repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for March, 2009

Újabb mérföldkő

Mar 25th, 2009 by krisz | 10

Megcsináltattuk az ausztrál útleveleinket, mostmár mehetünk akárhova. Ugyanis a magyar útlevélben lévő ausztrál vízumokat érvénytelenítették, amikor letettük az állampolgársági esküket. Ergó ha elhagytuk volna az országot időközben, akkor nem tudtunk volna visszajönni, csak ha valahol igényeljük az útleveleket.

Szóval ez is megvan. 2001-ben még csak ácsingóztunk utána és fontolgattuk a lehetőségeket a kijövetelhez, most meg itt vagyunk, lassan 3 éve és a kezünkben a kengurus útlevelek.

Van amúgy némi eltérés a magyar és ausztrál útlevélkérelem között. Alapvetően az, hogy az ausztrálhoz találni kell egy kezest, aki ausztrál állampolgár, ismer minket több mint 12 hónapja, nem áll velünk rokonságban és nem is lakik velünk egy címen. A kezesnek nem csak az igénylést kell aláírnia, hanem a két mellékelt fotó egyikén a neve mellé oda kellett írnia, hogy a képen ám mi vagyunk.

Földrengések, ilyen még nem volt…

Mar 18th, 2009 by krisz | 2

Az első földrengés élményünkről nem akartam beszámolni, mert azt gondoltuk, hogy egyszer megtörtént, van ilyen, így szóra sem érdemes. De ma megint rengett a föld, így már viszont külön bekezdést szánunk neki.

Szóval az első földrengésünket nagyjából 12 napja éltük át. Ültünk itthon szép csendesen tv-t nézve, mivel este 9 óra volt, aztán egyszer csak 10 másodpercig rengett a ház, mintha egy nagy vonat ment volna el közvetlenül mellettünk. Egymásra néztünk és mindketten azt hittük a légkondi kinti egysége indult meg a tetőről lefele (5 hete szerelték be), bár a rengés lentről felfele rázta a házat és ablakait. Kimentük, nyugtáztuk, hogy a légkondival minden rendben van és csak akkor esett le nekünk, hogy ez bizony földrengés volt. Később megtudtuk, hogy a rengés epicentruma tőlünk 90 km-re, Korumburra-ban volt és 4.6-os erősséget mértek.

A második rengés pedig alig több mint egy órája volt, délután fél ötkor. Először csak azt éreztem, mintha valami rázná asztalt kicsit, remegett a vázában a virág és a víz, aztán jött a "nagy vonat keresztülment a házon" érzés. Ez sem volt hosszabb 10 másodpercnél, de azért ijesztő volt, ahogy a rengés végigszaladt a házon alulról felfelé, kicsit megrázva az ablakokat is. A mai rengés epicentruma ugyanott volt, és ugyanolyan erősségű volt, mint  a 12 nappal ezelőtti. Vajon arrafelé eddig is volt rengés, vagy minek lehet köszönni ezt a megnövekedett aktivitást?!

A hírlapok nem számolnak be károkról amúgy, még az epicentrum környékén is a legnagyobb kár az volt, hogy elment az áram 10 percre, illetve az ijedtség az emberekben. Viszont utórengésektől lehet tartani állítólag.

Megbolondult az időjárás?!

Mar 5th, 2009 by krisz | 1

Pedig még április sincsen az időjárás totál megbolondult. Hétfőn még járatni kellett a légkondit, hogy kellemesen meg lehessen maradni a házban. Kedden teljes riadókészültség volt elrendelve Victoriában, mert kánikulát és erős szelet jósoltak. Annyira volt riadókészültség, hogy a victoria-i rendőrség 4 millió mobilra küldött ki figyelmeztető smst a lakosoknak, hogy hallgassuk az ABC állami rádió híreit és figyelmeztetéseit a várható tüzekről. Szerdán már elkezdett csepegni az eső és igen hűvös nappali 17 fok lett, ami estére már csak 13 volt, így bizony be kellett kapcsolnunk a fűtést is. Ma hajnalban pedig a hegyekben még havazott is egy kicsit!

Ma is esik és maradt a hűvös idő is, ami abból a szempontból jó, hogy a szakértők szerint ennyi eső elég is volt ahhoz, hogy az idei tűzszezonnak vége legyen. Reméljük így lesz! Minket bár nem érintett a tűz közvetlenül, mégsem tudunk szomorúság nélkül arra gondolni, hogy mi történt. Nemcsak azt a többszázezer állatot sajnáljuk, amik odavesztek, hanem a csodás helyeket is. Engem személy szerint a Wilsons Promontory felének a leégése érintett meg, egyszer jártunk ott, és nemcsak a wombattal való találkozás miatt emlegetjük azóta is. Egy másik ilyen csodás helyről, ahol sajnos még nem jártunk, csak mindig terveztük a látogatást,  a Bruno Kertjéről pedig még nincsenek hírek se, hogy megmaradt-e (valószínűleg nem), mert egyelőre a rendőrség nem engedi a lakosokat a környékre. És ez csak két általam kiragadott példa volt, ami a tűz martaléka lett…