repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for January, 2011

Kertfelújítás

Jan 31st, 2011 by krisz | 6

Lakásfelújításunk végére hagytuk az előkert és a hátsó kert feltuningolását, mivel ez volt a legkevésbé fontos terület a házban ill. körülötte. Azért persze az évek során kertészkedtünk kicsit, nemcsak azért mert ez valamiféle hobbija Krisztinek, hanem azért is, hogy rendben tartsuk a “portát”. A végleges formáját azonban csak tavaly nyáron nyerte el a kert, és persze azóta is kicsit alakítgatunk rajta, a klímát nem bíró növényeket cserélgetjük, illetve mindig van mit tenni kint. (Kriszti ezt továbbra sem bánja)

Kezdjük akkor az előkerttel, így nézett ki 2007 novemberében amikor beköltöztünk:

Így pedig 2008-ban, miután a kefevirág (bottlebrush) bokrot megmetszettük alaposan, és az előző tulaj által ültetett, de a kulcsátadásakor már csontszáraz sövényt kiszedtük. A virágágyást kicsit megemeltük, és feltöltöttük kb 2 köbméter termőfölddel, ami igazi áldás volt a későbbi növényeknek a nálunk található homokos talaj után.

Ezzel a kinézettel csak egy darabig voltunk elégedettek, 2010-ben kicsit alakítottunk még a virágágyás elrendezésén, illetve be kellett látnunk, hogy néhány növényválasztásunk nem volt éppen szerencsés. Így nézett ki 2010-ben az előkert, illetve így néz ki most is, középen egynyári növényekkel, kakukkfű szegéllyel és a szépen összenőtt sövénnyel:

Hogy meddig marad ez a kinézet nem tudjuk, Krisztinek máris további tervei vannak, valahogy még mindig nem teljesen elégedett az előkert megjelenésével. :)

A hátsó kertet két részletben újítottuk fel. A deck (fa terasz) pont kettéosztja a hátsó területet, így ennek megfelelően két funkciót is akartunk itt kialakítani. A nagyobb részen arra törekedtünk, hogy egy minden igényünket kielégítő kertet hozzunk létre, amiben szívesen tartózkodunk kint, de ugyanakkor van hely mindenféle szabadidős tevékenységre is. A másik részen viszont egyfajta díszkertet igyekeztünk kialakítani, mivel az a terület eleve olyan kieső volt.

A hátsó kert 2007 novemberében (ez a nagyobb terület):

A kert sarkában lévő virágágyás a beköltözés utáni években egy kisebb konyhakertnek adott otthont, amit aztán 2009-ben megszüntettünk és lebetonoztunk. Egyrészt azért, mert a nyári szárazságban túl sok öntözést kívántak a növények (és ugye vízkorlátozás is volt), másrészt pedig sehogy se tudtunk mit kezdeni ennyi “zöldterülettel”.

Sokat gondolkoztunk azon, mi legyen ennek a területnek a burkolásával. Mivel eleve beton borította a területet, amit nem kívántunk felveretni, így sok megoldás nem jutott eszünkben: Lefesthetjük, akkor szép színe lesz, de attól még az beton marad, leburkolhatjuk, az csinosabb lenne, de attól az még hidegburkolat lesz, vagy pedig kipróbálhatjuk az errefelé oly divatos műfüvet és azzal burkoljuk le az egész területet. Barátainknál már bizonyított a műfű és nekünk is tetszik igazából, így ezzel a burkolási lehetőséggel gondolkoztunk tovább.

Nem akartuk az egész területet azonban igazi növények nélkül hagyni, és mivel időközben egy kisebb esővíztartályra is szert tettünk, úgy gondoltuk néhány növénynek otthont adhatna ez a terület. Végül több megoldás közül amellett döntöttünk, hogy a kerítés mentén virágládákat építünk.

Persze előbb lefestettük a kerítést a ládák mögött, hogy megfelelő kontrasztot adjanak a növekvő sövénynek majd, illetve egy kisebb területet leburkoltunk járólappal, amin majd a bbq sütő fog állni:

Ezután jöhetett a műfű letétele és az utolsó simítások, mint a vízmelegítő és az esővíztartály elfedése:

A szófa felé azóta egy kinyitható gazebót is vettünk, így a nyári hőség elől van hova menekülni. A műfű remekül bevált nálunk is, hangulatos lett általa a kert. Persze nagyon nagy forróságban felmelegszik mint a homok, de igazából nyáron csak 11-3 között süti közvetlenül a nap, amikor amúgy se tartózkodnánk kint az erős sugárzás miatt.

Végül pedig a díszkert kialakítása következett, ami így nézett ki 2008-ban, miután a területet megtisztítottuk a kiszáradt növényektől és feltöltöttük kevés termőfölddel:

Valahogy itt sem voltunk elégedettek a betonnal, olyan rideg volt, viszont itt sem akartuk felveretni, így újabb megoldást ötöltünk ki. Fa járólapokat tettünk le, amik illeszkednek a deck megjelenéséhez, a közöket pedig kaviccsal töltöttük ki. Egy kicsit meg akartuk törni az egyenes járófelületet így a vízvezeték köré egy kisebb sziklakertet hoztunk létre:

A kertet pedig igyekeztünk megtölteni elegánsan pár növénnyel, amik bírják a helyi klímát. Ez igazából folyamatos próbálkozás, de úgy tűnik most 2011-re mintha beállt volna a kert. Ilyen lett végül:

Az idei nyárra pedig egy igazi feladatunk maradt csak hátra, mégpedig a deck árnyékolásának a megoldása, mivel oda egésznap süt a nap. A sok megoldás közül végül egy automata árnyékoló mellett döntöttünk:

További képeket a felújításról a Gallériában találtok!