repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for August, 2010

Ausztrália választ és szavaz

Aug 24th, 2010 by krisz | Comments Off

Eljött annak is az ideje, hogy ausztrál állampolgárként szavazni mentünk. Itt ugyanis állampolgári kötelesség szavazni, azaz kötelező megjelenni a szavazáson minden 18. életévét betöltött személynek. Ez alól kivéltelt képeznek azok az elítéltek, akik három évnél hosszabb szabadségvesztéssel járó börtönbüntetésüket töltik.

A szavazáshoz regisztrálni kell magunkat a választási jegyzékbe, amihez az űrlapot mi rögtön az állampolgársági eskü letétele után megkaptunk. Az itt született állampolgár gyerekek pedig a 18. születésnapjuk közeledtével kapnak egy emlékeztető levelet a regisztráció megtételéről és a szavazás fontosságáról és módjáról. Aki elfelejt regisztrálni és/vagy megjelenni a szavazáson, azt pénzbírsággal (20$) sújtják. A regisztrációt többnyire az adóhivatal adatai alapján ellenőrzik. Így történt az meg velünk is, hogy már állampolgárságunk előtt is kaptunk felhívást arra, hogy regisztráljuk magunkat, vagy nyilatkozzunk arról, hogy miért nem vagyunk jogosultak szavazni. Aki viszont vallási vagy egyéb okokból nem kíván szavazni, az szintén nyilatkozatot tehet és ez esetben mentesül a bírság alól is.

Szavazni többféleképpen lehet itt. Ha valaki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelye közelében, illetve betegsége/állapota nem teszi lehetővé hogy elmenjen szavazni, akkor postán keresztül adhatja le szavazatát, amennyiben előre jelzi ezen szándékát. Ha nem jelzi előre, de mondjuk hirtelen elutazik valaki, akkor lehetőség van a kijelölt szavazóhelységekben korábban is szavazni mint a szavazás napja. A hagyományos szavazás persze itt is a szavazási napon történik, azonban a magyar rendtől eltérően az adott körzet bármelyik szavazóhelységben meg lehet jelenni szavazni és a szavazáshoz elég a nevünket bemondani és a címet megerősíteni.

A szavazás a szövetségi választásokon (mint amilyen a mostani is volt) két különböző papíron történik ceruzával. A ceruzával való szavazás tisztaságát már jópáran megkérdőjelezték, de az Ausztrál Választási Iroda szerint a ceruza nagyon jó megoldás, mert sose fogy ki belőle a tinta, egyszerűen ellenőrizhető, hogy “működőképes", két választás között könnyen tárolható, nem szárad be és a trópusi területeken is jobban használható! :) A két papír amin szavazni lehet különböző színű, annak megfelelően, hogy mire szavazunk. A zöld papíron mindig a parlamenti képviselőkre történik a szavazás, míg a fehér papíron a szenátorokra lehet voksolni. A szavazás módja itt preferenciális, azaz nemcsak a általunk jónak ítélt pártra/képviselőre kell szavazni, hanem sorrendet kell felállítani a jelöltek között. A szenátusi szavazáson azonban lehet vagy csak egy pártra szavazni, vagy szintén sorbarendezni kedvünk szerint a szenátorokat. A mi körzetünkben 4 képviselő indult, azaz őket kellett sorbaraknunk, viszont szenátorból 60 jelölt indult az idén. Őket inkább nem ikszeltük sorba, hanem csak egy pártra szavaztunk mindketten.

Kétszintű a parlament Ausztráliában: a felső szintet a 76 szenátor képviseli, amelynek felét 3 évente kell megválasztani. Az alsó szintet pedig a parlamenti képviselők teszik ki, ők 150-en vannak. (nagyjából 90.000 polgár érdekeit képviselik egyenként) Őket 3-4 évente választja a nép. A választás napját a hatalmon lévő miniszterelnök jelöli ki, ami nem lehet három évnél korábban és nem lehet négy évnél később se az előző választáshoz képest.

Többségi kormányzás van, azaz a választások után az alapíthat kormányt aki a 150 parlamenti helyből 76-ot megszerzett.

Ez eddig tiszta sor azt hiszem. Azonban az idei választások érdekesen alakultak. Ugyanis egyik nagy pártnak sem sikerült többségi helyet megszerezni. Jelen pillanatban 71 Munkáspárti, 71 Liberális párti, 1 Zöldpárti és 4 független képviselő jutott be a parlamentbe. Három választókörzetben még nincs eredmény. (szombaton volt a szavazás) A számok folyamatosan változnak, ugyanis a korábban leadott szavazatokat még csak most kezdték el számolni és számos kerületben igen szoros a verseny. Így a különböző hírportálokon beállítottságuktól függően közlik az eredményeket. A szavazások feldolgozása a mai napon 79%-on áll. Természetesen közben a két nagy párt nem tétlenkedik, igyekeznek minden erejükkel meggyőzni a független képviselőket, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

De mi történik ha egyik párt sem szerzi meg a kívánt 76 helyet? Ez esetben Ausztrália főkormányzója, Ms Quentin Bryce felkérheti az egyik pártot hogy alapítson kormányt. Ennek jogosságát éppen vizsgálják, ugyanis Bryce asszony ugyanbár pártfüggetlen, veje történetesen Munkáspárti képviselő és ez érdekellentétet szülhet. Másik megoldás, amit sokan szorgalmaznak, hogy újabb, ezúttal kétpárti szövetségi szavazást kell kiírni.

Ilyen hung-parlament (erre nem találtam megfelelő magyar szót) utoljára 1940-ben volt Ausztráliában. Akkor a független képviselők végül politikai oldalt választottak meguknak és így tudott megalakulni a többségi kormányzás.

További választási képek itt és itt.

Négy év

Aug 16th, 2010 by teki | 3

Bizony, már négy éve annak, hogy Ausztráliába érkeztünk. Az elsőmásodik és a harmadik év összefoglalója után most következzen a negyedik évé is.

Az év nagyon jól indult, hiszen életünk egyik legnagyobb kalandján vettünk részt és ellátogattunk a Kakadu nemzeti parkba. Ezt az utat már pontosan négy évvel ezelőtt kiszemeltük magunknak, ugyanis akkor kaptuk barátainktól a 100 dolog amit Ausztráliában meg kell tenned, mielőtt meghalsz kiadványt, aminek rögtön az első oldalán a Kakadu parkra hívják fel a figyelmünket. Minden percét élveztük a nyaralásnak és szerelmesei lettünk a 4WD túráknak is. Már ott ki is tűztük a következő túracélunkat mégpedig a Kimberley-be. (beszámoló hamarosan!)

Hazatérvén azonban a Kakadu parkból igazán rossz híreket kaptunk Magyarországról, aminek következményeként Kriszti azonnal pakolt és 9 hétre Magyarországra látogatott. (szeptember vége – november vége) Ez az időszak szinte teljes mértékben a családé volt, hiszen azért ment. A történtekről beszámoló nem készült, nem is fog, minden túl személyes és fájdalmas ahhoz, hogy egy nyilvános blogon erről írjunk. A hazalátogatáshoz később csatlakozott Teki is, bár neki szűk két hete volt csak kiélvezni a magyarországi tarózkodást, mivel ennyire engedte el a cége. Ennek az utazásnak egyenes következménye volt sajnos, hogy a blogírásunkban beállt az eddigi legnagyobb szünet és nem adtunk életjeleket itt bő fél évig magunkról.

Persze a valóságban ez nem azt jelentette hogy megállt velünk az élet, az ment tovább, csak nem tudtuk hol kezdjük az írást. (sokmindent pótolni fogunk apránként) Decemberben például sátorral és egyéb kempingfelszereléssel leptük meg magunkat, amit párszor ki is próbáltunk még a nyári szezonban. Nagy móka, folytatni fogjuk az idén is a sátrazást! Ezután következett jópár esemény, amin részt vettünk és amiről nem számoltunk még be itt. Mondhatnám azt is, hogy ez az év nálunk az eseményekről szólt. Jártunk az Australian Open bajnokságon, ahol láthattunk Nadalt élőben játszani. Később kilátogattunk a Formula1-re is, ahol érezhettük a dübörgő sebességet és összehasonlíthattuk a magyar Forma1-gyel. Kriszti születésnapján pedig, Ági és Kropi jóvoltából, Jamie Olivérrel találkozott, aki egy ínycsiklandozó showt tartott Melbourne-ben. Kiállításokból se volt hiány, jártunk a Dali kiállításon, a Tim Burton kiállításon és a Melbounre Múzeumban is, ahol ijfú designerek mutatkoztak be. Az évet pedig egy kis mozizással koronáztuk meg, az idén először ellátogattunk ugyanis a Melbourne-i Nemzetközi filmfesztiválra. Ha már mozi, akkor a nyári szabadtéri mozizást se felejtsük ki a St Kilda Bath tetején a tengerparton!

A sok esemény közbe beiktattunk egy pár hosszabb hétvégét is. Az egyik ilyen keretében átugrottunk Sydney-be egy kicsit városnézni. Nem jártunk ott igazából 2001 óta, úgyhogy volt mivel elütnünk az időnket. Egy másik hosszú hétvégén pedig a Macedon Ranges-ben kirándulgattunk. Egy rövidebbre sikerült hétvégén pedig,  sok év után idén végre havat is láttunk. Ez is tetszett nekünk, annak ellenére hogy Kriszti ugye mankóval zárta a féktelen szánkózást. Az igazi nagy kirándulás azonban júniusban csapott le ránk, akkor ugyanis két hétre a Kimberley-be utaztunk.

De nemcsak tágabb környezetünkben történtek események, hanem a saját házunk táján is. Szó szerint értve, ugyanis a kertet is felújítottuk és a betondzsungelből igazi zöld környezetet alakítottunk ki. A garázsban is változás történt, Teki végre átválogatta a sok lomot, ami a felújítások alkalmával felhalmozódott és polcokat fogatott fel a falra. Azóta is katonás rend uralkodik a garázsban! Ha már új garázs, akkor meg kell említenünk, hogy új lakója is lett. Zöldike, a Mazda ment, kiszolgálta az egy évét amire vettük, és helyette jött egy szép új Rav4-es.

Még szűkebb környezetünkben is változás történt, ugyanis megalapítottuk a Babik Stúdió magánvállalkozásunkat. De ez még annyira új, hogy többet írni se nagyon lehet róla.

Azt hiszem nagyjábból mindenről szót ejtettünk, ami az elmúlt egy évben történt velünk.