repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for October, 2006

Angol tanfolyam

Oct 30th, 2006 by krisz | 4

Ha azt hiszitek, hogy egy ilyen nagy angolul beszélő országban egyszerű angolul tanulni (most), akkor tévedtek. Kicsit elkopott a cipőm, mire célhoz értem, de célhoz értem, remélem eredményes is lesz.

A történet ott indult, hogy szeptember végén elhatároztuk, hogy egy kis önbizalomnövelésképpen nem ártana nekem egy angol tanfolyam. Annak rendje és módja szerint, ahogy másoktól hallottam, ellátogattam a legközelebbi Centrelink irodába. (nevezzük most Munkaügyi központnak) Ugyanis ők “kiutalhatnak” engem angolul tanulni, sőt mindezt térítésmentesen is megtehetik. A Centrelink megerősítette ezt az információt, létezik olyan hogy a friss bevándorló számára kiutal 510 óra ingyenes angoltanulást a közeli egyetemen. Juhé, gondoltam, ez akkor nyert ügy. Csakhogy itt Victoriában ezért a tanfolyamért nem ők a felelősek, hanem egy kvázi független szervezet az AMES. No jól van, még egy látogatás akkor valahova, nem gond.
Közben Teki elkezdett dolgozni, mert ugyebár már október elejét írtunk. Kitaláltuk, hogy mivel úgyis a belvárosban dolgozik ezért jó lenne ha én is odajárnék tanfolyamra, mert akkor ebédidőben ütközhetnénk is. Ez sem gond, AMES iroda a belvárosban is van.

Egy szép napon felkerekedtem, hogy meglátogassam a belvárosi AMES irodát. Ott rögtön lehűtötték a lelkesedésemet, miszerint nekem mégse jár az 510 óra ingyenes tanulás, mert otthon már letettem az IELTS tesztet. Ez sem volt igazán nagy meglepetés számomra, tudtam, hogy nem jár, csak “néhány kegyes esetben”, meg “ha nincs ki a keret” akkor részesülhetek mégis ingyenes oktatásban. (persze, letagadhatom hogy van IELTS tesztem, de akkor lenne papírom arról, hogy jogosult vagyok itt tanulni, sőt egyenesen ez kötelességem, mert ezt vállaltam bevándorláskor: vagy angolul tanulok vagy tesztet írok) Semmi pánik, akkor lássuk mit lehetne mégis tanulni, milyen fizetős tanfolyamra tudnék beugrani. Következő hideg zuhany: az idén már semmire. Minden tanfolyamuk az én szintemen már teljes kerettel fut, de január végétől, amikor is új tanfolyamok indulnak, a nyári szünet után, azokra még lehet jelentkezni. Persze csak várólistára, mert már azok is tele vannak. Először azt hittem csak viccel, de nem, legkorábban talán, nagyon talán, csak január végétől tudnak tanfolyamra betenni. (nem egy tanfolyamuk van a szintemen, de egyikre sincs már hely) Feliratkoztam gyorsan két várólistára és szomorúan távoztam.

Pár nap kesergés után úgy döntöttem, hogy szerencsét próbálok a tőlünk fél órára lévő AMES irodában is, hátha ők mást mondanak vagy mást tudnak ajánlani. Az 510 óra ingyenes tanulást megerősítették, sőt azt mondták, hogy szerintük jogosult vagyok rá. Sőt, ami még jobb, éppen fut pár tanfolyamuk, amire egy gyors szintfelmérő után be is ülhetek. Nosza, akkor mérjük fel azt a szintet és kezdjük a tanulást. De nem úgy van az ám, ne siessünk! Szintfelmérő minden nap csak egy van, a legközelebbi szabad időpont pedig október 31. Mondja mindezt az ügyintéző október elején! Megint azt hittem viccel, nem lehet olyan komoly szintfelmérő ez, hogy ekkora a várakozási idő rá. Nem is komoly, de egy tanár végzi és naponta csak egyet. Akarok-e járni vagy sem. Persze, akarok, befoglaltam az október 31-et.

Teltek a napok, önképző kört alakítottam magammal itthon, és nekiálltam kiolvasni és megoldani a kihozott angol nyelvkönyveket. Aztán közeledvén az október 31-hez felhívott az ügyintéző, hogy történt egy üresedés a naptárban, szeretnék-e korábban szintfelmérőre menni. Persze, azonnal is akár. A lényeg, egy héttel korábbra kaptam időpontot. A szintfelmérőre a tanár nem tudott eljönni, ezért csak egy esszét irattak velem, meg csináltak egy olvasási tesztet. (nem mellesleg az előbbre hozott időpontot egyszer lemondták, mert a tanár nem ér rá mégse…) A teszt után, megállapították, hogy mehetek tanfolyamra, a legmagasabb általános tanfolyamukra. (certificate IV., ezután már csak egyetemi előkészítőket tartanak) Szerencsém is volt, mert az is kiderült, hogy ezen a szinten van egy összevont csoport, nappali kurzus ráadásul (naponta 3-5 óra). Tökéletes!

Másnap felhívtak, sajnos ingyen mégse tudnak betenni erre a tanfolyamra ők se, mert nem vagyok jogosult rá. Nem gond, mondják meg mi az ára, és meglássuk megéri-e. Sajnos árat nem tudnak mondani, majd hétfőn, az első órán kiderül hogy mibe kerül…

A köztes időkben persze nyelviskolákat vadásztunk Tekivel, de sajnos a legtöbb helyen már nem lehetett tanfolyamra jelentkezni, mert közeledik a Karácsony és a nyári szünet! (még ilyen kifogást október közepén!) Az is világossá vált, hogy a sima nyelviskolák nem olcsó mulatság: beiratkozási díj, és tanszer 270$, utána egy nappali kurzus hetente 290$. Azt tudtuk, hogy ennél olcsóbb az AMES által szervezett tanfolyam, a nagy kérdés csak az volt, hogy mennyivel.

Eljött a hétfő és elkezdtem a tanfolyamot. Erről majd később írok, ha már egy héten túl vagyok, ha már teljes képem van az oktatásról. A lényeg, kiderült, hogy az utolsó 5 hétére ugrottam be a kurzusnak, és ezért kerek 104$-t kérnek el. Kaptam diákigazolványt is, de sajnos utazási kedvezményre már nem jogosít fel, mert az csak 10 hét tanulói viszonytól jár…

Óraállítás

Oct 29th, 2006 by krisz | 1

Itt is – ott is óraállítás volt ma reggel, mindenki a saját irányába húzta a szerkezetet. Mivel nem egyfelé csináltuk, ezért mától 10 óra eltérés van a két ország között. (ez nem teljesen igaz persze, mert itt Queensland államban nincs óraállítás, nálunk Victoriában van)

Krispy Kreme

Oct 25th, 2006 by krisz | 1

Annyit hallottunk már a fent megnevezett fánk-boltról, hogy idejét éreztük a kipróbálásának. Itt Melbourneben két boltjuk van, egyik a belvárosban, ami nemrég nyitott, a másik pedig Narre Warrenben, ami tőlünk messze esik. (a harmadik pedig november elején nyit Chadstoneban) Úgyhogy még szerencse, hogy Teki a belvárosban dolgozik és hazafelé tudott hozni két doboz fánkot. ;)

krispy.jpg

Egyelőre persze nem bírtuk ezt mind bevágni, de finomak…azért jobb nem rászokni, marad “ünneplős ételnek”. Főleg mivel pár darabot venni nem éri meg, sokat venni sokkal olcsóbb. (tipikus fogyasztói társadalom)

Maroondah Dam

Oct 25th, 2006 by teki | Comments Off

A hétvégi időjárás sajnos nem sikerült tökéletesre, így szombaton nem nagyon tudtunk kimozdulni, nodeh vasárnap.

Egy kis barbaque-ra voltunk hivatalosak a Maroondah Dam-ba. Az első meglepetés a távolság volt. BBQ-zni ritkán megyünk 70km-re el, van elég park a közelben is, dehát bizti szép a hely. A következő, a tömeg:

Motoros találkozó

Egy motoros taliba csöppentünk, melyet a mellrák hónapja lévén egy kis rózsaszín beütéssel prezentáltak:

Zöld, fekete, rózsaszín kombináció

Jah, igen, autókat is találtunk:

A béka orra 0053 A béka feneke
Hamár arra jártunk, azért megnéztük a természetet is! A park egy völgyben terül el, ami felett egy víztározó található. Mi még nem láttunk ilyen méretű gátat, lenyűgöző látvány:

Dam A víztározó Dam

Ha túl sok víz lenne a tározóban, egy csini kis túlfolyó segít:

Túlfolyó

Természetesen maga a park is nagyon jó hely. A következő kép pl. az egyik teljesen üres sütögetős helyen készült:

bbq

Nagyon jól éreztük magunkat, szupi a hely. Tuti visszamegyünk még, sok jó kis turistaútvonalat láttunk rövid felfedező utunk alkalmával.

Földrengés

Oct 23rd, 2006 by krisz | Comments Off

Reggel olvastam az újságban, hogy tegnap este rengett a föld Melbourneben. Nem volt komoly földrengés, 2,9-est regisztráltak. A cikk tanúsága szerint kb. 5-8 évente van egy ilyen földrengés errefelé, amit az emberek nagy része nem is vesz észre, leginkább csak az epicentrum környékén élők éreznek meg. A tegnapi földrengés dupla volt, két helyen is mértek rengést, egymástól kb. 130 km-re, 45 perc különbséggel. Érdekesség, az egyik rengés epicentruma tőlünk 3-5 km-re volt, és bizton állíthatom az adott időpontban még javában ébren voltunk, mégse vettünk észre semmit az egészből, itt a 3. emeleten. Ezt bizonyítja első mondatom is: olvastam róla az újságban.

Kis kék boríték

Oct 18th, 2006 by krisz | 9

Pénteken meló után Teki egy kis kék borítékkal állított haza. Örültünk is neki nagyon, ugyanis ez rejtette a havi fizuját. No most a számolni tudó olvasó hamar rájöhet, hogy bizony hónap közepén havi fizut kapni érdekes. De ez itt, ennél és még több másik cégnél, így működik. Hónap közepén érkezik a fizu, amiben kifizetik az addig dolgozott két hetedet és megelőlegezik a következő kettőt. Ez a frissen érkezetteknek, mint mi is, jó rendszer, mert nem kell hónap végéig várni a “vagyonra”. (mellesleg a banki utalásra se kell napokat várni, még aznap ott figyelt a számlán az összeg)

Persze jó fogyasztói magatartást felvéve, szombaton a közeli boltokban kötöttünk ki. A kosárba beugrott azonnal egy digitális tv-vevő, amit másnap visszavittünk, mert a programozásával és a távirányítójával sem volt megelégedve Teki. De ne aggódjatok, hoztunk helyette másikat!
Ez tetszik még itt egyébként. Veszel valami kütyüt, és ha nem vagy vele megelégedve akkor x napon belül visszaviszed és visszaadják az árát. Néha meg sem kérdezik mi volt a bajod vele.

A kütyü-vétel után ellátogattunk az egyik közeli fitneszterembe is, mert már nagyon éreztük az utóbbi hónapokban a mozgáshiányt. A terem első rá nézésre nem volt nagy dobás, inkább hasonlított raktárra, mint csili-vili edzőteremre. (otthon ez utóbbihoz voltunk szokva) Azonban a felszereltsége és az órák sokfélesége meggyőzött minket arról, hogy jó lesz ez. Be is iratkoztunk szépen mindketten. Azonban ez a beiratkozás is máshogy ment mint otthon. Először is fizetni kellett tagsági díjat, amiért még gyakorlatilag nem jár semmi. Ezt első ránézésre sokaltuk is, úgyhogy Teki azonnal le is alkudta a felére. A tagsági díjon kívül pedig jön még a terem díja, amit minden második héten kell fizetnünk. Igen, kell, ha járunk, ha nem járunk, fizetni kell, illetve vonják majd a számláról szépen. Gyakorlatilag egy éves szerződést írtunk alá a teremmel, amelyben vállaltunk, hogy tagjai leszünk egy évig, cserébe ők olcsóbb kétheti díjat vonnak majd tőlünk. A végén jött a nagy ráadás, ami végül is meggyőzött minket a csatlakozásról: nemcsak a terem összes szolgáltatását vehetjük igénybe, hanem a hálózat összes teremjének a szolgáltatását. Csakhogy elképzeljük mekkora hálózatról van szó: a mi körzetünkben 3 termük van, a belvárosban pedig 4. (Tekinek munkaszempontjából ez jó hír) Némelyik teremben uszoda is van, sajnos a hozzánk legközelebb esőben pont nincs. Szóval edzésre fel! (márcsak törülköző kell, amivel járhatunk edzésre, mert azt nem adnak)

Végszóként pedig: Itt a tavasz! Zöldbe borult az utcánk, és ott lakunk a dombtetőn jobbra:

utca.jpg

Dandenong Creek Parks

Oct 11th, 2006 by teki | Comments Off

Egyik könyvesbolti látogatásunk során bukkantunk erre a gyönygyszemre: Day Walks – Melbourne. A könyv alaposságával hívta fel a figyelmet magára, nemcsak a túraútvonalak vannak benne részletesen leírva, hanem van szép táblázat a fontosabb adatokkal (nehézség, hossz, távolság várostól, szintkülönbség…), megkönnyítve a választást.

Szombatra a Dandenong Creek Parks elnevezésű túrát választottuk (elsőre egy könnyűt). A Dandenong Creek egy patak, mely mentén egy kerékpárutat építettek, ezzel összekötve a környékbeli parkokat: Jells Park, Shepherds Bush, Nortons Park.

Norton Park

A kezdet volt a legnehezebb, a Norton Parkból indultunk, s a Shepherds Bush-on keresztül kellett volna mennünk. Nagyjából jó irányba indultunk el (csupán kétszer kellett visszafordulnunk :), s ráleltünk az ösvényre, csupán a Bush-t hagytuk ki, de sebaj, az egész túra egy körút volt, majd pótoljuk. Ez az első (és ugye utolsó) szakasz volt az érdekesebb. Itt volt egy kis erdőjárás, pallón patak felett nézelődés, viráglesés.

Madárkák

Az út középső része a bicikliút, itt pacikat lehet nézegetni, míg el nem érkezünk a tóhoz. A tó a Jells Park része. Ide is lehet menni egyből autóval, ami maga után vonja azt is, hogy elég népszerű hely, hisz sok a zöld terület, s még víz is vagyon. Voltak is emberek, de akkora a park, hogy még a teli parkoló mellett sem volt tömeg. A tavat körbejárva a helyi madárvilágot fedezhetjük fel. Van épített madárles is, bár kicsit furcsa benne ülve várni hátha jön valami (sültgalamb :). Itt van egyébként étterem is, fel lehet tankolni energiával ha valaki nem hozott volna. BBQ-zni is lehet természetesen, de itt nem a megszokott gázos megoldás, hanem az igazi fa tüzelés a menő!

BBQ

A visszaúton megleltük a Shepherds Bush-t, jó kis hely volt, de persze már elég fáradtak voltunk, így nem álltunk meg minden egyes fát jól megnézni. Jó kis 4 órás séta kerekedett a túrából. Kezdésnek jó volt, rámutatott arra, hogyha hoszabb túrára akarunk menni, érdemes odafigyelni a zoknira :).

További képek a galériában…

Blog frissítés

Oct 9th, 2006 by krisz | Comments Off

A szemfülesek észrevették már, hogy végre publikálásra kerültek a nyár elején tett “Európa-turnénk” utibeszámolói és képei: Katalán körút, Párizs, London. A képek pedig itt tekinthetőek meg.

Possum kaland

Oct 4th, 2006 by teki | 9

Jöttem haza munkából zenét hallgatva (ahogy szoktam :) ), s egyszercsak valami kis barna gömböcre lettem figyelmes az utcánkban a járda mellett. Megálltam, gondolván ha gyors vagyok, még meg tudom nézni mi az mielőtt elszaladna.

Nem szaladt el, hanem csak üldögélt bánatosan. Néha hatalmasat ásított, meg néha kicsit mosakodott. Nem tudtam mi lehet, csak az volt tuti, hogy fiatal és már éhes lehet. Csörögtem azonnal Krisztinek, hogy hozzon egy dobozt, addig én vigyázok rá. Időközben hazajött a lakó a házba, ami előtt üldögélt a csöppség, s megkérdeztem van-e fogalma róla mi lehet ez. Simán rávágta, hogy patkány. Hittem is, meg nem is. Kicsit hasonlított rá, sebaj. Megjött Krisztám s együtt néztük, megbirizgáltuk, s arra jutottunk ez tuti nem patesz. Egy ekkora patesz már nagyon életrevaló lenne, s nagyon hosszú farka volt.

Felnyaláboltuk hát, s elindultunk a közeli állatorvoshoz. Útközben csipogott a csöppség, nagyon oda voltunk érte, naon cuki volt. A lányka a recepción vágta a témát, egy Common Ringtail Possumot találtunk. Fényképező nem volt nálunk sajna, így csak egy telcsis kép vagyon:

Posszumocska

Első: munkanap

Oct 2nd, 2006 by teki | 15

Nagy csend volt munka témában. Addig igazából nem is akartam erőltetni a témát, míg meg nem állapodtunk valahol (gondolok itt lakásra). Szal két hete csütörtökön úgy döntöttem nekiállok, nagy gyorsan be is adtam 4 helyre a jelentkezést. Pénteken hívott is az egyik ügynök, felvette az adataimat, s azt mondta hív ha van valami. Vasárnap látva, hogy mennyire nem volt sikere a jelentkezéseknek, írtam még 3 helyre.

Hétfőn jött a hívás, szokásos adateggyeztetés (mindig megkérdezik Melbourne-ben vagyok-e, s hogy felmondtam-e már az előző helyemen), s aztán jött az izgi része. Lenne egy cég akinek kellene C++-os emberke, érdekelne-e. Persze. Kellene az ügynökkel is beszélnem előtte még személyesen, s megpróbál interview-t szervezni nekem. Noh ez annyira sikerült, hogy pár órával később hívott, hogy szerdán mehetek is interview-ra, s jó lenne ha előtte meglátogatnám az ügynökséget is, wow, ez gyors volt.

Eljött a szerda, kicsíptem magam, s jó korán elindultam az ügynökhöz. Oda is értam majdnem 1.5 órával hamarabb :). Sok vonat is jár erre, s volt közvetlen járat oda, ahova mentem, szal ráértem volna. Sebaj, telcsiztem, s így sikerült hamarabb beszélgetnünk. Jól ment a dolog, a hölgy nagyon kedves volt, minden féle téma előkerült. Nagyon jól jött bemelegítésként. A fizu téma került elő még a végén. Nekem fogalmam sem volt mennyit lehet elkérni, ebben segített (gondolom neki sem volt mindegy a dolog, de örök hála érte :) ). 1/2-3/4 óra beszélgetés után kifáradtunk, s elidultam az interview-ra. Ebédeltem, ittam előtte, legyen energia.

A cég a belvárosban van egy szép nagy épület 20. emeletén. Odaérve megkaptam a papírmunkát, a személyes adatokat kellett leírnom, s kérték írjam le a fizetési igényemet is. Kis várakozás után jöttek 3-an, s nekiveselkedtünk. Nem volt vészes a dolog, először mesélnem kellett miket csináltam eddig, abba bele-bele kérdeztek. Ezután volt egy teszt. Az is ment simán, voltak trükkök, de mivel készültem nem tudtak meglepni. A teszt mondhatni könnyű volt, de inkább az érződött rajta, hogy a gyakorlati tapasztalatra kíváncsiak, nem arra mennyire tudom a C++ könyveket fejből. (a neten lehet találni online tesztet, azokat töltöttem ki előző este, s egészen hasonlóak voltak a feladatok) Eztán még szóban belekérdeztek néhány témakörbe, kaptam egy logikai feladványt, s meg is voltunk. Mivel majdnem mindenre tudtam a választ elég optimistán jöttem el, meg lesz ez. Felhívtam az ügynököt, aki megígérte, hogy puhatolózik az eredmény felől.

Még szerdán délután jött a hívás, hogy megkaptam az állást! A fizum annyi amennyit kértem, szal minden sínen van. Hétfőn 9:30-ra mehetek aláírni a szerződést. Ez volt ám a gyors. Örültünk is neki nagyon, másnapra gyorsan be is szerveztük a Tulipánfarmot, amíg még van szabad hétköznapunk.

ígyhát ma megvolt az első munkanapom. Nem volt semmi susmus, bementem, szerződés átolvas, aláír, bemutattak vagy 40 embernek, megmutatták hol a gépem, felinstallálgattam ami még hiányzott róla, s kaptam is két lapnyi feladatot bemelegítésképpen. Ekkora cégnél még nem dolgoztam, s rááadásul mindenki idegen nyelven kommunikál, szokni kell még. Fiatal a csapat (25 éves az átlagéletkor), sokan vannak, de nincs túl sok vezető, nem nagyvállalati stílusban adják elő, mindenféle nemzetiség képviselteti magát.

Jah s az új munkahelyem: IRESS. Tőzsdei információs programok fejlesztésével foglalkoznak.