repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for December, 2008

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

Dec 23rd, 2008 by teki | 1

Elérkezett december, közeledik a karácsony, amit idén már igazi karácsonyfával terveztük ünnepélyessé tenni.  2006-ban egy pici élő fát állítottunk a Rockley Road-on, idén rövid tanakodás után a mesterséges mellett tettük le a voksunk. Ha a fa beszerzése egyszerű lett volna, talán el sem jutunk a Karácsony bolt-ba, ahol nem csak a kínálat volt bőséges, hanem meg is adták a módját. A kirakatok a Mikulás megkeresésére buzdították a gyerekeket, mókásabbnál mókásabb mozgó figurákkal. Néhány kép ízelítőnek:

1

2

3

Mint a sok lámpából talán sejthető, a helyiek szeretik feldíszíteni az előkertjüket. Mi is megtettük az első lépést és beszereztünk egy napelemes megoldást:

mienk

A 180 izzó elveszik a fánkon, de legalább mostmár tudjuk, hogy legközelebb az 500-as kell (már ha van napelemesben :) ).

S akkor zárásként néhány kép a profikról csak innen a szomszéd utcából:

4

5

6

7

Mondhatnánk, hogy kicsit túlzásba vitték, de ezek a lelkes emberek azért építik energiát nem kímélve (a képen látható alkotás 3-4 hétig készült), hogy aztán megosszák másokkal. A kapu tárva nyitva állt, szívesen látták a kertben a járókelőket. (hasonló helyen járt a Bogdanovits család is nemrégiben)

Remeljük sikerült egy kicsit adni a karácsonyi hangulathoz eme bejegyzéssel nekünk is.

Boldog Karácsonyt és Új Évet kívánunk minden olvasónknak!

Billy Elliot a musical

Dec 18th, 2008 by krisz | Comments Off

Az első Billy Elliot élményre még tisztán emlékszem: A Titanic filmfesztivál keretében mutatták be Magyarországon 2000-ben, mint a feszitvál zárófilmje. (sajnos, sikere ellenére se került később bemutatásra a magyar mozikban) Ültünk a Toldi moziban, vártuk a filmet, vártuk a szinkrontolmácsot a kis fülesen, ugyanis a fesztiválra jellemzően a filmekhez nem készültek még el akkor a feliratok. És akkor ott a sötétben tátva maradt a szánk. Először is azért, mert bár akkor már elkezdtük az angoltanulást, mégis a filmben mintha hollandul beszéltek volna, egy szó, annyit nem értettünk belőle. De nemcsak a dél angol akcentus szögezett a székbe, hanem maga a film is, fantasztikus volt, magával ragadó, mindent elsöprő.

A második Billy Elliot élményre Londonban került sor 2006-ban. Városszerte az akkor már egy éve sikresen futó musicalt reklámozták. Akkor és ott megfogadtam, hogy nekünk ezt a darabot valamikor meg kell néznünk. Erre pedig egészen mostanáig kellett várnunk. Ugyanis pár napja voltunk színházban. Nagyon izgatottan vártam az előadást, már hónapokkal korábban megvettem a jegyet is rá. Elképzelni se tudtam, hogy mivel tud többet adni maga az előadás, mint a film, illetve hogy lesznek-e és ha igen, milyen, történetbeli eltérések. De meg kell hogy mondjam a darab szuper volt! Nagyszerűen volt színpadra rendezve, nagyszerűek voltak a színészek is és benne volt az a kis plusz is amit vártam tőle. A dél angol akcentust is megtartották, aminek külön örültem, igaz, így néha akadtak gondjaink a megértéssel picit. (azzal hogy énekeltek még kicsit nehezebbé tették, bár azért 2000 óta jóval többet értettünk belőle :))

Itt egy kis részlet a londoni előadásból:

 

Az ausztrál Billy Elliotra amúgy egészen tavalyig kellett várni, ugyanis szinte egy éve, hogy Sydney-ben megnyitották a darabot. Akkor hónapokon át válogatták országszerte a főszereplőt, Billyt, míg végül megtalálták a megfelelő 4 fiút rá. Időközben azonban kettő túl gyorsan felnőtt, így nekik el kellett hagyni a darabot, de helyettük jött a fiatalabb generáció és mára 6 ausztrál Billynk van. Mi is egy igen ifjú, de tehetséges fiatalt láttunk Billy szerepében.

Itt egy korábbi videó a főszereplő fiúról, azóta már 12 éves:

 

Szóval aki teheti nézze meg a darabot, itt Melbourne-ben még 25 hétig fogják játszani! A darabot még Melbourne-ön és London kívül amúgy New Yorkban is játszák október óta, ahol szintén nagy sikerrel debütált.

Flavour Shaker

Dec 17th, 2008 by krisz | 1

shaker Pont két éve kaptam Karácsonyra Tekitől egy ilyen jó kis konyhai kütyüt, amit Jamie Oliver neve fémjelez. A kis shaker alkalmas fűszerek összezúzására, salátöntetek és pácok összekutyulására, egyszóval kis hasznos. Nem használtuk túl sűrűn, de elő-elő került, főleg mostanában, mert elkezdtünk salátázni és megindult a BBQ szezon is. Csalódva tapasztaltam azonban, hogy két év alatt a kis kütyü már nem éppen a régi, az összepattintós, csavarozós része elkezdett letöredezni és egyre kevésbé zárt a shaker, míg végül az összes rögzítő fülecske letört és használhatatlanná vált. Úgy gondoltuk ez minőségi hiba lehet, amin talán az elmúlt két évben javítottak is a tervezők, így írtunk a helyi forgalmazónak egy kedves emailt a történtekről. Szinte azonnal válaszoltak is, amiben megkértek minket, hogy postázzuk el nekik a shakert, megvizsgálják és ha gyártási hiba, akkor küldenek egy újat.

Ma postán meg is érkezett az teljesen új flavour shaker. Látszik, hogy mind a shaker alakján, mind a zárószerkezeten változtattak az elmúlt két évben, valószínűleg nemcsak nekünk akadt ilyen problémánk a termékkel. Azért nagyon örülünk, hogy problémamentesen, szinte azonnal kicserélték egy újra a shakert, nem kértek semmiféle számlát, nem firtatták, hogy már két éves volt, egyszerűen küldtek egy újat.