repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for March, 2008

állatok a ház körül

Mar 18th, 2008 by krisz | Comments Off

Amióta "vidéken" élünk megnövekedett a találkozásaink száma a helyi faunával. Először is itt volt Bourney ugyebár, a kéknyelvű gyík. Azért csak múlt idő, mert egy bő hónapja hogy nem láttuk már. Eleinte azt hittük biztos a konyha felújításának zörejei zavarták el, de aztán egyszer csak megjelent újból. Később beállt egy hűvösebb idő, akkor azért nem jött elő, mert ugye 25 fok alatt nem igen mozgékony. Most egy bő hete pedig megint tombol a nyár, és Bourney mégsincsen. Azt hiszem elköltözött. De láttunk kis Bourneyt! Egyik este Teki éppen vagdosta össze a gallyakat a zöld szemetesbe, amikor szólt, hogy jöjjek gyorsan. Ez általában valamilyen állatot jelent, úgyhogy gyorsan kaptam a fényképezőt és szaladtam is ki. Az egyik bokor gyökeréből kiesett egy tenyérnyi nagyságú kéknyelvű gyík. Lehet hogy a nagy Bourney kicsinye volt, lehet hogy nem. Mindenesetre kapott enni és inni, aztán útjára engedtük.

minibourney

A gyíkok mellett vannak posszumjaink is. Ha nem is mindig látjuk őket, rendszeresen halljuk, ahogy tevékenykednek kint: ugrálnak a tetőn/kerítésen, veszekednek egymással…stb. Két féle posszumot figyeltünk meg: a kisebb testű barnás színű gyűrűsfarkú posszumot, és a szürkés, kicsit nagyobb testű és bucifejű kefefarkú posszumot. Nyáron egész kis aktívak voltak, a teraszon ülve lehetett őket lesni, amint éppen a szomszéd garázsának tetejéről figyelnek minket. Most kicsit kezdenek belassulni, talán ezért is történhetett meg az, hogy az egyikük elfogadott egy kis esti csemegét kézből.

posszum

A kis aranyos állatkáink mellett vannak ízeltlábúaink és pókjaink is. Rengeteg imádkozósáskát találtunk az utóbbi hónapokban, különböző méretekben. (volt Jolánunk és Igorunk is egy ideig) Azt is megfigyeltük, hogy a kis imádkozósáskák először barnák, majd ahogy telnek a napok-hetek úgy váltanak zöld színűre. És valami oknál fogva mindegyik szeret a ház falán sütkérezni.

saska

És igen, a pókok maradtak a végére, nem véletlenül, még mindig nem szeretem őket. :) Amíg albiban laktunk addig másfél év alatt két pókot láttunk. Most kb. havonta ennyivel találkozunk a lakásban. Kétféle pókunk van leginkább: kaszáspók, ami teljesen ártalmatlan, mégis írtjuk, mert ezzel táplálkozik a másik pókunk a white tail. (nem 100% hogy az) Nem nagy pók, kb mutatóujj körömnyi feketeség, de a csípése állítólag nem kellemes. Ellene és a többiek ellen is póksprayvel fegyverkezünk. A kertben illetve a garázsban többféle pókot is találni, de eddig még egyik sem volt rémísztő, még én is túléltem minden találkozást.