoltából nekünk is volt több mint két hetünk arra, hogy a két görénykét együtt is megcsodáljuk és magunkénak tudhassuk, velük élhessünk. Mókás napok voltak ezek, hiszen kettő igencsak lelkes állatkáról van szó. :)

Kivándorló szaklap

May 16th, 2006 by krisz | Comments Off

Pár hónapja Teki Bristolban járva akadt rá egy igen jó kis brit kiadványra az Australia & New Zealand-ra. Ez egy kéthavonta megjelenő magazin, amely most éli még csak 4. kiadását. Telefonon meg lehet itthonra is rendelni, igaz, az eredeti £3.75 helyett £4,5-et számolnak fel, a postaköltség miatt.
Nekünk nagyon megteszett ez a magazin, mert tele van jó cikkekel az országról, a kultúráról, a kivándorlás alapvető szabályairól, és buktatóiról, és minden második hónapban egy-két várost alaposan bemutatnak vagy éppen összehasonlítják. Erősen érződik, hogy leginkább a brit kivándorlóknak íródott (hírdetések és az összehasonlítási alapok mindig a britekből indul ki) de a cikkek tartalma miatt megéri, szerintünk.
Az első számban Melbourne és Brisbane, másodikban Sydney és észak Queensland, harmadikban Sydney vs. Perth került bemutatásra.

Blogosodunk

May 15th, 2006 by krisz | 2

Újabb fazonalakításon esett át az oldal. Kicsit “megblogosodtunk”, hogy könnyebben átlátható és olvasható legyen az oldal. Felkészülünk előre a kinti nagyobb post mennyiségre és gondoltuk az olvasóknak ebben a formában könnyebben követhető.

Dobozolva

May 14th, 2006 by krisz | 3

Összedobozoltunk nagyjából. Számvetés következik: 4 könyves doboz (kb. 80 kiló, pedig csak fele mennyisége az eredeti könyvtárunknak. Mondjuk nem csodálkoztunk, mert egymagában a YannArthus Bertrand fotóalbum 4,5 kiló…) , 1 doboz dvd és cd (kb. 12 kiló, törésgátló pulcsikkal kibélelve), 1 doboz maradék könyvek, hűtőmágnes kollekció és apróságok (kb. 20 kiló lesz), 1 doboz lesz a nepáli szőnyegnek és képeknek (szőnyeg frissen tisztíttatva lesz, a képeket meg kiszedetjük a keretből és tubusban megy), meg a nagy plédünk.
Ennek tudatában a szállíttató cég (Austromar) mellett döntöttünk. Így legalább az apróságokat is kivisszük magunkkal, amik függő kérdés volt eddig, hogy jön vagy marad. A könyves dobozokat már le is zártuk, a többit még nem, hátha pakolunk még valamit bele hirtelen. Június közepén indítjuk útnak, a cég raklapra teszi, összefóliázza és kötözi a pakkot.

Csomagszállítás

May 11th, 2006 by krisz | 6

Megkerestünk két ajánlott szállítmányozó céget, akik szállítanak Ausztráliába is, hogy milyen árakra lehet náluk számítani. Ezt összevetjük a Posta ajánlatával is.
A paraméterek: 1 köbméter, 1 tonna, felületi szállítás, azaz hajó, időben mindegyik nagyjából 6-8 hét. (megjegyzendő, minél nagyobb csomagot küldetünk ki, annál olcsóbb lenne)

Crown: Háztól-házig szállít, a teljes költség nagyjából 800-1000 USD. (szállítás és egyéb ügyintézési díj)
Austromar: Háztól-raktárig szállít, teljes költség nagyjából 115e Ft, és 5-8 napig tárolják ingyen raktáron az árut.
Posta: Hivataltól-házig szállít, 20 kg-onként 24e Ft-ért. A csomag 3 kiterjedésének összege nem lehet nagyobb, mint 2 méter.

Most lemérjük nekünk mennyi csomagunk van nagyjából és kitaláljuk, hogy ennek függvényében melyik éri meg.

Helyfoglalás

May 9th, 2006 by krisz | Comments Off

Körbekérdezősködtünk ismerősök között és a légitársaságnál is, hogy hogyan megy ez a helyfoglalás a repülőre. Végül kiderült, hogy online nem lehet check-in-olni, csak akkor, ha közvetlen tőlük vesszük a jegyet, nem pedig irodán keresztül. De szerencsére ez nem azt jelenti, hogy helyet ne lehetne foglalni. Így felhívtuk reggel a légitársaságot és foglaltattunk helyeket.
Egy Boeing 767-300-assal fogunk menni, aminek az üléskiosztása 2-3-2, így nem volt kérdéses, hogy mi az egyik szélső sort választjuk. Szerettünk volna a szárny elé ülni (a szárnyon van a hajtómű), de sajnos ezek a helyek már mind foglaltak voltak. Így egy jóval hátrébbi, de még nem utolsó sorban lévő székeket foglaltattunk le magunknak. Igazából nem túl nagy gép, így nincs értelme sokat variálni, majd mi cserélgetjük egymás között azt a két helyet.

Számlanyitás és repjegy

May 8th, 2006 by krisz | 1

Agyaltunk eleget azon is mostanában, hogy a megtakarításunkat hogyan mentsük át Ausztráliába. Természetesen egy kinti bankszámla megnyitása tünt a legésszerübb lépésnek. Szerencsére ma már, az internet jóvoltából, több bank szolgáltatásaiból is válogathatunk, mi az ANZ mellett tettük le a voksunkat. Az online szerződésmintát szépen kitöltöttük, postára adtuk, és egy hét után küldték is a levelet benne a számlaszámmal és egyéb tudnivalókkal. A számla persze alapszámla, semmi extra nincs rajta, de ezt amint megérkezünk az országba megváltoztathatjuk, és persze a kártyákat is akkor kapjuk meg. Érkezés után 6 hetünk van arra, hogy megjelenjünk a bankba és aktiváljuk a dolgokat. Addig csak utalni lehet a számlára, levenni nem. Ez némi biztonságot is ad, hiszen amíg nem igazoljuk magunkat, addig más se fér hozzá.

A repjegyeket ma vettem át az IOM irodában. Kicsit meglepődtem, mert e-ticketet kaptunk. Ezt már fapados járat esetében jól ismertük, csak a foglalásról egy levél és benne egy kód, ennyi. Most is ilyet kaptunk. Próbáltunk check-in-olni is online, hát ez nem ment. :( Vagy mi nem értjük hogy kell, vagy ezzel az e-tickettel nem lehet. Pedig jó lenne a hosszú útra valami jó kis helyet bestoppolni előre.

Pörög az élet

May 4th, 2006 by krisz | Comments Off

Ez a hónap alig kezdődött el, de már úgy pörög minden, hogy ihaj. :) Most már mindketten itthon vagyunk, így kicsit könnyebb és gyorsabb is minden.
De lássuk sorba, hogy mik történtek:
- Eladtunk jó pár dolgot a lakásból, így most egy szobában dobozlakók vagyunk. (még lenne mit pakolni rajta)
- Megszerveztük a júniusi nyaralásunkat. Mielőtt elhagyjuk az öreg kontinenst szeretnénk még pár helyet meglátogatni. (a többit majd később) Ennek keretében az idén Barcelonába megyünk pár napra, onnan egy 7 napos katalán körútra kocsival, majd hazajövünk megpihenni (és mosni) és elmegyük Párizsba, majd Londonba 5-5 napra. Hű de jó lesz, már alig várjuk! (mindez a melbournei út előtt 2-3 héttel, csak lazán)
- Sokat gondolkoztunk a lakás témán is, hogy mi legyen. Van egy sajátunk, tehermentes, és eleinte úgy gondoltuk, hogy bérbeadjuk pár évre. Aztán pár ingatlanos kör után úgy tűnt, az eladás az ésszerübb. A családi kupaktanács is ezt szavazta meg. Így most áruljuk a lakást, de közben az összes benne maradt bútort és műszaki árut el kell adnunk. Van rá 2,5 hónapunk, ááá, nem kell sietni.. :)

És amik még előttünk állnak:
- Aztán még az ausztrál átköltözéssel alig foglalkoztunk, mert pl lassan ki kellene találni, hogy Posta által küldetünk ki pár csomagot, vagy szállító céggel. Az utóbbi olcsóbb lehet, de azt már szervezni kellene, neki is állunk még ehéten. Plusz persze dobozolni kell mindent hozzá, simán menni fog…(szerencsére nincs nagy pakkunk, könyvek, dvdk, cdk)
- El kell adnunk a kocsinkat. Ezt jó lenne minél hamarabb, de mégis úgy, hogy kiútig nagyjából még legyen járgányunk azért.
- Papírügyeket kell majd intézni, átjelentkezések, szerződésbontások és egyéb fincsiségek.

Hirtelen ennyi jutott az eszünkbe, persze írjuk a listát folyamatosan, hogy mit kell még tenni… :)
Jah, és két görényünk van most, úgyhogy pörögnek ők is velünk, édesek….de erről majd egy külön post lesz. :)