repcsi.hu

by krisz & teki
Bp  03:10
Mel 11:10

Archive for February, 2011

Terhesgondozás Melbourne-ben

Feb 21st, 2011 by krisz | 7

Több barát és ismerős kért hogy írjak arról milyen különbségek vannak a magyar és az ausztrál terhesgondozási és szülési rendszer között. Bevallom, a magyarról semmit sem tudok így összehasonlítani se tudom a két rendszert. Ráadásul olyan, hogy ausztrál rendszer nem létezik. Ugyanis mint sok más is, a terhesgondozási protokoll is államonként eltérhet, sőt mások a lehetőségek egy olyan nagyvárosban mint Melbourneben (~4millió lakos) és egy kisebb városban, mint mondjuk Milduraban (~30e lakos).

Azt szívesen leírom, hogy nekem milyen tapasztalataim voltak eddig és milyen információra tettem szert itteni barátaink, ismerőseink, a doktorok és az internet által.

Szóval az egész terhesgondozási dolog ott indul, hogy az ember lánya megbizonyosodik egy háziteszt lepisilése után, hogy terhes. Ennek pozitív tudatában ellátogat a háziorvosához (GP), aki egy vérteszttel igazolja a terhességet. Ezzel a teszttel együtt megnézik már a szokásos rutindolgokat is, mint: vércsoport, Rh faktor, rubeola és bárnyhimlő védettség, TSH,  vasszint  és ha hozzájárulunk akkor csinálnak egy rutin HepC és HIV szűrést is. (személyiségi jogokra hivatkozva meg lehet tagadni, de legkésőbb a szülés során a kórházi személyzetet kötelesség tudatni bármelyik vírus meglétéről)  Ha az elmúlt 2 évben nem volt rákszűrése az alanynak, akkor sokszor ilyenkor felajánlják a kenet levételét is. Itt ugyanis a háziorvos, vagy a rendelőintézetben, ha van, az erre (is) szakosodott női egészségügyi orvosi végzi el a rutin rákszűrést nem pedig a nőgyógyász. Természetesen ez is önkéntes dolog, később a szülészszakorvos is felajánlja a lehetőséget a szűrésre, ha a háziorvosnál nem kértük, de még nála is önkéntes a dolog.

Ha minden lelet megvan akkor a háziorvos választás elé állítja az ember lányát, hogy hol és kinél kíván szülni, ugyanis oda írja akkor a beutalót. Itt Melbourneben több lehetőségből lehet választani: közkórházban (public hospital), magánkórházban (private hospital) és szülőotthonban (birthing centre) van lehetőség szülni. Amennyire én tudom, ebben a városban nem támogatott az otthonszülés, de Ausztrália más városaiban és államaiban viszont lehet hogy van erre lehetőség. (WA és SA szerepelnek az államok között)

Ha a közkórház mellett döntünk, akkor a beutalónk nem egy orvoshoz fog szólni, hanem a kórház szülészeti osztályára, ahol a terhesgondozást több orvos, rezidens orvos, szülésznő (midwife) és gyakorló szülésznő látja el. Tehát ez azt jelenti, hogy minden egyes alakalommal amikor megjelenünk a terhesgondozáson, akkor lehet hogy mindig más emberhez fogunk kerülni, aki csak a paksamétánkból tudja a korábbi kórtörténetünket. Néhány kórházban már elindult az a kezdeményezés, hogy lehetőség legyen arra, hogy a terhesgondozás során mindig ugyanahhoz a szülésznőhöz menni, akiben megbízunk és aki jobb esetben a szülés során is jelen fog lenni. Ez sajnos még gyerekcipőben jár, nagyon kevés helyen elérhető szolgáltatás.
Közkórházból két szint létezik itt: a kiemelt vagy magasszintű szolgálatást nyújtó kórház (tertiary hospital) és az alapellátást nyújtó kórház (primary hospital). A legtöbb közkórház 2-4 ágyas szülészettel rendelkezik, amit lehetőség van megtekinteni az ún. bemutató látogatáson (maternity tour). Természetesen a közkórházak felszereltsége és állapota eltérő egymástól, van ahol van lehetőség kádban vajúdni, van ahol nincs…stb. Az ilyen kérdések megválaszolására ad lehetőséget a bemutató látogatás, amit bármikor megejthetünk, akár már akkor is amikor még csak gondolat a gyerekvállalás. A közkórházban a szülést mindig az ügyeletben lévő orvos ill. szülésznő vezeti le, kivéve ha választott magánorvossal kívánunk szülni. (erről később írok) A közkórház ellátása ingyenes, azaz a TB (medicare) fedezi és a partner többnyire jelen lehet a szülés során.

Ha a magánkórház mellett döntünk, akkor minden esetben magánszülészorvost (obstetrician) is kell fogadnunk. Ugyanis a magánkórházak egy 15-20 főből álló szülészorvos csapattal vannak leszerződve, és szülés esetén azt hívják be, akit választottunk, a helyszínen nincsen ügyeletes orvos, csak a szülésznőkből álló csapat. A legtöbb magánkórház egy ágyas, fürdőszobával ellátott, szobákkal van felszerelve, amit szintén meg lehet tekinteni a bemutató látogatás során, ahol a szobák állapotán kívül információt kapunk arról is, hogy milyen egyéb szolgáltatásai vannak a kórháznak. A legtöbb magánkórházról viszont tudni kell, hogy csak alapellátást tudnak nyújtani, azaz a 33. hét előtt nem tudnak szülést levezetni, ugyanis nem rendelkeznek megfelelő koraszülött ellátással. Az ilyen esetekben átküldik (mentővel) a pácienseket a legközelebbi kiemelt szintű közkórházba.
A magánkórházak fizetős kórházak, előre megszabott árakkal dolgoznak, amiről számlát állítanak ki a páciensnek többnyire a 28. terhességi héten. Ahogy én hallottam egy 4 napos tartózkodás 4500$-tól indult, amiben benne van a teljes ellátás a szülés során és után, a szoba, nővérek díja, de nem fedezi az altatóorvos, szülészorvos és gyerekorvos díját. A magánkórházak díját a magánegészségügyi biztosításunk fedezheti, attól függően, hogy mióta vagyunk tagok és milyen szintű a biztosításunk.  A legtöbb magánkórház szívesen látja a szülés során és után a partnert is, és lehetőség van arra, hogy ott is aludjon. (általában csak az étkezésért kell külön fizetnie)

Ha viszont szülőotthonban kívánunk szülni, akkor a terhesgondozást egy 5-8 főből álló szülésznői csapat látjat el. A szülőotthonok biztosítják leginkább az otthonszüléshez közeli, természetes és háborítatlan élményt. A legtöbb szülőotthon valamelyik közkórház egyik szárnyaként üzemel, limitált 5-8 férőhellyel, és csak komplikációmentes terhességeket vállalnak. A terhesgondozás és a szülés során szülésznők (midwife) segítik a kismamát, illetve ha komplikáció merülne fel, akkor konzultálnak egy szakorvossal.

Ha magánorvossal (obstetrican) kívánunk szülni, akkor hozzá a lehető leghamarabb be kell jelentkeznünk, ugyanis előfordulhat hogy már nem tud minket fogadni, mert betelt a naptára. (adott hónapban adott számú terhesgondozást vállalnak) Elvileg szükségünk van majd a háziorvostól kapott beutalóra, amit az első látogatáskor kell csak bemutatnunk, tehát a bejelentkezést akár már a háziteszt elvégzése után is megtehetjük telefonon. A legtöbb magánorvos két magánkórházzal és egy közkórházzal áll szerződésben, ott vezet le szüléseket. Rajtunk áll, hogy melyik kórházba kívánunk menni majd a szülés során, de a kórházba való bejelentkezést a 12. hétig meg kell tenni, mert a magánkórházak esetén lehet hogy később már nem lesz férőhely. Ha közkórházban akarunk szülni a választott orvossal akkor a legtöbb kórházban van lehetőség arra, hogy privát szobát kapjunk. Ezekből nincsen sok, általában 1-2 szoba áll csak a rendelkezésre.
A magánorvosok díját nem fedezi a TB, de támogatja. Nem sokkal, az idén 256$-al. A legtöbb magánegészségügyi biztosítás viszont semmilyen szinten sem támogatja a magánorvost, tehát annak díját a páciensnek kell fedeznie. Itt Melbourneben az árak 2500-8000$ között vannak (ez 1-2 havi fizetésnek felel meg), amit elkérhet egy magánorvos a teljes terhesgondozásra. (a szülés levezetésének díja nincs benne, azt a TB és a magánbiztosító közösen állja) Természetesen számlát állít ki a díjról az orvos, amit két tételben szokás kifizetni, a 20. hét után és a 30. hét után. Az árak igen eltérőek, éppen ezért itt nem szégyen felhívni több magánorvosnak a rendelőjét és megérdeklődni a terhesgondozási árat (pregnancy management fee), készséggel fognak válaszolni.

Szóval a terhesgondozási fonalat ott hagytam abba, hogy a háziorvos igazolja a terhességet. Ezután a 10. hét körül kell megjelenni először a választott helyen/orvosnál, ahol a 28. hétig havonta kell megjelenni, majd utána kéthetente, a 35. héttől pedig már hetente ill. gyakrabban. Két rutin ultrahang van a terhesgondozás során: a 12. és a 20. hét körül. Komplikáció esetén természetesen többet is előírhat az orvos. Az ultrahangot attól függően, hogy hol végzik (közkórházban vagy magánrendelőben) részben vagy teljesen fedezi a TB és a beutalót az orvostól/szülésztől kapja meg a páciens. (egy UH ára kb. 180-250$ magánrendelőben, amiből a TB 85$-t térít vissza) Természetesen 3-4D-s ultrahangra is lehetőség van már jópár helyen, ezekhez többnyire beutaló se szükséges, de a TB szintén támogatja valamennyivel. (250-300$ körül vannak) A két UH-n kívül két rutin vér- és vizeletvétel is van (részben vagy teljesen TB támogatott), a vasszint és a fehérjék ellenőrzésére, illetve a terhességi cukorbetegség kiszűrésére. Komplikáció esetén ebből is több lehet. Ezen kívül lehetőség van kérni Down szűrést, aminek a költségét a TB szintén támogatja, illetve egyéb szűréseket is, ha szükség merülne fel.

A terhesgondozás végül a szüléssel zárul. Ha nem merül fel komplikáció, akkor függetlenül attól, hogy hol szül az ember lánya jobb esetben csak a szülésznővel/szülésznőkkel fog találkozni és az orvost csak a szükséges esetekben hívják be. Persze a szülés után valamikor az orvos azért ránéz az ember lányára, hogy minden rendben ment-e, ha nem volt jelen a szülésnél. Közkórházakban hüvelyi szülés után 48 óra, császár után 72 óra a szokásos benntartózkodás, de előfordulhat hogy szükség esetén (nincs elég ágy) már 12 órával a szülés után elbocsájtják a pácienst, ha minden rendben volt. Magánkórházakban 72 és 96 óra a szokásos benntartózkodás, de lehet kérni a korábbi elbocsájtást is, ha a páciens szeretné és jól van.

Névválasztás: Itt Ausztráliában szinte bármilyen névre anyakönyvezhető a gyermek, amennyiben az nem sért törvényt, nem obszcén és nem túl hosszú. A szüléstől számítva 60 nap áll rendelkezésére a szülőknek, hogy anyakönyvezzék a gyermeket, azaz egyben kiválasszák a nevét is. Ha kevés lenne a 60 nap a döntésre, akkor még lehet kérni egy hosszabbítást, ami további 60 nap. A legtöbb kórház azonban szereti ha már ott kitölti a szülő a kérelmi papírokat, de ez nem kötelező.

Szülésfelkésztő tanfolyamokat általában a kórházak és/vagy az orvosok szerveznek. Erre természetesen a partner is meg van hívva és a díja ha a magánbiztosítás nem fedezi, akkor 35-50$ és 10 óra elfoglaltságot jelent. Általában a 28-30. terhességi héttől indítják a csoportokat, 5-8 pár jelenlétével.

Egy másfajta kaland

Feb 13th, 2011 by krisz | 10

Újabb kalandok elé nézünk, ezt is terveztük, de ezúttal nem utazásról lesz szó. Család leszünk a házaspárból és ennek nagyon örülünk:

UH20

A baba a képen 20 hetes és várhatóan június végén születik meg. Egészséges és jól van, szépen növöget. A nemét szerettük volna tudni mi is, azonban ő máshogy döntött, nem mutatta meg magát. Nem baj, születésekor legkésőbb úgyis elárulják majd.

A várandósságot amúgy jól viselem. Azt hiszem szerencsés alkat vagyok, mert mindenféle rosszullét és terhes nyavaja elkerült. Az első 16 hét viszonylag eseménytelenül telt, azóta pedig már apró, de látható pocak kezdett el nőni rajtam, és pár hete már a baba mozgását is érzem.

Nagyon várjuk már a júniust, tervezgetjük és építgetjük a babaszobát.

Blog változások

Feb 7th, 2011 by krisz | Comments Off

Pár változás történt a blogjainkon. Az egyik legnagyobb talán, hogy kb. 4 hónappal ezelőtt megújult formában újraindítottuk a receptes blogot. Letisztult kicsit, kigyomláltam a felesleges dumát belőle és mostmár csak is a receptekre koncentrálok. Igyekszem minőségi képeket készíteni az ételekről, ezen a téren azonban van még hova fejlődnöm. Minden recept végén igyekszem pontosan megadni az elkészítésre szánt időt, illetve azt hogy az adott recept mennyire ízlett nekünk. Ez azonban nagyon szubjektív dolog, senkit ne tartson vissza a kipróbálástól az ha én valamire 2 csillagos értékelést adtam csak, egyszerűen csak nem az én ízlésvilágom volt. Folyamatosan bővítem és pakolom fel az újdonságokat, ahogyan időm engedi.

A másik megújulás itt történt. A postokat kicsit jobban bekategorizáltuk, hogy könnyebb legyen keresni a régebbi bejegyzések között. Valamikor majd új design-t is kap a blog, már megérdemelné. Addig is van miről írnunk, hiszen nem kevés elmaradásunk van az utazások és képek terén. Apránként mindent pótolni fogunk.

Vegyes képek 2007-ből

Feb 3rd, 2011 by krisz | Comments Off

Újabb képválogatás, ezúttal 2007-ből

A képek a Gallériában tekinthetőek meg.