repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for October, 2008

Én kis kertész legény (leány) vagyok…

Oct 22nd, 2008 by krisz | 9

Amikor tavaly beköltöztünk az új házba már november közepe volt, azaz erősen közeledett a nyár. Akkor már tudtuk, hogy a költözés és kipakolás után alig 3 hetet leszünk az országban és elutazunk nyaralni-telelni Magyarországra. Így hamar letettünk arról, hogy a kerttel valamit is csináljunk, mert tudtuk, az út előtt már nem érdemes ültetni semmit se, az utazás után pedig már meleg nyár lesz, amikor a szárazság fog mindent kiírtani. Az előző tulaj amúgy ültetgetett ezt-azt a kertbe, de mivel egy hónap volt a papírmunka a vétel körül, és azalatt nem locsolta már senki se a kertet, így a legtöbb növény sajnos jól kiszáradt. Úgyhogy a kertépítési-szépítési projektet eltoltuk a legközelebbi tavaszra, azaz mostanra.Három kis kertünk van, ebből kettőt hoztunk most rendbe, mert a harmadikkal még várnunk kell, mivel a mellette lévő kerítést szeretnénk még cseréltetni, és nem akarjuk, hogy a már meglővé szép kertecskét összetapossák.

 kert04 kert05

Előtte képek

Az előkertről már beköltözéskor tudtuk, hogy a füves részeit nem érdmes megtartani, mivel ugyan szép zöld évente 4 hónapot, de a többi 8-ban sajnos teljesen kiszárad. (itt locsolási korlátozás van, aminek keretében a füvet tilos locsolni) Úgyhogy a fűnek mennie kellett. Mivel a kertek errefelé eléggé homokos talajúak, ezért gondoskodnunk kellett termőrétegről is, így a munkálatot azzal kezdtem, hogy feltöltöttem másfél köbméter termőfölddel a talajt és a növények még külön kaptak vízmegkötő kristályokat is, hogy maximálisan kihasználjuk a locsolásokat. A kerttervezés maga nem tartott túl sokáig, mivel elsődleges szempont volt, hogy a növények bírják a szárazságot, a reggeli tűző napot és illeszkedjenek a két szomszédunk kertjéhez is (muskátli, rózsa), hiszen egy kocsibejárón vannak. A kert sarkán álló bokrot viszont mindenképpen meg akartuk tartani, mert már méretes volt és szép piros virágot terem évente többször is. Csak hát eléggé el volt hanyagolva, de egy alapos metszéssel segítettem a megjelenésén.Íme, ilyen lett végül a kert, persze még kell jó pár hónap, mire minden kinövi magát a palántakorból és szépen bebokrosodik:

kert06 kert07

Utána képek

Konyhakert, termoreteggel A hátsó kiskerttel viszont egészen más terveim voltak. Már elég régóta kísérleteztem Budapesten is balkonládában nevelgetni egy kis veteményest, de valahogy a kísérlet sose volt sikeres, mindig kihaltak a növények egy idő után. (sötét volt nekik a hely) Most viszont itt volt újra az alkalom, hogy megpróbálkozzak ezzel-azzal. Persze itt is előbb termőréteget szórtam a növényeknek, mivel homokban kevesen maradtak volna meg. Utána jött egy kis szerves trágyázás, ahogy azt nagymamámtól láttam. Utána már csak kiválasztottam azokat a zöldségeket és fűszernövényeket, amiről úgy gondoltam, hogy szükségem lesz a konyhában és beültettem mindent szépen sorba palántaként. (egy két alapszabályt betartva, mint hogy a menta és a petrezselyem nem ültethető egymás mellé, vagy hogy a mentát érdemes ládába ültetni, mert gyorsan szaporodik, és hogy ültessünk violát a veteményesben, ami segít majd a beporzásnál…stb.) Később, amikor már a palánták kicsit megerősödtek, az egész konyhakert kapott egy réteg mulcsot, hogy megvédjem a gyökereket a kiszáradástól. Sajnos nem minden növény mutat ugyanolyan állapotot, pár nem igazán lett sikeres (pl: bazsalikom és padlizsán) De ezzel úgy vagyok, hogy első saját konyhakert, ki kell kísérletezni, hogy mi szereti az adott körülményeket és mi nem. No meg arra is még rá kell jöjjek, hogy mi rágta le a petrezselymemet két hét után. (amin szerencsére egy metszés segített és újra hajtásnak indult)

kert03

Kétféle paradicsom, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, paprika, padlizsán, koriander, újhagyma, kakukkfű, rozmaring, menta és végül pár eperpalánta

Dell support

Oct 20th, 2008 by krisz | Comments Off

Így nézett ki az alig fél éves új laptopom néhány napja:

dell

(aztán persze össze is rakta a szerelő, amint kicserélte az alaplapot benne)

Mérföldkő

Oct 8th, 2008 by krisz | 13

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ausztrál kalandunk: állampolgárokká váltunk! Az első lépést a tesztekkel megtettük és utána vártunk arra, hogy felavassanak minket. Ugyanis csak a ceremónia után válik valaki állampolgárrá. A ceremóniára viszont ma került sor, a helyi polgármesteri hivatalban. Voltunk 80-an, akiket avattak, 24 országból és minket meglepett, hogy bizony mi eléggé fiatalítottuk a mezőnyt. Az avatás kb 40 perces volt, szép köszöntőbeszéddel, énekkel és egy fél perces eskütétellel együtt. Kaptunk szép oklevelet, hogy mi most már bizony állampolgárok vagyunk, egy-egy helyi növénykét, két zászlót és egy kitűzőt is. Utána volt egy kis szendvicsezés, sütizés és vége is volt.

esku 
Az eskütétel

crral 
"Célfotó" a polgármesterrel

csomag
"Kezdőcsomag" állampolgároknak

És ahogy mondani szokták: ez is megvan. :)