repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for June, 2007

A padlószőnyeg élete – 2. rész

Jun 30th, 2007 by krisz | 5

A történet ott maradt abba, hogy kihívtunk most szombatra egy másik szőnyegtisztítós céget. Reggel felkeltünk, összepakoltunk, hogy minél kevesebb “tereptárgy” és akadály nehezítse a tisztítós dolgát. Aztán vártunk. 10 órára hívtuk. Fél 11-kor nekiálltunk megkeresni a számát, mert csak nem akart megjelenni. Hívogattuk egy ideig, de nem vette fel, üzenetrögzítőre kapcsolt…stb. 11-kor eldöntöttük ha már így össze vagyunk pakolva, akkor tovább már nem várunk. Elmentünk a legközelebbi Safewayig és béreltünk takarítógépet meg vettünk bele folyadékot. Kb egy óra alatt le is takarítottuk vele a két szobát. Jó koszos is volt a víz amit kiöntöttünk a gépből!

A vicc az egészben, hogy fél 12 után nem sokkal a pasi felhívott minket, hogy akkor 5 percen belül itt van. Mondtuk ne jöjjön, a dolog már megoldva. Nem értette a dolgot, aztán elmagyaráztuk, hogy már nem vártunk rá tovább, megoldottuk a helyzetet magunk. Minden elnézéskérés nélkül letette a telefont….Azt hiszem nem lett a kedvenc “fajom” a szőnyegtisztítós, eddig kettőből kettő ültetett fel minket.

Bónusz kép, a csodálatos és formatervezett ipari masináról és használójáról:

Boltok nyitvatartása

Jun 29th, 2007 by krisz | 1

Ha már szó esett a kiárúsításokról és a költekezésről, akkor azt hiszem meg kell említenem egy aprócska információt az itteni boltokról:

Itt nagyon nem szokás, hogy a boltok késő estig legyenek nyitva!!

Hogy ezalatt mit értsünk? A legtöbb bolt 5-6 óra magasságban bezár. Ezt úgy képzeljük el, hogy hétvégén is, nemcsak hétköznap. A nagyobbnál nagyobb bevásárlóáruházak is szépen bezárnak délután 5-kor!
Hetente két nap van hosszított nyitvatartás, mégpedig csütörtökön és pénteken. Nem minden bolt tartja magát ehhez, de többen igen. Ekkor az üzletek este 7-9-ig vannak nyitva, lehet shoppingolni!

Igazából emberséges ez a dolog az eladókkal szemben, de nekünk nagyon szokatlan még. Normál esetben az ember 5-6-ig dolgozik, esélye sincs vásárolgatni, körülnézni, csak a “kijelölt két napon”. Kivéve persze ha valaki a városban dolgozik, mert akkor ebédszünetben széjjel tud nézni. Vegyük csak az én esetemet példának: csak 15 percre dolgozom a városközponttól, tehát ebédidőben pont nem tudok elmenni szétnézni, mert az egy órából fél óra utazás lenne. Hétvégén meg sajnálom az időt nézelődésre és válogatásra, meg néha jobb egyedül végigmászni a boltokon mint párosan, vagy mi van ha a másikat készülünk meglepni…Szóval még szokni kell, hogy nem bármikor lehet nézelődni, hanem bizony csak csütörtökön és pénteken.

Első állásom

Jun 26th, 2007 by krisz | 8

Múlt héten végetért a szakmai gyakorlatom. Még a hét közepén a cég vezetősége kinyílvánította azon szándékát, hogy alkalmazni kívánnak, ha én is úgy gondolom. Naná, hogy úgy gondoltam, hiszen az első állást a legnehezebb megkapni ezen a szigeten. Ez eddig rendben is van, de azért a munkavállalóban mindig felmerül, hogy “mennyi is az annyi”. Szóval túl kellett esni az első fizetési tárgyalásomon is. Erre nagyon elkezdtem izgulni, de teljesen feleslegesen, mert egészen tegnapig nem volt ideje a vezetőségnek leülnie velem megbeszélni a dolgokat. De aztán valahogy csak összeszervezte magát a vezetőség, ami két főt jelent! Nem volt nagy tárgyalás, ők ajánlottak valamit én meg bólogattam. Tekintve hogy munkatapasztalataim száma 0, a szakmai hozzáértésem az épületgépészethez szintén 0, egész normális fizetést ajánlottak. Kicsit kevesebb, mint amivel vigyorogva jöttem volna ki, de több, mint hogy azonnal nekiálljak másik állást keresni.

A nagy meglepetés az egészben az volt, hogy a vezetőség felajánlotta hogy az elmúlt 4 hetet is normál fizetéssel fizetik ki (ugyebár szakmai gyakra a fizetés kb. 0) és beleszámítják a próbaidőmbe is. Tehát csütörtökön érkezik az első fizetési csekk, úgyhogy hétvégén ne keressetek, nem leszek itthon és gépközelben, megyek vásárolni még a gazdasági évvége előtt*! :)

Szóval itt tartunk most. Műszakirajzoló kisasszony lettem egy épületgépészeti cégnél. (azért vicces leírni)

*Itt kívánom megjegyezni, hogy bizony ez a gazdasági évvége dolog okoz egyesekben nemkívánatos betegségeket. Egyes alkalmazottak a cégnél véletlenül és furcsamód megbetegszenek egy-egy napra ebben az időszakban és úgy látom tüsszentés útján terjed a dolog. ;)

Sale – azaz kiárusítás

Jun 24th, 2007 by krisz | 1

Ausztráliában minden évben kétszer van Karácsony. Legalábbis kereskedelmi szempontból egészen biztosan. Egyszer nyáron, azaz decemberben (azért még ezt fura leírni..) egyszer pedig most, azaz télen. Itt ugyanis június végén van a gazdasági évzárás, ezért az összes bolt próbál megszabadulni a portékájától. Szinte nincs olyan bolt, aminek az oldalán ne díszelegne ott a Sale felirat. Vannak boltok amik egészen 70%-os kedvezménnyel osztogatják az áruikat. Nem vagyunk egy nagy vásárlók, de voltak olyan ajánlatok amiket mi sem tudtunk kihagyni. Ahogy látom a legnagyobb fogásokat amúgy nem a ruhaneműkön, hanem a műszaki cikkeken és lakberendezési dolgokon lehet kifogni. Szóval aki most tervezi berendezni a lakását, annak ez a pár hét a nagy hajtás a boltokban. Nekünk is érdemes megjegyezni ezt a dátumot, mert ha egyszer újrarendezzük a lakást, akkor tudjuk, hogy “valamelyik Karácsonyra” érdemes időzíteni. :)

A padlószőnyeg élete

Jun 23rd, 2007 by krisz | 1

Azt már szerintem említettük korábban is, hogy Ausztrália a padlószőnyegek országa. A legtöbb lakásban megtalálható, sőt irodákban, lépcsőházakban, boltokban is igen gyakori jelenség. Pont ezért, mert ilyen népszerű egész ipar épült rá. Külön csak porszívót árusító boltok vannak. Az újságok pedig tele vannak padlószőnyegtisztítást vállaló cégekkel. Vannak akik rendszeresen porszívóznak, rendszeresen vegytisztítanak (gőzzel vagy vízzel) ha megfizetjük.

Eljött annak is az ideje, hogy mi is igénybe vegyünk egy vegytisztítást a lakásban. Egyrészt, mert lassan már egy éve lakunk benne és a porszívó sem képes már csodákat művelni az amúgy is megkopott szőnyegen. Másrészt mert pár hete sikerült kicsit megáztatni. Sajnos az egyik mosás alkalmával kiugrott a cső a fürdőkádból. Ezt persze csak később vettük észre, mikor a fürdő felé beletoccsantunk a vizes padlószőnyegbe. Szerencsére nagy baj nem lett, a szomszédot se áztattuk el. (legalábbis nem szólt) A szőnyeget is alaposan kiszárítottuk, hogy nehogy bepenészedjen. De a folt bizony ott maradt, amit a mosóporos víz okozott.

Kihívtunk tehát egy vegytisztítót. Van nekünk a jó kis Entertainment book-unk, ami tulképpen kuponkönyv. Kézenfekvő volt, hogy innen választunk, szeretjük a diszkont árakat. Először akkor lepődtünk meg, amikor a muksi jóval magasabb árat mondott a vártnál, de elfogadtuk, mert a kuponnal pont az az ár jött ki amit vártunk. Másodszor akkor lepődtünk meg, amikor nem volt hajlandó kijönni hétvégi tisztításra, csak nagy rábeszélések árán. (munkidőben ugyebár nehézkes a berendezett lakásban szőnyeget tisztíttatni) Harmadik meglepetést tegnap okozta a tisztítós. Felhívott minket, hogy sajnos nem tud jönni most szombaton, majd csak egy hét múlva, ugye nem gond. Mondtuk de gond bizony, és ha nem jön akkor köszönjük de ennyi volt. Jólvan, akkor ennyi volt. Hab a tortán: kiderült, hogy a szőnyegtisztító cég, ami hírdeti magát az Entertainment book-ban egyszemélyes, tehát nem fog maga helyett mást küldeni….

Jövőhétre már hívtunk másik tisztítóst, reméljük jó munkát fog végezni. A hozzáállása és az árai is barátságosabbak voltak.

fűtés

Jun 19th, 2007 by krisz | 3

Aki azt gondolja hogy egy trópusi országba költöztünk, az most szégyelje el magát gyorsan. :) Itt bizony beköszöntött a tél. Ami azt jelenti, hogy este 5-7 fokok vannak, nappal pedig 15 fok körül. Ez az esti hőmérséklet pont arra “jó” már, hogy fűteni kell bizony.

Elsősorban tisztáznunk kell hogy az ausztrál házak nem rendelkeznek semmilyen szigeteléssel. A duplaüveges ablakok is csak katalógusokban létezhetnek, illetve toronyházakban. Ebből következik, hogy a lakások igen gyorsan le tudnak hülni.
Másodsorban azt is tisztáznunk kell, hogy a lakások/házak egy része nem rendelkezik semmilyen fűtési lehetőséggel sem. Komolyan. Az ingatlanhírdetésekben külön rubrika, ha van valamilyen fűtés az ingatlanban. A fűtés itt alapvetően 4 féle szokott lenni: az úgynevezett ducted fűtés, amikor meleglevegőt fúj be egy gázüzemü kazán a lakás minden helyiségébe, elektromos radiátor, gázüzemü radiátor, és a légkondik fűtő üzeme, ami szintén árammal működik. Itt is a gáz az olcsóbb megoldás, szóval az árammal fűtés nem túl kifizetődő egy szigetelés nélküli lakásban.

A mi lakásunk is fűtés nélküli ingatlan. Ez mondjuk csak részben igaz, abban a részben, hogy semmilyen beépített fűtést nem tartalmaz. A tulaj azonban mégis gondoskodott valamiről, mégpedig egy falra szerelt elektromos radiátorról. Ilyen radiátor bármelyik műszaki boltban kapható amúgy és igen népszerűek is.
Ezzel a radiátorral meg van tehát oldva a nappali fűtése, mert oda van rögzítve. De mi marad a hálószobával? Akárhogyis nézzük oda is kell fűtés, mert azért csak hideg van. Még tavaly télen, kiérkezésünk után vettünk egy elektromos radiátort oda is. Ez igen jószolgálatot is teljesített, mígnem az idén rá nem jöttünk, hogy bizony az ágy hideg marad bárhogy is fűtjük a szobát, és az nem jó érzés. Ezért az idén beszereztünk egy elektromos ágymelegítőt is. Teljesen beleszerelmesedtünk a dologba. Meleg ágy minden este!

Mi olyan ágymelegítőt választottunk, ami programozható is. Külön lehet fűteni és szabályozni a két ágyoldalt és be lehet állítani, hogy bekapcsolástól számítva mennyi idő múlva kapcsoljon ki. Nagyon bevált a dolog! Lefekvés előtt egy órával maximumra kapcsoljuk az ágymelegítőket (ez javasolt is) és lefekvéskor pedig alacsony fokozatra állítjuk és 6 órás időtartamra. Ennyi pont elég is.

A radiátort azért megtartottuk, kell valami ami állandó hőmérsékleten tartja a lakást. Sokat kisérleteztünk azzal, mi a legjobb fűtési megoldás. Hazajönni és akkor járatni nagy fokozaton a radiátorokat, vagy nappalra egy alacsony fokozaton hagyni. Sajnos az esti fűtés nem vált be, túlságosan lehül a lakás és a falak is. Ezért olyan 17-18 fokra fűtjük a lakást állandóan. Ha pedig itthon vagyunk, akkor a nappaliban magasabb fokozatra kapcsolunk. (meg kell jegyeznem a legmagasabb fokozatban is csak 20-21 fokra tud felmelegedni a lakás a sok ablak miatt)

Melbourne Observation Deck – Rialto

Jun 15th, 2007 by teki | Comments Off

Nemrégiben jártunk a város tetején, a látvány fantasztikus. A kilátó honlapját erre leled, további képeket peditt ->itt<-.

Néhány információ a toronyról: 253 méter magas, 1254 lépcsőfok gyalog, 55 emelet lifttel, ahova 40 másodperc alatt ér fel.

Szakmai gyakorlaton

Jun 11th, 2007 by krisz | 3

A történet ott maradt abba, hogy vártam a hívásokat. Aztán két hete hétfőn megtört a jég! Az egyik cég felhívott, ahol interjún voltam korábban, hogy akkor holnap kezdhetem náluk a szakmai gyakorlatomat, ha még mindig szeretném. Naná, hogy szerettem volna, de nem kicsit be voltam tojva azért.

Eljött a kedd reggel, mosolygósan körbevezettek, bemutattak mindenkinek, persze 5 ember után nem emlékeztem már senkinek se a nevére. Aztán leültettek az egyik boxba egy gép elé és otthagytak. Egy ideig pislogtam csak ki a fejemből, hogy akkor most mi van, végül az egyik lány odajött, hogy miben tud segíteni. Mondtam új vagyok itt, nem tudom mit tegyek. :) Később persze kaptam supervisort és elindultak a szorgos dolgozós napok.

A cég épületgépészettel foglalkozik, átépítések és kiépítések, tervezések leginkább középületek és néhány iroda számára. Engem mint műszaki rajzolót vettek fel. Nem nagy cég, kb. 40-50 ember van, és szerencsémre 3 új műszaki rajzoló lány is van, szóval nem vagyok egyedül az újoncok között, habár én vagyok a legfrissebb. (és az egyetlen külföldi)

Az első két napom szörnyű volt. Nem értettem semmit abból ami körülöttem zajlott és a rajzok is olyan nagyok voltak, hogy 30-40 layer alatt meg sem álltak, és tartalamaztak kb. 7-10 külső hivatkozást is. No meg azelőtt sose láttam ilyen alaprajzokat, nem igazán tudtam hova tenni hogy mi micsoda. Aztán lassanként beleszoktam a helyzetbe, az emberek is sokat segítettek, a legtöbben kedvesen fogadtak. Megbarátkoztam a rajzokkal és az “ügyvitellel” is. Két hét alatt szerintem elég sokmindent tanultam, de ezek még csak inkább a “munkahelyi játékaszabályok” voltak, semmint épületgépészeti szabályok. Első két hétben leginkább lámpákat, konnektorokat és egyéb elektronikai dolgokat rajzoltam kórházak, irodák, rendőrségek és egyéb középületek számára. Persze mindnél a tervező megmondta előre, vagy megrajzolta kézzel előre hogy mit hova kér. Elég sok papírt is elfogyasztottam ezalatt a két hét alatt, ugyanis minden rajzolt nyomtatnunk kell és ellenőriztetnünk a tervezővel is. A legnagyobb mennyiség amit eddig nyomtattam az 6×11 lap A0-ás tervrajz volt, ami azért súlyban se semmi, arról nem is beszélve, hogy nekem az A0-s lap már takarónak is jó.

Meglátjuk hogyan alakul a következő két hét, most már nem görcsölök reggelenként azon, hogy jujj mi lesz. Egészen szívesen járok be és tanulok a többiektől amit csak lehet. Sokszor még nincs elég meló számomra, de gonolom ez idővel változni fog és vissza fogom sírni ezeket az időket is. Az egyik menedzserrel volt arról is szó, hogy ha lejár a szakmai gyakorlatom, akkor már komolyabban is nekiállnak a kioktatásomnak a cégnél. Ez jó hír, mert azt jelenti, hogy komolyabb dolgokba is bevonnak, és azt is, hogy szándékukban áll alkalmazni is!