repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for September, 2006

Tulipán fesztivál

Sep 30th, 2006 by teki | 3

Egy kis kikapcsolódásra vágyván csütörtökön úgy döntöttünk, hogy mostmár csakazértis meglátogatjuk a Tesselaar Tulipán fesztivált. Elég régóta terveztük, de mindig valami közénk állt, most viszont elszántak voltunk.

Kedvenc Dandenong parkunkon is kicsit túl volt a helyszín. Nem vészes, 40-60 perc autóval, forgalomtól függően. Meg is leltük pikk pakk, s nekiálltunk a tulipánmustrának. A fesztivál 1 hónapos, a különböző holland témákkal szórakoztatják a vendégeket. Mikor mi ott voltunk egy néni és egy bácsi énekelgetett, s mesélgetett Hollandiáról.

A tulipánok mellett a lagnagyobb látványosság a gnóm falucska volt. Ari kerti törpékből építettek látnivalókat. Nagyon kreatívak voltak, volt függőhíd a fejünk felett menetelő törpékkel, ablakok a fákon…

Szóból elég ennyi, ajánlom a weblap galériáját, s néhány saját kép:

Mesél a néni Tulipánok :)

Keresd a képen Tekit Tulipán Színkavalkád

Szélmalom Favágó törpe

Az előkert

Pókírtás

Sep 25th, 2006 by krisz | 1

Pár napja észrevettük, hogy két pókháló is készül a nappali ablak sarkában, szerencsére kivülről. Minden nyitható ablak szúnyoghálóval van védve, ráadásul nem sima nyitható ablakok vannak itt, hanem csak alul nyíló, bukó ablakok. De azért úgy gondoltuk a kis gonosz pókoknak és leszármazottainak nem adjuk meg az esélyt, hogy befészkeljenek hozzánk, ezért ma írtásba kezdtünk.
Errefelé ez nem lehet szokatlan dolog, mert a boltok polcain találtunk jó pár beltéri és kültéri írtószert, úgyhogy gyorsan mi is beszereztünk egy beltérit. (nem szeretnénk a pókok sorsára jutni) Befújtunk minden ablaknyílást és minden szellőzőt is. A már meglévő két pókhálót pedig Teki hősiesen leporszívózta. Sajnos a kelleténél nagyobb pókokat találtunk bennük (igen, sikítottam), úgyhogy azonnal bevetettük a pókírtó sprayt. A kis dögök persze az ablak felső nyílásába menekültek, ahol alig fél centis rés van. Azt gondolták kitoltak velünk, de tévedtek. Annyi sprayt kaptak, hogy csöpögött már, nem bízzuk a véletlenre a dolgot! Nem is mozdultak meg már többet…

Az írtás miatt hagytuk kicsit szellőzni a lakást, ezért elmentünk sétálni a közeli parkokba pár órát. Már korábban is nézegettük a térképen, hogy van itt valami Como kert, ahol történelmi dolgok vannak, így gyorsan meg is néztük. Egy régi kúriát találtunk, szép ápolt angol kerttel, tyúkokkal és egy bocival. Itt a városközponttól 5 km-re, egy boci legelészik! :)

A boci
Sétány a Yarra parton Kála
Egy hónap múlva újra írtás! (a beltériek 6 hétig jók, a kültériek 6 hónap)

Első mini magyar találkozó

Sep 23rd, 2006 by krisz | 6

Ma BBQ-zni (grillezni) mentünk régi és új magyar ismerőseinkkel. Nem messze, a Dandenong nemzeti parkba látogattunk el, ahol egy egészen nagy területen számtalan grillsütőt lehet találni. Igen, csak úgy odamegy az ember és megsüti rajta a pecsenyéjét. (gázos sütők) Ez egyébként itt nagy hagyomány. Mármint a BBQ-zás, ezért számtalan parkban, sőt játszótereken is lehet találni e célra kialakított sütőket.

Beszéljenek helyettem inkább a képek:

Szép nagy szarka Kokaburra

Balról-jobbra: Miklós, András, Josy, Teki sütik a pecsenyét! Balról-jobbra: Marianna, Krisz, Ágnes, Josy, Nóra, Ági, Kropi, László és Barbara, a háttérben pedig Ágnes és Nóra lányai
Azért ma tanultunk is pár dolgot: Josytól ellestük hogyan kell sütni a “pecsenyét”, Miklóstól pedig hogy hogyan kell egy egész citrommal szépen megtisztítani a sütőt!

Internet

Sep 21st, 2006 by teki | Comments Off

Véget ért a mustra, egy kis infó miért is voltak gondok:

Az ügynökség, akin keresztül a lakást béreljük, felajánlotta hogy a Connection nevű cég térítésmentesen elintézi nekünk a közüzemek bekötését, átírását, s emellett még a telefont s az internetet is.

Egy hétre rá telefonáltak is a Connection-től. Addigra az interneten már kinéztük mit szeretnénk. Vevőbarát módon nekiálltak kérdezgetni mennyit netezünk/telefonálgatunk, gyorsan leállítottuk őket, s bemodtuk milyen csomagokat szeretnénk. Szolgáltatónak az Optus-t ajánlották, egyébként mi is azt szerettük volna. A helyi Matáv a Telstra, aki itt is drágább mint a többiek.

A telefon kérdés egyszerű volt, minél alapabb annál jobb, s ez a Home Basic. A helyi hívások 30 centbe (kb. 50 ftba) kerülnek a hívás hosszától függetlenül.

Az Internetet csomag is hamar meglett DSL Advantage. Ez havi 21Gbyte adatmenyniséget és 1.5Mbit/256kbit sebességet jelent. Vagyis van rajta egy csavar, mert létezik egy DSL Direct nevű szolgálatás is, amiben ugyan azok az adatmennyiségcsomagok vannak mint a normál DSL-ben, de a sebesség sokkal nagyobb (20Mbit/820kbit). Természetesen ilyet szerettünk volna.

A beköltözésünk pár nappal hamarabb történt mint eredetileg terveztük, szóltunk is a Connection-nek, hogy jó lenne ha akkorra bekötnék a dolgokat. Nagyon sokat nem intézhettek, mert telefon az nem volt. Az eredeti beköltözési dátumunkra viszont megjött a telefonvonalunk. Mostmár csak az Internet kellene.

Türelmesen vártunk majdnem egy hetet, azután kezdtünk csak érdeklődni. A netre várnunk kell még, csak szept. 8-án aktiválják, s utána küldik a modemet. Az csak pár nap. Minden ment is szépen, jött az SMS, úton a csomag. Kedd reggel hívott a szállítóvállalat vmilyen témában. Hagytak üzenetet is, de nem értettünk belőle semmit. Az operátor gyorsan beszélt, s a mobil hangposta rettenet hangminőséget produkált. Vártunk, hátha megjön napközben a csomag, de semmi. Este rájuk csörögtem (szerencsére az SMS-ben minden adat benne volt), s azt mondták már reggel ott volt futár, de nem volt aki átvegye. Noh pár perc értetlenkedés után kiderült, hogy a 22-es házba címezték a modemet, s mi a 22a-ban lakunk. Sinen voltunk, csütörtökre meg is jött a modem.

A csatlakozás zökkenőmentes volt. Noh aztán jött a meglepi, mert rossz csomag jelent meg a számlázásnál. DSL Spring volt ott, mi pedig ugye DSL Direct Advantage-et akartunk. Telcsi Connection-nek, regisztrálták a problémát, majd hívnak. Ennek a Spring-es csomagnak délután 2Gigabájt limitje van, ami azért nekünk már kevés. A hívás csak nemjött. Mint kiderült az ügyintézőnk beteg lett. Kedden sikerült vele beszélni újra, s azt mondta beszéljünk az Optus-al, s a felmerülő költségeket fedezik. Ez az utóbbi volt az amit hallani szerettem volna, s amiért egyből nem szaladtam az Optus-hoz. Optus-al már simán mentek a dolgok (“csupán” 50$ a tévedés költsége), egy apróságot kivéve. A DSL Direct-et nem lehet előfizetni. Azt majd az Optus ajánlja fel nekem egyszercsak.

Szal első körben nem lesz szupi gyors internet. Google kidobta broadband témában a Whirlpool oldalt. Ajánlom mindenkinek aki Auban szélessávban érdekelt. (pl. van jó kis util a forgalom kijelzésére). Szal a fórumot olvasgatva kiderült, hogy van kis susmus a DSL Direct körül. A fogalom az ADSL2-t rejti maga mögött, s nem lehet előfizetni, csak ha üzleti csomagot veszek. Az indoklás egyszerű, ahol van KábelTV-s internet, ott nem kaphat senki DSL Direct-et. (a kábeles net egyébként gyorsabb mint a DSL) Mivel nálunk nem lehet kábelnetet venni, ezért van remény. Cserébe a DSL Direct nem kerül többletkiadásba.

Sorozatok a világ két oldaláról

Sep 21st, 2006 by krisz | 5

Grey’s Anatomy – Grace Klinika (feszít a kérdés, hogy vajon hogy hozták össze a fordítók ezt a címet…)
10m.jpgOtthon tavasszal futott, másodjára, mert az első pár rész vetítésekor megbukott a sorozat. (nem emlékszem, hogy mi ment abban az időben, aminek köszönhette a gyér érdeklődést, talán túl sok volt akkoriban a kórházas sorozat) Aztán később újra bevetették, hátha jobban tetszik a közönségnek és be is jött a számításuk.
Itt (tavasszal szintén) már a második szezon végefelé járunk. A részek nagy része érthető angolul is, persze az orvosi szakszavak nem, de a kép+szöveg megadják a sztori lényegét.

House – Doktor House
Otthon is fut éppen a sorozat, ha jól tudom már a második évadot tapossa ott is. Itt érdekesebben adják elő, mert mikor megérkeztünk, akkor az első évad végefelé jártunk, majd mikor beköltöztünk akkor már úgy reklámozták a sorozatot, hogy nah most aztán a következő 3 rész a második évadból lesz! Így is lett, 3 részt a második évadból átemeltek, ráadásul annak is a végéből. Kiváncsian várom jövőhéten az első évadot befejezik-e vagy mi lesz.
Ezt a sorit egyébként nehezen értem. Pörgősek a párbeszédek, túlnyomórészt a történetet a beszélgetések viszik előre, és túl sok orvosi szó van benne. De egy-egy epizód után az összefoglalót elolvasva már megvilágosodnak a dolgok.

Desperate Housewives – Született feleségek
Otthon a második évadban járunk már, és nagy sikernek örvend a sorozat, itt mikor megérkeztünk a második évadot zárták. Az utolsó részt kaptam el pont, nem is néztem, mert nem volt értelme az előzmények nélkül. Itt februárban indul a 3. évad.

Lost – Eltűntek (Lost)
th-01_0030.jpgFebruárban indul a 3. évad itt, úgyhogy sokmindent nem tudok írni róla, mivel nem fut. (mi pedig eddig is feliratosan néztük) Otthon nagy sikere volt, bár jópáran felháborodtak az első évad befejezésén. Elsőként, az első két évadot az AXN fizetős csatorna adta le, majd gondolom a sikert látva, most már a második évadot adja az RTL Klub is. A misztikumra fogékonyoknak biztos be fog jönni a dolog, de a megoldást keresőknek tuti megint csalódás lesz!

Simpsons – A Simpson család
Otthon a Viasat3 vetíti minden este, pedig a többi kereskedelmi csatorna nézettségét is megdobná a sorozat, mert nagy sikernek örvend. Itt is megy minden este. Szövege egész jól érthető, lehet tanulni belőle a szövegértést és még szórakoztató is.

Sex and the City – Szex és New York
Mind az HBO mind a Viasat3 annyiszor vetítette már le az összes évadot, hogy már a könyökünkön jöhet ki. Mi lehet ennek még a fokozása? Nézdd angolul! (itt éppen fut a 3. évad eleje) Csak az eredeti hangokkal kell megbarátkozni, mert a szinkronban nagyon mást szoktunk meg.
Amúgy fokozásképpen a Viasat3 is előállt egy trükkel: megvágták úgy a részeket, hogy a pikáns dolgok kimaradtak, így mehetett alacsonyabb korhatárral is a sorozat. (szép…)
Mivel nem éppen a szövegre épülő sorozat, ezért jól érthető. Az elmélkedős részeket meg Carrie többnyire a laptopjába írja és ott el tudjok olvasni is.

24
th-02454243054160_z_twenicdu.jpgIgazi kis pörgős sorozat. :) Addiktív, nem szabad elkezdeni. Otthon állítólag az MTV adta valamikor az első évadot, de mivel annyira nem reklámozták be, csak a “műkedvelők” bukkantak rá. (a többiek csak későn és ezért lecsúsztak mindenről) Most pedig a Cool Tv adja az első szezont, az otthoniak nem kis örömére, és remélhetőleg nem bánatára. (ha nem állnak meg az első évadnál)
Itt is ment a sorozat, nem tudom melyik évadot adták éppen, mert csak egy darabot fogtunk el belőle.

“Ismerős” sorozatok

Futurama
A Simpsons kistestvére, otthon még talán nem vetítették, bár szerintem a Viasat3 erre is ráteszi hamarosan a mancsát. Itt minden este megy és a Simpsons-hoz hasonló a szövege, szóval egész jól érthető. (nem mellesleg rajzfilm ezis, szóval a célközönségnek is meg kell értenie…)

My name is Earl
10mw.jpgAz otthoniak maximum a torrent oldalakról ismerhetik a sorozatot, bár nagy népszerűségnek örvend így is, szóval biztosra veszem, hogy többen tudják hogy miről van szó. (aki nem tudja, az jobb ha utánanéz, mert kihagyhatatlan sorozat!)
Szóval megy hetente egyszer, nézzük is szorgosan, bár új epizódot nem tud mutatni, mert már láttuk mindet. De a szövege egész jól érthető, igaz a pörgősebb részeket és a szóvicceket még nem “kapjuk” el.

A teljesség igénye nélkül.

Acland utca

Sep 19th, 2006 by krisz | Comments Off

Hétvégén az Acland utcában jártunk. Az utca igen népszerű a “kiülős” éttermeiről, kávézóiról és nem utolsó sorban a cukrászdáiról. Mi is tortáért ugrottunk el ide, mert tudtuk, hogy ebben az egy utcában 4 cukrászdát is lelünk. (más téma, hogy a feketeerdő torta csak egy 3-as osztályzatot kap, mert tele volt “műhabbal”)

acland.jpg

Cukros bácsi?

Sep 19th, 2006 by krisz | 1

Lollypop peopleTöbbször tapasztaltuk már, iskolaidőben az utcát járva (most pl. tavaszi szünet van éppen), hogy a forgalmasabb kereszteződéseknél, a gyalogátkelőknél világító mellénybe öltözött emberkék terelgetik és segítik az átkelést az iskolásoknak. Sok helyen, ahol nincs a kereszteződésben lámpa, ott pedig ezek az emberkék megállítják egy helyes kis stop-táblával a forgalmat, míg az apraja áthalad a zebrán. Ezeket az emberkéket, a stop tábla formája miatt, lollipop people-nak, azaz nyalókás embernek hívják.

_38741053_lollipop_pa300.jpg

Tegnapi égbolt

Sep 14th, 2006 by krisz | 10

Tegnap este ilyet láttunk:

No? :)

A helyes megfejtők között egy vegemiteot sorsolunk ki. :)

Utolsó simítások

Sep 12th, 2006 by krisz | 7

Végre vannak étkező székeink, jöhetnek a vendégek! A kanapénk is megérkezett, le is teszteltük gyorsan, kényelmes mind ülni, mind aludni rajta. (jöhettek Bubuk!)

lakas_pano2.jpg

Ma pedig ilyen kilátás fogadott minket:

Chris I love you

Szoba kilátással

Sep 10th, 2006 by krisz | 4

Tegnap ilyen látvány fogadott minket a nappali ablakán kitekintve:

Szivarvany