Hozzávalók:

- 1 érett banán - 2 csapott ek zabpehely
- 1 csapott ek mogyórvaj (peanut butter)* - 3-4 dl tej

 

A hozzávalókat egyszerűen turmixoljuk össze és öntsük fel annyi tejjel amilyen sűrűre szeretjük a turmixot. A zabpehely nemcsak laktatóvá, hanem sűrűvé is teszi az italt.

 

*Kistermelőtől származó, queensland-i mogyoróvajat használok, ez nem tartalmaz se hozzáaadott növény zsíradékot, se cukrot. Szimplán földimogyoró és kevés só keveréke. Ég és föld az ipari mogyórvajhoz képest.

sargarepaleves

 

Hozzávalók:

- 750ml zöldség alaplé - 2 szál szárzeller
- 2 hagyma, aprítva - 150ml vöröslencse
- 2 fokhagyma, aprítva - fenyőmag
- 2 tk köménymag, őrölt - kenyér
- 1 kg sárgarépa

 

Kevés olajon a hagymát és a fokhagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a darabokra vágott sárgarépát és a zellert. Kicsit pirítom, majd felöntöm a zöldség alaplével, fűszerezem őrölt köménymaggal és kevés sóval. 10 percig főzöm a levest, majd hozzáadom a vöröslencsét is és még fél liter vizet. Még 10 percig főzöm, majd botmixerrel pürésítem az egészet. Pirított fenyőmaggal és friss pirítóssal tálalom a levest.

Sutotokos fank

 

Hozzávalók:

- 350g sütőtök - kevés langyos víz
- 3 bögre liszt - juharszirup
- 7g szárazélesztő - olaj sütni
- 1 ek cukor - fahéjas porcukor
- 1 tk fahéj

 

A sütőtököt meghámozom és felkockázom, majd egy mikróba való edénybe teszem és a legmagasabb fokozaton 4 percig párolom. Ha nem főtt volna puhára, akkor visszateszem még egy kicsit. Villával szétnyomkodom pépesre és hagyom kihűlni. Ha kihűlt akkor a liszttel, cukorral, fahéjjal, élesztővel és kevés langyos vízzel tésztává gyúrom. Ragadós tészta, úgyhogy gyorsan kell dolgozni. Lisztezett deszkára borítom a tésztát és négyfelé vágom. Mind a négy darabot hurkává sodrom és nyolc felé darabolom. A kis darabokat ujjnyi vastagra sodrom és fánkokat formálok belőlük, majd forró olajban 3-4 perc alatt kisütöm őket. Frissen, még melegen, megöntözöm a juharsziruppal és megszórom a fahéjas porcukorral. Aki édesebben kívánja annak kis tálkában külön juharszirupot kínálok mártogatásra.