repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for April, 2007

Dél Gippsland – 1. nap

Apr 29th, 2007 by krisz | Comments Off

Mivel itt a Húsvét 4 napos ünnep (a Nagypéntek is szabadnap) ezért az emberek már jó előre megtervezik ezt a hétvégét. Szokásunktól eltérően mi is előre gondolkodtunk és még a húsvét előtti hétfőn nekiálltunk szállást vadászni a “cél-állomáson”. Felhívtuk a legközelebbi és legnagyobb túristaközpontot és megkértük őket, hogy javasoljanak valamit. Hamar lett is szállás, annak ellenére, hogy a környék igen kedvelt utazási célpont.
Péntek reggel összepakoltunk és nekivágtunk az útnak, ami pontosan 188 km a lakásunktól a cél-állomásig,  Welshpool-ig. Az úton tempósan tudtunk haladni, csak egy helyen volt feltorlódás, így közel két óra alatt elértünk Korumburra-át. Persze autópályán még gyorsabb a haladás, de mi ha tehetjük és van időnk, akkor inkább főutakon megyünk, hogy lássunk is valamit a tájból és a kis városokból. Szóval megálltunk kinyújtózni és információt gyűjteni a Korumburra-i infóközpontban. Kaptunk is sok segítséget, túrákra és látnivalókra nézve, és egy listát a környék húsvéti vásárairól és egyéb rendezvényeiről is.

Ez után az utunk már közvetlenül a Welshpool-i szállásunkhoz vezetett, ami egy szép golfpálya melletti különálló házikót jelentett. A kulcs az asztalon várt minket, pár kedves hot cross bun-nal körbevéve.  Kipakolás után elszaladtunk Port Welshpoolba, ami a legközelebbi halászfalucska. Itt szerettünk volna ebédelni egyet, de sajnos egy pizzáson kívül nem találtunk nyitva semmit. A kikötő hangulatáért azonban mégis megérte eljönni ide, meg a szép kis parit házikók megnézéséért.
A sikertelen ebéd-vadászat után Fosterbe hajtottunk, ahol a benzinkutastól kértünk tanácsot, hogy hol érdemes étkezni. Mivel munkaszüneti nap volt, ezért Fosterben is csak az egyik hotel étterme volt nyitva. A kínálatot nézve sajnos semmi sem volt elég meggyőző ahhoz, hogy beüljünk enni, így inkább bevásároltunk a szomszédos boltban és megsütöttük a szálláshoz tartozó BBQ sütőn.
Este hihetetlen nyugalom és csend szállt a környékre. Végre hasznosítani tudtuk a csillagászati könyvünket is, és megkémleltük jól a déli félteke égboltját, megkeresve a Dél Keresztjét is.

További képek a galériában.

Kedvcsináló videó 04

Apr 21st, 2007 by krisz | 2

A húsvéti videó-sorozat utólsó darabja ez, de talán az egyik legértékesebb közülük. Ezek után már nem lesz mire fognunk, hogy miért nem került még fel a húsvéti utibeszámoló és a képek. (nem ezért értékes)
A videó képileg nem olyan érdekes, bár akinek sikerül megpillantania rajta a keresett állatot, azaz egy Superb Lyrebirdöt (lantfarkú madarat) az külön optikusi dícséretben részesül. Tényleg ott van a felvételen, de kb 2-3 farktolla látszik csak. :) Szóval inkább hangot adj ennek a videónak, semmint szemüveg után nyúlj!

Kedvcsináló videó 03

Apr 13th, 2007 by krisz | 3

Jártunkban-keltünkben egy meglepő eseménybe botlottunk:

Kedvcsináló videó 02

Apr 12th, 2007 by krisz | 1

Láttunk ilyet is, ez volt a győztes ugrás egy dingó keveréktől.

Kedvcsináló videó 01

Apr 11th, 2007 by krisz | 6

Hétvégén ismét kirándultunk egy nagyot. Íme egy kis kedvcsinaló amíg a képeket és a történeteket feldolgozzuk, hogy ne unatkozzatok. (ez vadon, nem állatkert ám!)

Melbourne-i virágfesztivál 2007

Apr 10th, 2007 by teki | Comments Off

Én nem vagyok igazán nagy virágrajongó, mégis kíváncsian vártam milyen is lehet egy legnagyobb esemény. Ami várt az minden várakozásomat felülmúlta. Mindig meglep mennyire barátságosan tudnak itt üzletiesek lenni a kereskedők. A viráguk magukban is természetesen gyönyörűek, de itt a kiskereskedőtől a művészeti iskolás alkotásokon keresztül a nagyon komoly kompozíciókig minden képviseltette magát, ami a virág illetve a kert témához kapcsolható. A többit mondják el a képek:

További képek a galériában.

Jogosítvány

Apr 5th, 2007 by teki | 1

Sajnos megérkezésünk után kicsit el is húzódott a kocsivásárlás, s nem is igazán tartottuk fontosnak a jogsi témát (3 hónapig lehet vezetni a hazaival).

Első körben elolvasgattam a Vicroads oldalán az idevonatkozó írást. Az itteni rendszer nagyon tömören:

  • 2 szint van a teljesjogú jogsi előtt.
  • Az L-es (Learner) jogsihoz egy kresz vizsga illetve a 16+ éves kor kell. Ezzel nem lehet még egyedül vezetni, vontatni, és a kocsin kinn kell lennie a szép nagy L betűnek elől-hátul.
  • A köv. szint a P-s (Probation) jogsi, amivel már lehet egyedül is közlekedni, de nem lehet még erős kocsit vezetni, a megengedett alkoholszint 0, s ha automata váltós kocsival vizsgázott az egyén akkor csak azt vezethet, illetve a P betűnek kinn kell lennie. A P megszerzéséhez 6 hónapnyi L-es jogsi, 18+ kor, egy veszélyérzékelési, illetve egy gyakorlati vizsgát kell tenni. Ez túlképp már az otthoni végső vizsgának felel meg.
  • A P-sel jódarabig kell vezetni (nemlelem hány évet :), utána jön a végleges.
  • Nem kell megijedni, akinek 3+ éve van tengerentúli jogsija, az nem fog már P-st kapni, hanem teljeset kap egyből.
  • Az egész rendszer meg fog változni hamarosan, természetesen még bonyolultabb lesz :).

Szóval első körben megcsináltam a kreszvizsgát, kaptam L-es jogsit, amivel ugye már vezethettem oktatóval. Kerestem oktatót, aki szerencsétlenségemre meglepően pontatlanul érkezgetett az időpontokra, s emellett még hibrid autóval is oktatott. Fura volt, mert a motor össze vissza kapcsolgatott be, nem mikor tapostam a gázt. Első alkalommal nem is vettem észre, hogy mi a téma, nem értettem hogy fogunk elindulni ha nem jár a motor, s láss csodát mégis ment :). 38AUD-ért mérték az órát, s kellett is néhányat vennem, mert Egerben vizsgáztam annó, így a melbournei belvárosi közlekedés nem épp a nagykönyv szerint ment. A végére egész jól belejöttem, s jött a vizsganap. Noh a pasi befoglalta nekem, de olyan ügyesen, hogy ő aznap reggel nem ért rá, így másik kocsival, másik oktatóval, s olyan heszínen, ahol azelőtt még nem jártam, zajlott a vizsga. Szerencsémre a pótoktató egy nagyon szimpi emberke volt. A kocsit is hamar megszoktam, kimentünk a helyszínre, gyorsan végigmentünk az egyik vizsgaútvonalon, elmondta a trükköket (amik nélkül át sem mentem volna), s jött a vizsga. Egy hölgy vizsgáztatott, aránylag szépen végigmentem, egy sárgalámpás áthajtás volt necces, de nem lett belőle gond. Ott azonnal a vizsga után el is készítették a jogsit. Tanítási szünet lévén egyébként tele volt az iroda gyerekekkel, bazi vénnek éreztem magam köztük :).