repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for July, 2007

Bendigo – utolsó nap

Jul 30th, 2007 by krisz | Comments Off

Elérkeztünk az utolsó napunkhoz is. Reggel összepakoltunk és útnak indultunk a régi aranybányához, aminek a bejárata a város szélén található. (az egyik tárnáé és a múzeumé természetesen)

Mint korábban említettük Bendigo aranybányász múlttal rendelkezik. 1911-ben vájták az első járatokat, de az igazi nagy bányajáratokat 1939-1954 között alakították ki. A 6000 járatból kb 700.000 kg aranyat termeltek ki az idők folyamán, s sajnos ’54-ben bezárták a stagnáló arany árak, a megemelkedett termelési kötlségek és vízproblémák miatt. 1998-ban újra megnyitották az egyik tárnát és múzeumot alakítottak ki körülötte. Itt, a Central Deborah aranybányában található ma is Ausztrália legmélyebben (60m) üzemelő különterme, amit születésnapokra és egyéb eseményekre lehet kibérelni.

A bányász mókát mi se tudtuk kihagyni, ezért beneveztünk egy egyórás túrára. Egy aranyos bányászbácsival leutaztunk a Föld mélyére, beöltöztünk, kaptunk sisakot és lámpákat, és továbbutaztunk 19 emelet mélyre. Barangoltunk egy kicsit, közben a bácsi mesélt nekünk sokat a bánya múltjáról és a bányász dolgokról. Láttunk bemutatót vájatásásról és robbantásról is, és láttunk igazi aranyat is a vájatban és a tenyerünkben is volt egy helyben kitermelt értekes kis darabka. A villamosokhoz hasonlóan a bánya gépeit is helyi lelkes emberkék tartják karban, így többet is láthattunk működés köyben (hallani sem semmi őket, mivel sűrített levegővel működnek azokban a szűk járatokban). Megtudtuk, hogy kétféle aranyat bányásztak, az egyik hasznos, a másik értéktelen szinte.  A mi túránk a 2. szinten ment végig, ami 19-20 emelet mélyen van, kb 60-70 méterrel a föld alatt. Lehetőség van egy hosszabb túrára is, aki kedvet érez hozzá, az 2,5 órás, ott már overállt és bakancsot is adnak, mert csúszás-mászás is van. Az a túra 3. szintre megy le, azaz 85 méterre. A bánya viszont 17 szintes, azaz 410 méter mélyen van az utolsó, alsó tárnája.

További képek itt!

Bendigo – 2. nap

Jul 26th, 2007 by krisz | Comments Off

A második napunk nem indult túl simán, nem akartak nekünk reggelit adni ‘de izibe’, ezért egy ideig vadásztunk a megfelelő helyre. Aztán elmentünk megkeresni a vasárnapi piacot. Helyette azonban egy bevásárló csarnokot találtunk. Egy ideig bóklásztunk fel-alá, hol lehet a jó kis kézműves vásár, amire készültünk, de csak nem leltünk, feladtuk.
A kutatás után átsétáltunk a Discovery Centre-be, ami olyan Csodák Palotája féle hely. Igaz kisebben, és kevesebb látnivalóval, de tele gyerekekkel. A pénztáros meg is kérdezte, hogy miben segíthet, mert mi voltunk az egyetlen pár, aki gyermek nélkül érekzett. Aztán hamar tisztáztuk, hogy mi bizony be szeretnénk menni és szétnézni, nembaj ha nem a mi korosztályunknak szánták. Ennek ellenére azért jól elvoltunk. Játszottunk pingponglabda kilövőset, üvegpohár zenélőset és hurrikán csinálósat is. Egy kicsit gyerekek voltunk ismét.

A sok felfedezés után meglátogattuk a Golden Dragon múzeumot, amihez egy csinos kis kínai kert is társul. A múzeum maga részben csalódás volt, részben pedig mégiscsak érdekes. Ebben a múzeumban található a világ leghosszabb birodalmi kínai sárkánya a Sun Loong (több mint 100m), és Loong ami a legrégebbi sárkány (több mint 100 éves). Emellett több sárkány is kiállításra került, de olyan távolságra, hogy szinte élvezhetetlen volt a dolog. A sárkányok mellett helyett kapott a kínai telepesek életét bemutató kiállítás is, ami már emberközeli volt és érdekes is. Az 1850-es években érkeztek kínaiak az arany reményében a környékre és egy egészen kis csinos kolóniát is alakítottak ki. Hétköznapi életüket egy mozgó display-en lehetett megfigyelni, ami inkább rémísztő és vicces volt, mint informális. Ezt talán ideje lenne updatelniük!

A sok sárkány után átsétáltunk a villamospálya mentén a Villamos múzeumba is. Ugyanis Bendigoban szintén üzemel villamos, igaz már csak mint túristalátványosság. Sok szép régi, de felújított villamost lehetett megtekinteni, felmászni rá, leülni és átérezni milyen volt 100 évvel ezelőtt villamossal utazni. Igazi antik villamosokat lehet testközelből megnézni. A legtöbbje még ma is működik és rendszeresen szállítja a turistákat.

További képek itt!

Bendigo – 1. nap

Jul 24th, 2007 by krisz | 2

Már bő egy hónapja annak, hogy Bendigo-ban jártunk a Királynő születése napjának alkalmából. Igazából nem őt ünnepeltük, ha őszinte akarok lenni, csak mivel ez szabadnap Ausztráliában ezért kihasználtuk gyorsan a hosszú hétvégét egy kirándulásra. (Tudjuk, nem is júniusban született a Királynő, de itt valami miatt akkor ünneplik mégis..)

Bendigo északra fekszik Melbourne-től, nekünk 2,5 óra alatt sikerült elérnünk, ami szerintem nem is rossz, tekintve, hogy autópályát nem használtunk sehol se, mert így többet láttunk a környékből is. Igaz, az utazás nagy része inkább Melbourne elhagyása volt, semmint a Bendigo-ba tartó út.

Útközben azért lazítottunk egyet Malmsbury-ben, ami egy kis bájos falucska, főutcáján 4-5 kávézóval. Az egyikbe bele is szerelmesedtünk, mert a finom kávé mellett rengeteg kézműves dolgot árultak. Láttunk például régi fazonú bádog kannákat és vödröket, nagyon szép patchwork-ös takarókat..stb.

A Bendigo városka aranybányász múltjáról és kínai telepeseiről híresült el. Erről egy kisebb kiállítás tekinthető meg az információs központban, ahova első utunk vezetett szokásunk szerint. A kiállítás mellett hoztunk el magunkkal pár katalógust is, hogy felkészülhessünk a látnivalókra alaposan.

 

A sok információ után tettünk egy sétát a város főutcáján, ami a szombatot tekintve igencsak csendesnek tünt. A főutcától pár utcával beljebb található egy kisebb sétálutca még, kicsi térrel, ahol azért már láttunk embereket is végre. :) Sétánk során megtekintettünk pár templomot, ezekre nagyon büszkék a helyiek, mert régi templomokról van szó (itteni léptékkel) és igen jó állapotban őrizték meg őket. Az egyik dombra felsétálva végre megtaláltuk a helyi embereket is. Ugyanis footy meccs volt, így a város apraja-nagyja ott mulatott! Kicsit néztük ezt a számunkra még rejtélyes sportot, majd továbbálltunk. Nemsokkkal lejjebb újabb sporteseménybe botlottunk, mégpedig egy netball meccsbe. Ezt lányok játszák, nagyon hasonló a kosárlabdázhoz, csak valahogy nem olyan agresszív. Örültünk, hogy végre két ausztrál sportot is megnézhettünk személyesen is, mégha a szabályokkal nem is sikerült megismerkednünk rendesen.

A sportpályáktól nem messze van egy kisebb kilátó a városra, ahova mi is felkapaszkodtunk. Nem nagy, de egy pár fotó erejéig érdemes felmenni rá. A torony körül nagyon szép kézműves kövekkel van kirakva a sétány, amit igazából csak fentről látni egyben.

A sétányt elhagyva egy kis botanikus kertbe botlottunk, ami még így tél derekán is érdekesség volt. Igazi dzsungel hangulata volt a helynek. A kerten belül és kívül is minden pálmafát posszumok ellen védenek. Emlékszem mikor kiérkeztünk Ausztráliába nem értettünk miért van minden pálmafának műanyag “gallérja”. Azt gondoltuk biztos megjelölték a fákat ilyen módon. Aztán pár hónappal később az újságban olvastuk, hogy ezeket posszumok ellen szerelik fel.

További képek itt!

twitteresedünk

Jul 23rd, 2007 by krisz | 2

Hogy mi is az a twitter? Talán a legjobban úgy lehetne összefoglalni, mint 24 órás hangulat-reportot. Akiknek kevés az itteni szövegelés, és jobban, alaposabban szeretnék nyomonkövetni a történéseinket, azoknak ajánljuk a twitter oldalunkat. Bizonyára nem olyan mint a blog, csak pillanatnyi megjegyzéseket, gondolatokat és hangulatokat rögzít, ezért sokszor lehet csapongó, túl rövid, érthetetlen és szleng is. De ezek is mi vagyunk. :)

A Coles és a Green bag esete

Jul 16th, 2007 by teki | 3

(Előre is elnézést kérek angolul nem tudó olvasóinktól!)

A zöld táskákról már írtunk korábban. Szombaton megszokott Safeway-ünk helyett a Coles-ban intéztük heti bevásárlásunkat (náluk van jó kis tintahalkarika), s a pénztárnál meglepve tapasztaltuk, hogy a kedves pénztáros szorgosan nem pakol be a gondosan előkészített újrafelhasználható táskánkba. Mivel eddig mindenhol megtették ezt, meghökkentünk, szétnéztünk gyorsan, és csak annyit láttunk, hogy a többieknek nem volt green bag-jük, s nekik bepakoltak. Noh a felháborodásból reklamáló levél lett (erre van elvégre az internet), s álljon itt a válasz:

Dear Bela,
Thank you for your email and for your comments regarding Coles preference of plastic bags.
We are disappointed to hear that you have received such a negative impression from the staff at the Prahran store.
I can assure you that we are serious about reducing the use of plastic bags in our stores and am very disappointed that the staff have adopted this procedure in their store.
I have forwarded this information through to the store and area manager for their perusal and requested that they provide extra training to the staff to rectify the issue.
Thank you for taking the time to contact us regarding this matter. We use feedback such as yours to help improve our customer service and to pinpoint training requirements.
Regards,
xxxx yyyyy
Coles Customer Relations

Immáron megnyugodtunk, hogy a kedves pénztárosok megfelelő oktatásban fognak részesülni a green bag-ek fontosságát illetően. (Elismerem, kicsit talán túlzás volt, de mentségemre csak annyit, hogy emiatt veszt(e|het)nek vevőket.)

Pixar: 20 Years of Animation

Jul 13th, 2007 by teki | Comments Off

A melbourne-i ACMI-ban (Australian Centre for the Moving Image, Federation Square) látható eme kis összefoglaló a Pixar munkásságáról, egészen október 14-éig (a kiállítás weblapja).

A kiállítás fantasztikus. Már a bejáratnál sejteni lehetett, hogy nagy móka leszen:

 

A rengeteg rajz, montázs, storyboard, colourboard, szobor, video, ízelítőt adtak a műhely munkájáról. A kedvencek ott áldogáltak a vitrinekben, szivesen hazahoztam volna párat:

 

 Két különlegessége van az eseménynek. Az egyik a Toy Story Zoetrope. Ez egy ”élő” 3d animáció, bábokból összerakva. (youtube video) Nagy móka! A másik egy vetítés volt nagyon széles vászonra, amely a kiállított képekből készült mozgó montázs jó kis zene aláfestéssel.

Minenkinek csak ajánlani tudom a kiállítást!